fredag 12 oktober 2007

Granatäppelprojekt

Igår satte jag till slut grundsatsen till min planerade granatäppellikör. Nu står kärnorna och vätskar tillsammans med socker. Än så länge verkar det lovande. Så här såg det ut efter en halvtimme:


Och så här efter tre timmar:


Den stora frågan nu är bara hur länge jag ska vänta innan jag häller på spriten. Tål att funderas på.

fredag 5 oktober 2007

Traditionsenligt


Som ni alla vet var det kanelbullens dag igår. Självklart högtidlighölls det av oss. Som sig bör på JB.

onsdag 3 oktober 2007

Uppsamling

Innan jag fortsätter med fler inlägg om allmän barkunskap tänkte jag det kunde vara läge att sammanfatta vad jag skrivit om:

Det första inlägget handlade om vad en cocktail är
Del två behandlade den största klassikern av dem alla - Dry Martini
Tredje delen handlade om den generiska cocktailen
Triple Sec var ämnet för det fjärde inlägget
I femte delen togs mejeriprodukternas roll upp
Äggens användning å sin sida behandlades i det sjätte inlägget

Dessutom har is tagits upp både som grundkurs och överkurs

Tidigare inlägg som även kan vara värda att nämna i det här sammanhanget är t.ex det om att göra egen grenadin eller inlägget om min fäbless för fernet.

Nu undrar jag mest om det är några särskilda ämnen ni vill att jag ska fördjupa mig i? Hitintills har jag skrivit utifrån infall jag fått medan jag blandat olika drinkar, men jag tar mycket gärna emot synpunkter på vad ni vill jag ska ägna mig åt härnäst. Lämna era tankar i kommentarsfältet!

Skärgård


Den gångna helgen tillbringades paddlandes havskajak runt omkring Möja. Om du tycker att personen på bilden är lik mig så har du helt rätt. Det är nämligen min bror.

Foton

Har precis skaffat mig en ny kamera. Det verkar som att den ska kunna vara en rätt kul leksak. Nu gäller det bara att sätta sig in i manualen till den. 170 sidor... det är inte utan att man undrar om inte elektroniktillverkarna borde lägga lite mer krut på intuitiv design.

Nåväl, här är iallafall lite testbilder jag tog första kvällen med kameran:



Svartvit färgskala utan blixt. Katten i förgrunden, M i bakgrunden. Bättre kvalitet på bilden än jag väntat mig med de dåliga ljusförhållandena



Närbild på katten med blixt. Automatisk ISO och exponering. Bortsett från blixtreflexen (som det medföljande programmets röda ögon-funktion inte biter på) blev det rätt bra exponering och vitbalans.



Närbild på M tagen med telemakro utan blixt. Ganska kraftigt färgstick eftersom den automatiska vitbalansen inte klarade ljuset från taklampan, men annars är jag rätt nöjd med kvaliten

Slutsatser? Kameran verkar lovande. Bildstabiliseringen gör ett väldigt bra jobb så att det går att ta vettiga bilder utan blixt även i dåligt ljus. Den optiska zoomen 28-504 mm är väldigt trevlig och en av huvudanledningarna att jag valde den här kameran.

Det verkar dock som att man måste vara aktiv med att ställa in vitbalansen när man fotar utan blixt. Visserligen inget ovanligt på kameror i den här prisklassen. Undrar om man ska börja fota i RAW-fomat så att det går att ändra vitbalansen smidigt på datorn i efterhand? Tål att tänkas på.

Det är alltså en Panasonic Lumix FZ-18 jag skaffat om någon undrar.

torsdag 27 september 2007

Gästblogg

Andreas skickade ett mail:

Björn har skrivit om Dry Martini och dess varianter och avarter ett par gånger. Björn och jag har även druckit Dry Martini under ganska surrealistiska omständigheter, men det är en annan historia.

För inte så länge sedan fann jag mig iallafall på ett bröllop ute på den skånska landsbygden. När baren öppnade fick jag genast syn på en flaska Bombay Sapphire, och eftersom det är gin nummer två i ordningen på min favoritlista så ville jag naturligtvis ha en drajja.

Tyvärr visade det sig att barpersonalen inte visste var en Dry Martini var och hävdade att de inte hade någon vermouth.

Fint, sa jag, och åminde mig en av varianterna på receptet. Jag bad således om en fyra gin, straight up, i ett glas, och gick ut och ringde Björn och bad honom snegla på en flaska Noilly. Det blev en utmärkt drajja.

tisdag 25 september 2007

Sorgligt och skrämmande

Jag skriver sällan om politik. Framförallt eftersom jag tycker det tar lite för mycket tid att skriva den typen av resonerande, välformulerade inlägg jag tycker ämnet förtjänar. Däremot följer jag sporadiskt ett antal bloggar som handlar om politik och yttrandefrihet i vid bemärkelse.

Ett ämne som tröskas intill förbannelse på många politiska bloggar är sexköpslagens vara eller icke vara. Personligen gör den debatten mig rätt uttråkad och engagerar mig inte nämnvärt. Men för ett par dagar sedan hände något som gör att jag faktiskt tycker att man bör bry sig.

En debattör, journalist och tillika informatör på länsstyrelsen i skåne hotar att 'outa' identiteten på en prostituerad kvinna som bloggar under pseudonym och är väldigt aktiv i debatten (publicerad bla i Expressen och i P1) om hon inte slutar debattera sexköpslagen.

Jag läser ingendera av deras bloggar. Personligen kvittar det mig lika huruvida någon av dem skriver eller inte, men så beter man sig tamigfan inte! Skäms helt enkelt! Om man tycker att ens meningsmotståndare har fel så debatterar man med dem och påvisar varför de har fel, man skrämmer dem inte till tystnad genom att hota med att avslöja för deras barn att deras mamma säljer sex.

Läs mer hos Louise P eller i Sydsvenskan

måndag 24 september 2007

Vad säger man?

Man kan inte annat än tycka synd om familjen Berzelius som äger Stufvenäs Gästgiveri utanför Kalmar. De har under många år byggt upp en av Sveriges absolut bästa vinkällare. Som sedan stals natten till idag. Runt 4500 flaskor. Fördjävligt.

Någon som vet?

Tänkte göra granatäppellikör. Är det någon som provat?

Jag har lite teorier om vad jag tror borde fungera bra (tänk rårört granatäpple i sprit), men det är ju onödigt att uppfinna hjulet varje gång. Så, är det någon som har tips vad som fungerar bra eller vad som fungerar dåligt?

söndag 23 september 2007

Mise en place


Just nu puttrar 1,5 kg högrev i öl tillsammans med bl.a. lök, vitlök, chili och spiskummin. Chilin visade sig vara starkare än väntat - en timme efter att jag hackat den bränner min vänsterhand fortfarande på ett ganska smärtsamt sätt.

lördag 22 september 2007

Present

Jag har vänner med humor. Någon annan slutsats kan man inte dra av att en av födelsedagspresenterna förra veckan var en flaska Blue Nun.

torsdag 20 september 2007

Allmän barkunskap 6 - ägg

Vi har turen att bo i ett land där äggen är (praktiskt taget) salmonellafria. Det är få förunnat men innebär att vi inte behöver vara oroliga för att använda råa ägg i drinkarna. Och råa ägg är faktiskt en viktig ingrediens i grupper av drinkar med namn som t.ex. sour, flip och toddy.

En Gin Fizz blir en Silver Fizz om du tillsätter äggvitan och en Golden Fizz med äggulan. Äggvitans viktigaste roll är att ge ett hårt, snyggt skum på toppen. Samtidigt rundar den av smakerna lite grann. Men bara lite.

Äggula däremot tillför drinken en helt ny dimension. Len, fyllig, balanserad och med ett krämigt, följsamt skum... där äggvitan egentligen mest handlar om estetik innebär äggulan en helt annan typ av drink. Snällare på något sätt. På gott och ont. Kanske inte rätt ingrediens om du vill piggna till inför en helkväll ute. Men en ruggig höst- eller vinterkväll hemma med en gosig katt i knät är det svårslaget.


Golden Fizz
per person

5 cl gin
1/2 pressad citron
1/2 pressad lime (kan ersättas med mer citron vid behov)
1 tsk florsocker (knappt)
1 äggula
5 cl mineralvatten

  • Pressa lime & citron
  • Häll gin, lime, citron, florsocker och äggulan i en shaker med mycket is
  • Skaka kraftigt i ca 20 sekunder
  • Häll upp 5 cl mineralvatten i ett longdrinkglas
  • Sila drinken från shakern ner i mineralvattnet.

Det klassiska sättet att servera en fizz är utan is: numera kan du lika gärna använda is även i glaset om du föredrar det.

onsdag 19 september 2007

Skum


Skummet i en Ramos blir stryktåligt. Hur stryktåligt? Tillräckligt för att man ska kunna bygga skumtoppar med det när man druckit upp drinken. Om man nu tycker det är kul. Och det gör man ju. Särskilt när man druckit upp drinken.

Ramos Gin Fizz

Den förra mjölkdrinken var snabb och lätt att göra, så varför inte en nästan bortglömd drink med betydligt fler moment som nästa drink?

Drinken skapades 1888 av Henry Ramos i New Orleans och är en av få drinkar som innehåller både grädde och soda/mineralvatten. Dessutom citrus.

Den är syrlig av citrus, lätt parfymerad av apelsinblomsvattnet, komplex i smaken och väldigt len... följer man bara receptet bör det inte vara någon risk för att den ska skära sig.


Ramos Gin Fizz
per person

1/2 äggvita
4 cl gin
2 cl triple sec
1 cl apelsinblomsvatten
2 cl limejuice
2 cl citronjuice
4 cl grädde
5 cl mineralvatten

  • Förbered alla ingredienser; pressa limen & citronen, separera äggula och äggvita (dela även upp äggvitan i två olika skålar om du bara gör en drink)
  • Häll äggvita, gin, triple sec, apelsinblomsvatten, grädde och lime- & citronjuice i en shaker med mycket is
  • Skaka riktigt kraftigt, 20-30 sekunder
  • Häll 5 cl mineralvatten i ett longdrinkglas, utan is
  • Sila innehållet i shakern ner i mineralvattnet

Allmän barkunskap 5 - mejeriprodukter

De allra flesta drinkar jag skrivit om hitintills (se högerspalten) har varit sådana som passar alldeles utmärkt som aptitretare före maten. Vissa har varit sådana som passar både före och efter maten, och andra har till och med passat till maten.

Nu kan det dock vara på sin plats att ta upp mjölkdrinkarna, en kategori av drinkar som faller i den övergripande gruppen after dinnerdrinkar. After dinnerdrinkar är praktiskt taget alltid söta (snarare än sura eller syrliga) och ganska ofta baserade på mejeriprodukter.

Mjölk och/eller grädde gör en drink len, mjuk och fyllig och kan i rätt proportioner lyfta fram de övriga smakerna på ett fantastiskt sätt. Grädde och mjölk är ju som bekant användbara smakbärare. På samma sätt i drinkar som i mat. En crowd pleaser helt enkelt. Men i fel proportioner blir det bara kläggigt, jolmigt och slaskigt sött.

En bra tumregel är att inte använda för stor mängd mjölk eller grädde - det är oftast bättre att ta mindre men mer koncentrerat. Välj alltså hellre helmjölk än minimjölk i long drinks, och hellre grädde än mjölk i cocktails, men ta en mindre mängd istället. Och som alltid mycket is!

Om man använder sura ingredienser som lime eller citron i drinken blir vilken mejeriprodukt du använder än viktigare. Som de flesta vet så flockas proteinet (kaseinet, närmare bestämt) i mjölk och fäller ut om man blandar i något surt i mjölken. Det som färre kanske insett är att ju högre fettinnehåll mjölken/grädden har desto mer sura ämnen kan du ha i innan den skär sig - det är det som gör att du t.ex. kan ha grädde i en vitvinssås men inte mjölk. Med andra ord: om en mjölkdrink du blandat skär sig beror det sannolikt på att du använt för mycket syra och tagit för mager mjölk.

Till vilka andra ingredienser passar då mjölk och grädde? En tumregel är att det passar utmärkt tillsammans med likörer baserade på t.ex. kaffe, nötter, örter och mint. Med frukt- och bärlikörer är lite kinkigare med proportionerna så att det inte skär sig, men är man bara försiktig kan det bli väldigt gott.

Den här drinken är ganska ovanlig, men väldigt, väldigt god. Intensiv smak med ovanligt hög syra för en mjölkdrink. I ursprungsreceptet ingår ingen rom, men blandar man bara på likör 43 tycker jag det blir kväljande sött, så följaktligen har jag ersatt en del med lite ljus rom. Vodka fungerar utmärkt det med.



Pink Panther
per person

2cl ljus rom (eller vodka)
3 cl likör 43
2 cl grenadin
5-10 cl mjölk

  • Häll rom, likör 43, grenadin och 5cl mjölk i en shaker med mycket is.
  • Skaka kraftigt några sekunder
  • Sila upp i longdrinkglas med mycket is
  • Smaka av och fyll upp med lite mer mjölk efter behov

fredag 14 september 2007

Förberedelser

Det bakas och kokas för fullt här hemma. Jag har hittintills svängt ihop lemon curd, kladdkaka, choklad/kolakakor och en monstruös cheesecake new york style (innehållandes 1,1 kg philadelphia...). M har massor av gifflar fyllda med ost respektive fetaost & spenat färdiga och blandar just degen till två fillimpor.

Imorgon ska det bakas ljust knådfritt bröd som fylls med kräftskagen (som ska göras), handlas något att ha på fillimpan (blåmögelost? anklevermousse? vi får se vad som ser bra ut...) och bakas morotskaka. Samt inte minst handlas typ tio liter vin. Och städas...

Första vågen om 20 pax gäster anländer klockan 14. Nästa våg vid 19. Vem har sagt att det ska lätt att fylla 30?

torsdag 13 september 2007

Mer om falskt vin

Vet inte hur många av er som tog er tid att läsa den långa artikeln om förfalskat vin jag tipsade om för ett litet tag sedan, men här finns en kortare artikel som delvis bemöter den första artikeln. Kul läsning om man är vinintresserad.

Passus

Kattskrället - som jag för övrigt redan älskar intensivt - har kissat i sängen idag. Helvete. Undrar vad vi ska göra åt dig?

Avslut

The big three-O har firats idag. Eftersom M är bortrest kom två vänner till mig över på middag. Skaldjursrisotto och rejält med vin. Fänkål, saffran, selleri, kräftor och nypillade räkor, ja ni fattar... Fast först drajjor medan jag gjorde min mise en place. Efter maten Pink Panther. Men den drinken bloggar jag om en annan dag.

tisdag 11 september 2007

Ny familjemedlem


Möt Isa. Fyra månader gammal imorgon. Kärlek vid första ögonkastet när vi träffade henne igårkväll. Hon är så vacker att man blir helt tagen. Så hon fick följa med hem. Hon verkar redan känna sig som hemma och har sovit ingosad vid min sida inatt.

Uppdatering: kanske Isabella? Namnet riskerar att bli följetong...

fredag 7 september 2007

Äntligen!

Regeringen har nu presenterat direktiven (pdf) för en utredning om alkohollagen. En snabb genomläsning ger vid handen att direktiven verkar otroligt vettiga. Alkohollagen ska fortsatt vara en skyddslagstiftning där restriktivitet prioriteras, men inom ramen för det ska lagen moderniseras.

Bland de positiva sakerna att notera är att följande saker ska utredas:
  • Förändring av skrivelserna om kök för allsidig matlagning så att det blir möjligt att t.ex. servera alkohol på ambitiösa sushibarer
  • Tillåtande av gårdsförsäljning så att småskaliga vin- och spritproducenter kan få sälja direkt till kund på den egna gården
  • Förändring av reglerna om tillverkning så att det blir tillåtet för krogar att krydda sitt eget brännvin (läs: göra egen bäsk)
  • Skärpning av reglerna för folköl så att de under 18 får svårare att komma över folköl

Jag har tidigare utgjutit mig om alkohollagens omodernitet i många sammanhang - här och här t.ex.

torsdag 6 september 2007

Hemma igen

Pust! Hemma igen efter Interfood-mässan. För tillfället helt slut. Så där som man blir när man står upp en hel dag, och sedan sitter ett par timmar på ett tåg på det.

Har tittat på löjligt många kaffemaskiner (såväl manuella som automatiska), provat massor av viner och en hel del tequila. Samt smakat på sylt, saft, korv mm från de många småskaliga producenterna som ställde ut.

Några snabba intryck:
  • Det är förvånansvärt många gratisätare som lyckas mygla sig in trots att det är en branschmässa dit allmänheten inte ska ha intryck
  • Jag föredrar fortfarande min tequila olagrad - även när jag jämförde den med en 1600 kronors-tequila
  • VinUnic är fortfarande den bästa vinimportören. Fantastisk bredd och kvalitet
  • Baron Fuenté är för sina 167 kronor en mycket prisvärd champagne. Synd att den än så länge bara finns i beställningssortimentet

måndag 3 september 2007

Annan dryck

Noterar sorgset att en rejäl debatt om flaskvatten blossat upp både här och där. Att kalla det hela för en storm i ett vattenglas vore att vara alldeles för ordvitsigt för min smak. Mer träffande är nog att beskriva det som att sila mygg och svälja kameler.

Ja, jag håller med om att det är onödigt att dricka buteljerat vatten i tid och otid. Jag dricker själv stora mängder kranvatten och kan inte annat än skaka på huvudet åt de som inbillar sig att mineralvatten på något skulle vara nyttigare.

Men: det ovanstående ändrar inte det faktum att den stora ökningen utgörs av att folk går över från läsk till smaksatt men osötat vatten. Och DET är en utveckling som är positiv. Bra för miljön och bra för folks hälsa.

Visst vore det 'bästa' om folk tog steget från läsk till kranvatten. Men ärligt talat, hur realistiskt känns det? Vi bör inte låta det bästa bli det godas fiende. Och att många går över från läsk till flaskvatten är någonting gott.

Uppdatering: Tyvärr klassar Jordbruksverket (pdf, s. 286) smaksatt vatten som läsk vilket leder till att den här typen av artiklar publiceras

fredag 31 augusti 2007

Vardagslyx


M:s bror J är och hälsar på. Häromkvällen svängde de ihop en mycket smaklig burgare till middag till oss. Nybakat bröd, ordentligt med vitlök i färsen och grana padano ovanpå. Det behöver inte vara svårare än så.

På förekommen anledning

Eftersom SVT Mat outade mitt efternamn (trots löfte om motsatsen) har det uppstått ett behov att påpeka några saker: det här är min privata blogg, och den har ingen koppling till min arbetsgivare. Jag bloggar på min fritid och utan att få något betalt. Och så kommer det fortsätta.

Det innebär att jag blir måttligt förtjust när ett livsmedelsföretag letar rätt på min jobbadress och börjar skicka reklam dit. Om ni vill nå mig rekommenderar jag kommentarsfältet. I undantagsfall går det även att använda mailadressen till höger.

Uppiggande


Som alltid en trevlig fredagskväll på JB. Mustig oxsvansragú och ett par goda öl från Nils Oscar. Väl hemkommen behövde jag något som piggade up lite. Så trots att jag egentligen ogillar fenomenet att kalla allt möjligt för martini faller jag ändå till föga och kallar denna drink:

Midnight Martini
per person

3 cl vodka
1,5 cl kaffelikör
0,5 cl pernod
  • Skaka med mycket is
  • Sila upp i cocktailglas

Var försiktig med mängden pernod. Den tar väldigt lätt över drinken. Lägg för övrigt märke till att kondensen på utsidan av shakern har frusit. När det händer vet man att drinken är ordentligt kall...

Lästips

Om ni är intresserade av det fascinerande fenomenet förfalskat vin rekommenderar jag att ni läser den här artikeln. Mycket lång men mycket läsvärd.

Hej

Välkomna hit ni nya läsare. Misstänker att ni hittat hit från Mat. På sistonde har jag nästan uteslutande bloggat om drinkar, men det är nog mest en tillfällighet. Inspirationen kom väl över mig antar jag. Det blir nog bättre balans med matinlägg framöver, även om jag ska se till att fortsätta skriva om dryck också. Fortsätt gärna läsa, och skriv inte minst i kommentarsfältet.

tisdag 28 augusti 2007

Förhandstips

Försäljningen av rosévin har sannolikt slagit alla rekord i år. Själv har jag dragit mitt strå till stacken med en inte oansenlig konsumtion under våren och sommaren. Som ett brev på posten kommer nu motreaktionen: kampanjen mot rosé har startat. I de trendiga kolumnerna kan vi följaktligen vänta oss att snart få läsa att rosé inte längre är Rätt.

måndag 27 augusti 2007

Whiskey Sour

En av de klassiska drinkarna som helt klart förtjänar att drickas mer än vad den gör. Enkel och snabb, det enda som kan vara lite struligt är äggvitan. Drinken blir bäst på bourbon eller rye, men även skotsk blended funkar helt ok.

Whiskey Sour
per person

5 cl whiskey (helst bourbon)
1/2 pressad citron (~5 cl)
1/2 tsk florsocker
äggvita (1 äggvita räcker till 4-5 drinkar ungefär)

  • Pressa citronen
  • Häll samtliga ingredienser i en shaker med mycket is
  • Skaka kraftigt i 5-10 sekunder. Äggvitan ger ett kraftigt vitt skum när den skakas.
  • Sila ner i ett lågt glas. Utan is om du vill vara riktigt formell.

Som synes på bilden äger jag inget bra lowball- eller oldfashioned-glas. Alltså använder jag cognacskupa. Det går bra det med.

Allmän barkunskap 4 - triple sec

Av ett tidigare inlägg bör det ha framgått att triple sec är en väldigt användbar ingrediens. Tänkte det kunde vara en poäng att säga ett par ord till om den.

Triple Sec är ett så kallat degenererat varumärke, dvs det som ursprungligen var namnet på en specifikt märke har med tiden kommit att bli benämningen på alla produkter med liknande egenskaper. Precis som t.ex. jeep eller thermos.

Hursomhelst, triple sec började tillverkas i Frankrike under första halvan av artonhundratalet av apelsiner från västindien. Som de flesta andra likörer vi använder i drinkar är den egentligen gjord för att drickas ren, men i takt med att vi fått smak för allt torrare drycker har användningsområdet allt mer kommit att bli som drinkingrediens.

De exakta tillverkningsmetoderna varierar från producent till producent, men generellt sett innebär tillverkningsprocessen att apelsinskal lakas ur i sprit (eller mäsk) som sedan destilleras och sötas. En relativt finstämd smak av apelsin och pomerans är alltså den typiska smaken på triple sec, ibland med en upplevd smak även av andra citrusfrukter. Och det är just sötman och citrustonerna som gör att den passar så bra i drinkar.

Vilken ska man då använda? Tja, det är i ärlighetens namn inte så noga.

Stiernan är den billigaste triple secen på Systembolaget (348 kr/liter). Prisvärt budgetalternativ med bra smak.

Cointreau är lite dyrare (421 kr/liter) och kanske lite komplexare i smaken.

Bols (370 kr/liter) är väligt populär på barer, särskilt sedan den nya flaskan lanserades - den är formad som en jongleringskägla och fungerar därför bra till flairing (att jonglera och trixa med flaskor, glas mm). På Systembolaget finns den tyvärr bara i beställningssortimentet.


Själv köper jag Cointreau när jag handlar utomlands (eller 'taxfree') men Stiernan när jag handlar på systembolaget.

fredag 24 augusti 2007

Pausfilm



Det här är visserligen ungefär så off-topic som något kan vara, men eftersom det är bland det roligaste sett på år och dar lägger jag upp det ändå.


Uppdatering: fick ett meddelande om possible copyright infringement på videon ovan, så jag provar en annan länk.

onsdag 22 augusti 2007

Aja baja!

Note to self: om man, i berusat tillstånd, med famnen full av mangold som smygskördats i en park blir skjutsad på en cykel är det överhängande risk att man kraschar.

tisdag 21 augusti 2007

Barbesök

I afton återfinns jag och vännen Magnus sittandes i baren på Judit&Bertil. Kom gärna förbi och säg hej. Eller gör oss sällskap.

Uppdatering: från ca 17

måndag 20 augusti 2007

Mai Tai



Den här drinken är en en av de verkligt klassiska tiki-drinkarna. Tiki-barerna var ett fenomen av sällan skådat slag; från att Don the Beachcomber öppnade 1933 så levde tikikulturen i nästan 50 år. Söderhavet var det övergripande temat med rom, hula-hula, palmer och allt annat som hör till.

Den ursprungliga Mai Tai:n går inte att blanda idag. Helt enkelt eftersom den ursprungliga rommen inte går att få tag på. Och även om den hade gått att köpa hade det varit rätt onödigt att blanda drinkar på 17-årig rom. Sån ska helt enkelt drickas rent.

Det här receptet är på intet sätt ett orginalrecept. Men gott är det. Och det är sannolikt något åt det här hållet du kommer få om du beställer en Mai Tai på krogen idag.

Mai Tai för hemmabaren
per person

4 cl mörk rom
1 cl triple sec
1 cl amaretto
1 cl grenadin
6 cl apelsinjiuice

  • Skaka med mycket is
  • Sila ner i ett glas fyllt med is
  • Servera med sugrör
  • Njut och dröm dig bort

söndag 19 augusti 2007

Allmän barkunskap 3 - generisk cocktail

Jaha, då vi åtminstone till viss del rett ut vad en cocktail är kan det vara på sin plats att ta upp hur man gör sig en cocktail.

Låt oss alltså börja med grundreceptet. Jag ger er:

Den generiska cocktailen
per person

3cl valfri spritbas
2 cl triple sec
3 cl färkspressad lime eller citron


Om du blandar på gin får du en White Lady
Rom ger dig en Daiquiri
Cognac ger dig en Sidecar
Lika delar rom och cognac ger dig en Between the Sheets
Tequila ger dig en Margarita (om du saltar kanten)
Apricot Brandy ger dig en After Supper Cocktail
Vodka ger dig en Cosmopolitan om du tillsätter lite tranbärsjuice

Och så vidare. Jag tror ni förstår idén...

Överkurs om is

Bloggen ctail utvecklar på ett bra sätt det jag tidigare skrev om is. Omutifallatt någon skulle råka ha ett specialintresse för is och termodynamik kan det kanske vara kul att veta varför is är så bra på att kyla dryck utan att göra drycken vattnig.

Svaret är att det handlar om smältentalpi. För att ett ämne ska byta aggregationstillstånd från fast till flytande räcker det inte med att det når smältpunkten, utan det krävs betydligt mer energi än så. I fallet is är den specifika smältentalpin 334 kJ/kg.

I begripliga termer innebär det att det går åt lika mycket energi att omvandla 0-gradig is till 0-gradigt vatten som det går åt att värma det 0-gradiga vattnet till 80 grader. Det är den energiåtgången för att smälta isen som gör det så mycket effektivare att kyla med is än att kyla med kall vätska.

Skål då!

Allmän barkunskap 2 - Dry Martini


Drajja. Drinkarnas drink. Kungen av cocktails. Få drinkar är lika mytomspunna som dry martini. Få drinkar pratas det lika mycket strunt om.

Låt oss börja med att säga det klart och tydligt: det finns inget "rätt" recept. Det finns vissa konventioner, men framförallt handlar det om personlig smak och estetik när du ska välja dina proportioner och, till viss del, ingredienser.

Den ursprungliga dry martinin bestod av allt att döma av lika delar gin och torr vermouth med ett par stänk orange bitter. Åtminstone gör det första kända nedskrivna receptet det. 1907 var året, vilket falsifierar den mest kända myten om martinins uppkomst, nämligen den att den första blandades åt Rockefeller av bartendern Martini di Arma di Taggia.

Hursom, med tiden slutade bittern ingå i standardreceptet, och någonstans i mitten av 1900-talet sjönk mängden vermouth i receptet dramatiskt. I framkant av den utvecklingen låg sådana som Hemingway och Churchill. Från att ha varit hälften av mängden minskade vermothen i standardreceptet till någonstans mellan 1/4 och 1/15 beroende på vem man frågar, och detta på bara något decennium.

Hur ska det vara då? Ska det vara en på tre, en på sju eller en på trettiotvå? Räcker det kanske med att det står en öppen flaska noilly i samma rum som det kylda cocktailglaset? Ska man nöja sig med att låta en solstråle lysa igenom (den oöppnade) vermouthflaskan ner i glaset? Eller kanske ringa sin bror i australien och be honom snegla på en flaska noilly?

Låt oss vara ärliga. Vill man inte ha någon annan smak än gin i sin drink är det nog bäst att man faktiskt dricker sin gin rent. Vermouthen behövs med andra ord för att det ska vara en dry martini. Att tävla i att dricka sin drajja så torr som möjligt är faktiskt bara fånigt. Med detta sagt vill jag bara upprepa vad jag sa i inledningen: den exakta mängden är en fråga om personliga preferenser.

Om vi håller oss till det som ändå får anses som konsensus så bör en dry martini bestå av gin, vermouth, oliv samt citronskal. Inget annat. Sen får du helt enkelt prova dig fram till dina egna proportioner. Personligen föredrar jag den på detta vis:

Dry Martini
per person

5 cl gin (helst Tanqueray Export)
1 cl Noilly Prat Vermouth
1 oliv + några ml spad
Citronskal, ca 3*1 cm (kan i nödfall uteslutas)
  • Häll gin och vermouth över rejält med is
  • Rör om noggrannt
  • Sila upp i cocktailglas
  • Spetsa oliven på tandpetare och lägg i. Det är bara trevligt om det följer med några milliliter spad
  • Skär en bit skal från en tvättad citron. Vrid citronskalet över drinken och släpp ner. Detta gör att det lägger sin en tunn hinna av citronolja på drinkens yta vilket ger en svag men delikat smak
  • Drick innan drajjan blir varm

Sen till den ständiga frågan: ska man skaka eller röra? Återigen florerar det otroligt mycket myter om vad som händer om man begår helgerånet att skaka sin drajja. Praktiskt taget alla dessa är bara strunt. Eftersom det är ytterst sällan en drajja blandas på gin från en helt nyöppnad flaska så är spriten redan mättad med syre. Du kommer alltså inte påverka smaken nämnvärt*. Det du däremot påverkar om du skakar drajjan är att den blir grumlig. Vilket inte är lika snyggt. Rör följaktligen.

*Om du inte tror mig är jag beredd att utmana dig. Jag är beredd att slå vad om en hel kvälls konsumtion av dry martini att det inte finns någon som kan skilja en rörd och en skakad drajja i ett blindtest. Sätt gärna emot.

lördag 18 augusti 2007

Allmän barkunskap - cocktail

Tänkte det kunde vara dags att köra en serie inlägg om lite allmän bar-, drink- och cocktailkunskap. Hojta gärna till i kommentarsfältet om det är något du undrar över eller vill att jag ska ta fördjupa mig mer i eller så.

Låt oss börja med vad en cocktail är. Ordets ursprung är höjt i dunkel med många olika fantasifulla teorier. Sanningen är dock att ingen faktiskt vet, men klart är iallafall att ordet använts i tryck redan tidigt 1800-tal (1806 sägs det för att vara exakt), vilket gör att de vanligaste teorierna om ursprunget är felaktiga eftersom de tar upp händelser som inträffat långt senare.

När ordet kom till spelar egentligen mindre roll, viktigare är trots allt när cocktailen i dess nuvarande form började drickas. Där är historien betydligt entydigare - det är under den amerikanska förbudstiden 1920-33 som cocktailens guldålder startar. Förbudet mot alkohol gjorde att folk flockades på de lönnkrogar som sålde hembränt och smuggelsprit. Den i många fall mycket dåliga kvaliteten på spriten som såldes (eftersom den var hembränd) gjorde att den smakade hemskt. Följaktligen började lönnkrogarna blanda i juicer och andra smaksättare för att få spriten drickbar. Voilá, cocktailen som vi känner den var född. Samt gjorde stor succé.

Så vad ska då en cocktail innehålla? Tja, det finns ingen allomfattande definition, men den bör vara spritstark (till skillnad från en longdrink/grogg). En bra tumregel är att en cocktail bör bestå av någonting starkt, någonting sött, någonting surt och någonting svagt.

Det starka är spritbasen. Gin, vodka, rom, tequila, whisk(e)y och cognac är de vanligaste, men även calvados, absinth mm förekommer

Det söta kan komma från exempelvis likör, juice, socker, honung eller från sockerlag. I barer är det vanligt att man använder smaksatt sockerlag (syrups) där Monin är det överlägset största märket. De produkterna är dock svåra att få tag på som privatperson.

Det sura är oftast pressad lime eller citron. Vissa barer använder sig av en färdig produkt som kallas sour mix för att spara tid. Sorgligt nog, för smaken på sour mix är inte närheten av färskpressad citrus.

Det svaga kan vara vin, champagne, juice, mineralvatten/soda eller helt enkelt bara det vatten som smälts av från isen när man skakar eller rör sin cocktail. I söta after-dinnerdrinkar används även grädde och andra mejeriprodukter.

Som ni ser finns det en betydande överlappning mellan de olika kategorierna, särskilt som en och samma ingrediens kan tillföra flera delar - juice ger ofta både sötma, viss syra och det svaga.

Praktiskt taget alla de ingredienser som normalt används i drinkar ryms i kategorierna ovan. Utom en. Men den är så viktig att den kräver en helt egen text längre fram. Den ingrediensen är bittern.

fredag 17 augusti 2007

Preview

Om jag inte hade varit dum nog att lämna fotot i fråga på min jobbdator så hade jag bloggat om crème brûléen med rabarbersorbet som jag gjorde för ett litet tag sedan. Men nu får det tydligen vänta åtminstone tills nästa vecka. Nåväl.

Jag får väl helt enkelt nöja mig med att tipsa om Nederburgs dessertvin som tillbehör. Passar fantastiskt till den här typen av desserter.

Ny drink tydligen


Jag hade ett distinkt minne att bara häromdan ha läst ett recept på en cocktail innehållande gin, grapefrukt och grenadin, så jag tog och blandade mig en sådan. När jag sedan satte mig ner för att blogga om den och försökte hitta receptet insåg jag efter att tag att jag uppenbarligen mindes fel. Vad det än vad för ett tilltalande recept jag läst så bestod det definitivt inte av just gin, grapefrukt och grenadin.

Nåväl, en god, smaklig och balanserad drink blev det som är väl värd att rekommendera. Eftersom den här blandningen inte verkar förekomma* i databaserna så får vi väl ge den ett namn också. Jag ger er:

Pink Friday

5 cl gin
3 cl grapefruktjuice

  • Skaka i shaker med mycket is

  • Sila upp i cocktailglas

*Jo, jag vet att det finns någon som kallar den blandningen för Southern Bride ute på nätet. Personen ifråga är en mupp. Southern Bride innehåller Maraschino.

Om is


Jag har upprepade gånger påpekat att det är viktigt att använda mycket is när man blandar drinkar, men innan jag började göra det själv förstod jag inte precis hur viktigt det faktiskt är. Framförallt störde jag mig på att alla som skrev om drinkar verkade förutsätta att man hade obegränsad tillgång till is, dvs i praktiken en ismaskin.

För de flesta av oss ser tillvaron inte ut på det sättet - de flesta jag känner har en, två eller tre plastformar för iskuber stående i frysen. Den sorgliga sanningen är att det inte räcker långt om man ska blanda mer än två drinkar samma kväll. Följaktligen snålar folk med isen för att den inte ska ta slut (för då blir det ju drinkar helt utan is...).

Alltså gäller det att hitta vägar för att se till att ha mycket is hemma. Om man ska ha fest och bjuda på bål kan man t.ex ta ett tomt glasspaket och fylla med vatten som man fryser. På det viset har man en isklump på 1-1.5 kilo - och en sådan håller en rejäl skål med bål kall i flera timmar.

Tillgången på iskuber å sin sida löser man enklast genom en bra mise en place. Jag har alltid en tom glassbytta fylld med iskuber stående i frysen. På det sättet slår jag två flugor i en smäll; jag mer än fördubblar mängden iskuber jag har i frysen, och jag gör isen lätttillgänglig.

Istället för att hålla på att bråka med en iskubsform för att få ut lagom mängd is utan att det hamnar iskuber i hela köket så har jag en bytta där jag bara kan grabba en näve isbitar vid behov.

torsdag 16 augusti 2007

Klargörande

Till dig som googlade hit igår i jakt på sätt att träna bort sidfläsket: här kommer du aldrig hitta det du letar efter. Däremot ett och annat sätt att använda sidfläsk.

Grenadintest

Man kan ju inte göra sin egen grenadin och sedan inte testa den. Följaktligen blev det varsin Tequila Sunrise som sängfösare igår.

Resultatet? Över förväntan. Grenadinen tillför definitivt en massa smaker som inte finns i de usla köpevarianterna. Påminner nästan om campari i smaken, fast med betydligt lägre beska.

Tequila Sunrise
2 personer

10 cl tequila
2-3 dl god apelsinjuice
~3 cl grenadin
  • Lägg ordentligt med is i två longdrinkglas. Häll över tequilan och apelsinjuicen och rör om. En bra grundregel är att lättflytande, kolsyrade ingredienser som tonic inte behöver röras för att blandas bra, medan mer trögflytande vätskor som juice behöver röras för att blandas ordentligt med spriten
  • Häll försiktigt ner 1-2 cl grenadin i varje glas.

Om du häller grenadinet rakt ner försiktigt bör du få en snygg successiv färgförändring från botten av glaset. Om du vill få ner all grenadin i botten på glaset så sätt ner ett sugrör eller en långskaftad tesked och häll grenadinen längs med skaftet.

onsdag 15 augusti 2007

Kanske i ett källarförråd nära dig


Någonstans i södra Sverige står det 20 liter mjöd i ett källarförråd och slutjäser i halvlitersflaskor. Om de mot förmodan skulle explodera kommer det lukta och klibba något rent otroligt.
Vi gissar att mjöden är i häradet 16-18% stark eftersom vi använt ungefär 10 kg honung till de 20 literna färdig mjöd. Som vi sedan gett bort i bröllopspresent.
Själv tänker jag vänta ett antal veckor eller månader innan jag korkar upp någon av de tre flaskor jag behållit själv. Hoppas bara de inte exploderar i min klädkammare innan dess...

Underligt krogbesök


När åt ni senast en strut från Hemglass på krogen?

Jag gjorde det senast i fredags.

Drink till mat

Vi stod där häromkvällen M och jag med nybakat bröd och en skål ihopslängd kräftskagen när vi insåg att vi varken hade vitt vin eller öl hemma. Rödvin och skaldjur kändes inte som en kombination som skulle få oss på särskilt gott humör, så nu gällde det att tänka fort.

Följaktligen stod jag länge fundersam framför spritförrådet och undrade vad jag skulle kunna hitta på. Vi behövde något som inte var för spritstarkt, inte för sött och som kunde lyfta fram smaken på skagenröran snarare än att slå ihjäl den.

Lösningen blev en variant på Tom Collins. Tom Collins är en av de där klassiska drinkarna som knappt dricks längre, trots att den är både god och lätt att göra.

Eftersom en liten klocka längst bak i huvudet ringde och påminde mig om att skaldjur och vanilj är en trevlig kombination fick vaniljsocker ersätta det vanliga florsockret i vår Tom Collins.

Resultatet? Succé! Frisk och läskande drink med hög syra som passade lika bra före maten som till maten.


Vanilla Collins
2 personer

10 cl Gin
1 citron, pressad
1 tsk vaniljsocker
~2 dl mineralvatten


  • Lägg ordentligt med is i en cocktailshaker. Snåla inte - drinken blir vattnig om du använder för lite is. Häll ner gin, citron och vaniljsocker och skaka frenetiskt några sekunder. Om du har tabbat dig genom att hälla ner mineralvattnet kommer du märka det genom att shakern exploderar i händerna på dig och sprider kolsyrad drink över hela rummet

  • Fyll två longdrinkglas med is och sila över blandningen från shakern.

  • Fyll upp med mineralvatten. Kolsyran kommer nu lyfta upp fruktköttet från citronen till ett skum på ytan. Det ska vara så.

  • Njut

Självklart kan du variera dig genom att använda olika smaksatta mineralvatten - jag tycker t.ex den här drinken blir väldigt god med Ramlösa Skogshallon.

Grenadin

Grenadin är en av de produkter som finns i varenda bar. Precis som med Angostura så går det inte åt mycket på de flesta barer, men det bara måste finnas hemma. En Tequila Sunrise utan grenadin vore, ja fånig helt enkelt.

Grenadin används framförallt för att ge drinkar en röd färg, men även för att söta och i vissa fall också som en smaksättare. För ett par månader sedan fick jag en fråga om ifall jag kunde rekommendera någon bra grenadin för hemmamarknaden.

Efter att ha rådbråkat mitt minne ett bra tag insåg jag att jag faktiskt inte kunde det - Rose´s och Saturnus är horribla varianter av färgat, smaksatt vatten med förtjockningsmedel. Inte ett spår av granatäpple i dem inte! Monin å sin sida är hart när omöjligt att få tag på i detaljhandeln (finns dock att via köpa via nätet).

Vad göra? Egen så klart!

Grenadin
mer än du någonsin behöver

3+1 dl Granatäppeljuice
3 dl socker

  • Sjud 3 dl granatäppeljuice på låg värme tills ungefär hälften återstår. Koka inte!
  • Tillsätt sockret och rör om tills det löst sig
  • Häll i den sista decilitern juce. På det här sättet får du en mer koncentrerad grenadin som ändå har fräschören från okokt juice.
  • Häll upp i en ordentligt ren flaska och förvara i kylen

Granatäppeljuice finns numera på Hemköp, Coop mfl, annars kan du alltid lita på att din lokala butik med ägare från mellanöstern har det i sortimentet. Det höga sockerinnehållet gör att din grenadin bör hålla sig i praktiken hur länge som helst i kylen, men om den börjar jäsa eller mögla ska du så klart slänga den.

torsdag 28 juni 2007

Bekännelser

Vissa saker konsumerar jag i ärlighetens namn mer för känslan de ger mig än för smaken på dem. Trots att jag inte röker kan jag till exempel uppskatta en cigarr på nattkröken efter en god middag. På samma sätt måste jag erkänna att Dry Martini är en sådan sak som jag uppskattar mer som företeelse än för dess smak. Det är en speciell, lyxig känsla att stå med en nyupphälld iskall drajja. Urbant. Lite cocktailparty på ambassad liksom. Man får en mental smoking på sig på något sätt.

Igår bad vi Jimmy på J&B om en spritig drink. Nånting kul, bara det är spritigt. Första försöket blev en Lynchburg Lemonade. Jack Daniel's, triple sec, sour mix och sprite i longdrink-glas alltså. Rätt gott och läskande, men inte alls vad vi egentligen ville ha. Nytt försök, och varsinn Maltini landade framför oss. Som en drajja, fast med rökig whisky istället för noilly.

Det är inte ofta man blandar drinkar på rökig whisky eftersom röksmaken slår igenom så starkt. En av de vidrigaste drinkar som någonsin serverats mig var en after-dinnerdrink på bl.a Ardbeg, grädde och någon örtlikör. Det smakade myggspiral. Illasmakande bortom all beskrivning. Vad bartendern som gjorde den tänkte övergår mitt förstånd. Det här var nämligen hans tävlingsbidrag till Drink-SM där jag var funktionär (han gick inte vidare i tävlingen, om någon undrade).

Hursomhelst, Maltinin igår var inte alls illa. Tydlig röksmak, men inte så att den tog över. Rejäl bit citronskal i så att citronoljan skimrade på drinkens yta. Välbalanserad helt enkelt.

Monokrom mat

Igår rostades det rotfrukter, slogs bea och stektes entrecote. Rejäla bitar. Fem centimeter tjocka.

Rumstempererat smör i kuber är verkligen knepet för att bean inte ska försöka sig på att jävlas med en. Fast nästa gång blir det nog lite mindre vinäger, hårdare reducerat och en äggula till i. Smaken var nämligen mycket bra men konsistensen lite väl lös.

När man tittade på maten såg den lite tråkig och intetsägande ut. Fyra nyanser av brunt liksom. Men smaken, mina vänner, smaken...

måndag 25 juni 2007

Det kom ett mail...

Hej!

Lunchstället beskrev sin måndagsmat som

Sommarrullader(skinka/rostbiff) med drömsås & ris

Detta gjorde naturligtvis att när vi gick för att bjuda in grannrummet till lunch frågade vi dem "Får det lov att vara lite drömsås på skinkan?"

Det blev en kul lunch.

Andreas

onsdag 20 juni 2007

Ägget är segt och lite slemmigt


45-minutersäggen visade sig vara lättare att göra än vad jag trodde. Intressant och häftig konsistens, mycket trevlig smak.

Gör dem du också.

Recept hos Lisa&Johan eller i senaste numret av Gourmet

De däringa tokiga australierna!

Som bekant är varken bristande omdöme eller dålig stilistik olagligt i Sverige. Tur det för Sydsvenskan, annars skulle Bong, deras krogrecensent(-er?) ha fällts upprepade gånger.

Noterar dock att i Australien har en tidning fällts för förtal efter att publicerat en totalsågning av en krog.

tisdag 19 juni 2007

Raketbränsle

Jag är allt annat än förtjust i snobbism och petighet. Vi äter och dricker det vi gör för att vi tycker om det. Att däremot vara oförstående inför folk som har en massa saker de 'inte äter' utan att vara allergiska är något helt annat... hursomhelst, jag föredrar att prata om vad jag tycker om snarare än hur det ska vara.

Och jag tycker om min grappa olagrad. För mig är det obegripligt att fatlagra grappa i flera år så att den blir gyllengul, avrundad och vaniljig. Jag tycker hela poängen med grappa är att den ska vara rå och spritig. Det är då den gör sitt jobb, nämligen att ta bort den övermätta, dästa känslan efter en alldeles för tung middag.

Fruktig, höig och med rejäl ton av finkel. Som en örfil.

Annars tar jag hellre en cognac.

Följaktligen blir jag milt sagt konfunderad när Tasteline i sitt grappatest inte skriver vilka som är lagrade och vilka som är olagrade. Men det kanske bara är jag som är gnällig.

Om Jack Vegas

DN noterar att ålderskontrollen på de som spelar Jack Vegas inte fungerar. Är det någon som är förvånad?

Enligt min egen, högst personliga åsikt är Jack Vegas en fullkomligt vidrig företeelse som med all önskvärd tydlighet visar att Svenska Spel cyniskt försöker krama så mycket pengar som möjligt ur svaga grupper i samhället. När såg du senast en höginkomsttagare pumpa in pengar i en Jack Vegas-automat?

För krogarna är incitamenten att upplåta plats åt automaterna så starka att det är svårt att låta bli. På en genomsnittlig krog med Jack Vegas-automater står dessa i typfallet för 80-90 % av krogens totala vinst.

Det kan låta otroligt, men är tyvärr sorgligt nog sant.

onsdag 13 juni 2007

Sommarsallad

Precis som planerat blev det en bra kväll på Magnus balkong i fredags. Kallt rosévin, god hallondaiquri (typ), mulligt rödvin och samtal mellan högt och lågt.

Sparris- och potatissallad med tryffeldoft
4 hungriga

Färskpotatis (mängd efter hunger)
2 buntar sparris
1 ask ruccola
1 ask körsbärstomater
2 rödlökar
50-100 g grovriven parmesan eller västerbottenost
1-2 msk råsocker
tryffelolja
balsamico
olivolja



  • Börja med rödlöken: skär i smala klytor ('båtar') som blandas med rejält med balsamico (kanske ca 0.5 dl?), råsocker, en liten skvätt olivolja och ett par nypor flingsalt i en stor skål. Låt marinera medan du förbereder resten - det gör rödlöken väldigt mild och fin


  • Koka potatisen och sparrisen på sedvanligt sätt


  • Skär sparrisen i 4-5 cm långa bitar


  • Dela stora potatisar i mindre bitar, låt de små vara hela


  • Blanda ner potatisen, sparrisen, tomaterna och ruccolan i rödlöksmarinaden. Smaka av med salt och peppar


  • Droppa över lite tryffelolja. Du vill inte att tryffeln ska ta över helt, bara ligga som en bakgrundssmak tillsammans med de övriga. Ringla över olivolja och blanda


  • Toppa med den grovrivna osten


  • Servera med valfri proteinkälla. Vi åt handskuren parmaskinka, men kall lamm-, kalv- eller fläskfilé passar också bra, precis som lax, kyckling mm



Kallt rosévin är så klart godast till.

fredag 8 juni 2007

Receptfritt


För att döva det dåliga bloggsamvetet lite slänger jag in ett foto från en helglunch i början av maj.

Varmrökt smörfisk, kokt sparris, rostad potatis och gräslöksbeurreblanc. Gjordes på frihand, inga proportioner skrevs ner.

Kallt rosévin till. Gott.

Dåligt samvete

Det är länge sen jag lagade någon mat hemma. Alltså bloggar jag inte om mat.

När jag lagar mat borta glömmer jag kameran hemma. Alltså bloggar jag inte om mat.

Det är länge sen jag blandade drinkar hemma. Alltså bloggar jag inte om drinkar.

Jag bloggar inte om andras drinkar. Alltså bloggar jag inte om drinkar.

Jag har dåligt samvete. Ska försöka ändra på det. Matlagandet, drinkblandandet och bloggandet alltså.

Tror faktiskt det finns en hyfsad chans att jag ska komma ihåg att fota maten ikväll hos Magnus.

Tryffeldoftande sallad på sparris och nypotatis med parmaskinka är planen. Och gott vin.

Sommarens gladaste överraskning är för övrigt att Peñascal är så gott trots att det är löjligt billigt.

tisdag 5 juni 2007

Hoppsan!

Det är med viss förvåning jag noterar att EG-domstolen fäller svenska staten i målet om privatimporterad alkohol. Efter generaladvokatens uttalande förra året såg det ju ut som att statens linje skulle vinna.

Vad innebär då detta i praktiken?

Svårt att veta än så länge, då det är sedan tidigare klart att svensk alkoholskatt ska tas ut på privatimporterad alkohol om den inte personligen fraktas över gränsen. Den intressanta frågan kommer bli vem som är skyldig att betala in skatten; om det är leverantören så kommer dagens dom inte få några större effekter för det svenska monopolet.

Om det däremot är konsumenten som ska betala in skatten blir det nog annorlunda, och då tror jag att den grund Systembolaget och det svenska alkoholskattepolitiken står på blir skakig.

Jag har nämligen svårt att se att tullen kommer att lägga ner lika mycket resurser som idag om syftet bara är att driva in skatt, jämfört med idag då syftet är att stoppa smuggling. För det är ju det som är effekten av domen - hade staten vunnit hade det varit kriminellt att skicka alkohol med budfirma över gränsen. Nu är det bara skattepliktigt.

fredag 1 juni 2007

Dags att checka ut

Vill. ha. kallt. rosévin. i. stora. glas.

Vill. till. J&B.

torsdag 31 maj 2007

5 poäng alkohollagstiftning

Som väntat har Kvarnen fått inhibition på socialtjänstnämndens beslut om att dra in deras utskänkningstillstånd. Att inhibitionen är väntad beror på att ärenden om ordning och nykterhet är notoriskt svårbedömda. Dessutom är nog ifrågasättandet av ägarens personliga lämplighet värt att pröva i rätten det också.

Märk väl att inhibitionen inte innebär att krögaren automatiskt kommer vinna, utan endast att länsrätten anser utgången oviss i dagsläget. Utan inhibition går i allmänhet en krog i konkurs nästintill omedelbart eftersom intäkterna försvinner. Även matintäkterna, eftersom matgästerna ofta vill kunna ta en öl till maten.

Utgifterna är däremot på kort sikt desamma - hyra och löner ska betalas, moms och arbetsgivaravgifter ska in. Eftersom skatterna betalas i efterskott och många krogar har en väldigt liten buffert är det många som får svårt med de betalningarna när intäkterna försvinner.

Så en inhibition innebär bara att verksamheten kan fortsätta att drivas i väntan på avgörandet i rätten.


Lite bakgrund:
I alkohollagen ställs krav på att servering av alkohol inte får orsaka olägenhet i fråga om ordning och nykterhet, samt att utskänkning skall ske återhållsamt. I klartext innebär det att om gästerna är eller blir för fulla på en restaurang så förlorar den sitt serveringstillstånd.

Utrymmet för godtycke i bedömningen om huruvida krogen brutit mot dessa krav är naturligtvis väldigt, väldigt stort. Det är enskilda poliser och tjänstemän på Tillståndsenheten som bedömer berusningsgraden på gästerna. Ofta utan att själva ha pratat med den förment överserverade personen.

Som utomstående är det i praktiken omöjligt att veta hur mycket kommunen har på fötterna (vad görs gällande, vad är dokumenterat, vad bestrider/erkänner krogen osv?), men att sådana här fall går vidare till länsrätten är närmast legio. På kommunen är det nämligen politikerna i socialnämnden (eller annan kommunal nämnd, vilken varierar från kommun till kommun), dvs fritidspolitiker i de flesta fall, som beslutar om att bevilja och återkalla tillstånden.

Utöver kraven på ordning och nykterhet ställs krav på personlig lämplighet för alla personer med ett betydande inflytande i rörelsen. Det innebär i normalfallet att ingen av ägarna, ledamöterna av bolagets styrelse eller anställda på för hög nivå (i praktiken VD eller motsv.) får vara dömda för ekonomisk brottslighet eller grova brott.

I det här fallet gör mediauppgifter gällande att ägaren är dömd för häleri för att ha befattat sig med färgade sedlar, sammanlagt ett par hundralappar. Det ska bli väldigt intressant att se vad länsrätten (kanske även senare kammarrätt och regeringsrätt) kommer fram till.

Vad jag känner till har det inte prövats om häleri på så här låg summa skall betraktas som diskvalificerande eller ej, men jag kan ha fel. Har inte orkat bläddra igenom alla prejudicerande domar.

Det vanligaste skälet att återkalla ett utskänkningstillstånd är annars bristande ekonomisk lämplighet, dvs skatteskulder. Här är kraven benhårda, en krog som inte betalar skatten i tid blir väldigt snabbt av med sitt tillstånd, och kan i praktiken glömma att vinna ett överklagande eftersom sakfrågan är oomstridd (ej betalat i tid) till skillnad från fallen ovan då det ofta tvistas om vad som egentligen hänt (i.e. hur fulla var gästerna egentligen?)

I alkohollagen ställs det ju dessutom krav på att lokalerna ska vara godkända ur brandsäkerhetssynpunkt och som livsmedelslokaler, samt att köket skall klara kraven på allsidig matlagning (vilket jag utgjutit mig om tidigare). Men det är väldigt ovanligt att någon blir av med sitt tillstånd på grund av brister på de punkterna.


p.s Jag hittade även tillståndsenhetens tjänsteutlåtande inför socialtjänstnämndens sammanträde. Om nu någon är patologiskt nyfiken. d.s

Tillägg: när jag läser utlåtandet lite nogrannare ser jag att gäster LOB:ats av polisen i genomsnitt en gång varannan månad. Huruvida det är acceptabelt eller inte att en gäst lyckas bli plakat en gång varannan månad kan man ju diskutera...

Länktips

Som vanligt är Freddi både rasande och rasande rolig.

onsdag 30 maj 2007

Närkontakt

Jag har inte besökt Kolmårdens nya attraktion Tiger World, men jag har sett reklamen längs E4:an när jag körde till och från Malmö i helgen. Nu noterar bl.a. SVD att Tiger World behöver byggas om eftersom tigrarna kan komma åt oförsiktiga besökare.

Förra året var jag på Kolmården och fick då möjlighet att vara med på två av deras andra specialarrangemang - hos lejonen och vargarna. Det är mäktiga upplevelser.



Hos lejonen befinner man sig i en bur som är nedsänkt i marken inne i deras (rejält stora) inhängnad. Det gör att det blir på lejonens villkor på ett helt annat sätt än vad man är van vid - det är de som kommer och tittar på oss, inte tvärt om. Och för en gångs skull är det vi som är i bur... Det gör också att man kommer nära på ett sätt man inte brukar. Och tro mig, när ett rytande lejon står en meter ifrån dig är du inte så kaxig.


Att besöka vargarna är en upplevelse av ett helt annat slag, men otroligt minnevärt det också. Kolmården har fyra varghannar i ett hägn som är vana vid människor. När man går in till dem kommer de springande, nyfikna och vill umgås. Men återigen på deras egna villkor. Det märks att de inte är hundar - de fjäskar inte för en, utan kommer för att de har lust. När de tröttnar går de. Det går utmärkt att klappa dem. Om de känner för det.

Får du chansen att besöka vargarna eller lejonen så ta den. Det är helt klart ett minne för livet.

måndag 28 maj 2007

Ring pressen!

Världens första sjustjärniga hotell har öppnat, vilket gör att Burj Al Arab med sina sex stjärnor inte längre är världens högts klassificerade hotell.

Eftersom det inte finns någon internationell standard för hur många stjärnor ett hotell har (eller vad som utgör ett hotell) så utropar jag härmed mitt arbetsrum till ett åttastjärnigt hotell, vilket gör det till det hotell i världen med flest stjärnor! Yeay!

Bokningsförfrågningar lämnas i kommentarfältet nedan.

lördag 26 maj 2007

Givande lördag

Vännen K ringde mitt på dan:

K: Hej! Vad gör du?

B: Flyttstädar.

K: Så du blir avundsjuk om jag berättar att jag och min pojkvän sitter nakna i solen på hans balkong och dricker öl?

B: Du skojar inte... jag kan inte ens dricka öl medan jag städar. Måste köra bil till Hässleholm och tillbaka. Det var det enda stället i hela skåne det fanns lediga envägssläp.

K: Vad tråkigt! Vi har jättetrevligt!

B: Mmm. Kan tänka mig.


Nu har jag kört färdigt för idag, så nu jag kan åtminstone dricka öl medan jag städar.

Flyttstädning kan nog vara en av de aktiviteter jag tycker allra sämst om. Men ölen hjäper iallafall lite.

torsdag 24 maj 2007

Gratis resa

Imorgon fredag (runt 9) ska jag köra bil från Stockholm ner till Malmö. Upp igen söndag morgon. Det är brutalt långtråkigt att köra själv. Någon som vill följa med endera vägen? Du kan få bjuda mig på lunch halvvägs, i övrigt gratis.

Med tanke på att SAS strejkar kan det här vara månadens bästa erbjudande...

Blogglunch

Det kommer med all sannolikhet att bloggas om lunchenEsperanto både här och där. En snabb reflektion är att det var gott. Riktigt, riktigt gott. Dessutom billigare än väntat. 165 pengar gick hela härligheten på, vilket får anses vara nästintill ren välgörenhet.

Detta är vad vi fick, i den ordning jag åt det:

Räkchips



Spritärtsjuice med rimmade torsklameller (favorit!)


Mangopicklade daikonnudlar
Sake-brässerad aubergine
Namnlös dipsås baserad på tomat och ketjap manis



Jätteräka med skal i ingefära och vitlök (skalet åts!)



Kinesiskt ris (med rå äggula och friterad lök)



Femkryddorskyckling
Färskpotatis- och fläskdumplings (favorit 2)




Kokossorbet med jordgubbsmaräng och macadamianötter (favorit 3)


Vitt jasminte dracks genomgående

Gå dit!

Istället för sötsaker

Jag är inte särskilt förtjust i att stå och knåda deg vid brödbak. Därför är det väldigt skönt att ha samlat på sig ett par recept på gott bröd som kräver minimalt med arbete. Den här fillimpan är fantastiskt mustig och god. Jag äter den nästan alltid med bara smör som pålägg, men en bit blå- eller grönmögelost på är otroligt gott det med.

Den håller sig saftig ordentligt länge om man förvarar den i kylen, så det går utmärkt att baka den flera dagar i förväg om man vill bjuda på den. Frukt som gula eller gröna russin eller torkade fikon är väldigt gott att ha i, men kan uteslutas om man föredrar det.

Eftersom det här är ett sött bröd med mycket smak passar det bäst att äta i liten mängd. Betrakta det som en godsak, inte som något man ska bli mätt på.


Fillimpa
2 st

1 liter filmjölk
3,75 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1,25 dl grahamsmjöl
2,25 dl rågkross
1 dl vetekli
1,5 msk bikarbonat
1,5 msk brödkryddor (anis & fänkål)
2 dl sirap
Gula och/eller gröna russin efter smak

  • Blanda allt, häll upp i 2 smorda formar
  • Kör i ugnen 1 timme på 170 grader
  • Låt svalna ordentligt, slå in i plast och förvara i kylen.

Jag tycker brödet blir godast efter en natt i kylen, medan M tycker bäst om det nybakat. Men det är väldigt gott vilket som.

onsdag 23 maj 2007

Köttabit


Vännen Magnus föreslog en bit mat hemma hos mig. För att inviga köket i nya lägenheten så att säga. Sagt och gjort, igår efter jobbet travade vi ner till Hötorgshallen för att inhandla ingredienserna till vår näringsriktiga och balanserade måltid. Ett kvarts kilo hängmörad entrecote vardera från latinamerikanska livs, och så en schysst tryffelrisotto till - trots den sorgliga insikten tidigare på dagen.

Bara lite salt och peppar på köttet, och vända snabbt i en riktigt het stekpanna.


Recept på risotto behövs väl egentligen inte?

  • 1 dl bra ris (arborio eller carnaroli) och en finhackad schalottenlök per person fräses i smör och olivolja

  • Successivt tillsatt varm kycklingbuljong (kokande vatten + fond) under omrörning tills det hela är krämigt men fortfarande lite al dente

  • En rejäl grabbnäve grovriven parmesan och lite tryffelolja rörs ner precis innan servering

Några körsbärstomater som tillbehör till köttet och risotton och du är i hamn. Ett gott rödvin till och middagen är fulländad.

tisdag 22 maj 2007

Oönskad kunskap

Man lär sig något nytt varje dag. Ibland lär man sig saker man önskar att man sluppit. Som att tryffelolja inte alls får sin smak av äkta tryffel utan av laboratorieframställd 2,4-dithiapentane (C3H8S2 för nyfikna kemister).

Uppdatering: den schweiziska motsvarigheten till livsmedelsverket har en intressant rapport om lurendrejeriet med tryffelolja

fredag 18 maj 2007

Fotoblogg: industrisafari

En vacker dag i slutet av mars gav jag och några vänner oss ut på industrisafari i Malmö hamn. Detta är några av fotona från den dagen.
Spannmålssilo

Glad skylt


Stickspår


Mast


Annex

Dragracingbana


Returglas


Hundarnas himmel


Spannmålsrör vertikalt

tisdag 15 maj 2007

Kundvänliga SJ

Wow. SJ lämnar medeltiden och tar steget in i 1900-talet. Man inför, hör och häpna, biljettlöst resande!

Fast det förstås, man måste boka minst 24 timmar i förväg. För att införa ett system där personalen faktiskt har tillgång till relevant och uppdaterad information om t.ex. hur försenade man är eller vilka platser som är bokade det vore ju så klart överdrivet.

Det härliga med monopol är ju att man faktiskt inte behöver bry sig om kundernas önskemål om man inte är på humör.

torsdag 10 maj 2007

Utflyttningsfest i Malmö

Imorgon blir det utflyttningsfest hos mig och M. Som vanligt när vi har fest lär det bli soppa, nybakat bröd och lite allmänt småplock till folket.

Följaktligen står M just nu (kvart i elva) och gör potatis- och purjolökssoppa. Jag har just avslutat 40 portions-pannacottor som ska toppas med en jordgubbs- och myntaröra imorgon.


Enkel pannacotta till många
ca 40 små glas eller 10-20 stora

1 liter grädde
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 gelatinblad
hel kardemumma (jag tog 5 hela fröhus)
ev. hel kryddnejlika och/eller kanelstång (~5 nejlikor eller 1 kanelstång)




  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten

  • Koka upp resten av ingredienserna. Svag värme och tät omrörning så slipper du kokt grädde över hela spisen

  • Fiska upp kryddorna - de flyter på toppen - och blanda ner de blötlagda gelatinbladen. Rör noga

  • Ställ ut glasen på en plåt - jag använde engångs-snapsglas i plast så man slipper disken efter festen

  • Fyll på lagom mängd i varje glas. Tratt och en liten slev gör att du slipper spilla

  • Glöm inte att lämna lite utrymme överst i glasen om du vill kunna toppa med frukt eller något annat gott

  • Täck med plastfolie och skicka in hela plåten i kylen ett par timmar. Gärna över natten - en bra mise en place gör att du slipper stressa timmarna innan gästerna kommer

Plastfolien på slutet är viktig. Annars är det lätt väldigt lätt att man får en sån där riktigt otäck seg hinna på toppen av pannacottan på grund av avdunstningen.


Det är som ni förstår inte så stor mängd i varje glas om man gör 40 stycken. Det är en del av tanken. Är man inte blyg kan man alltid ta två. Jag gillar när det finns en massa munsbitar av olika godsaker på en bra fest. Då kan man småäta av de man tyckte bäst om vartefter andan faller på.

Stillsam undran

Du min finska läsare i Mariehamn som hittade hit genom att googla på 'hemgjord porr' på finska google, hittade du vad du letade efter?

Goda nyheter

Wee! Jag har fått biljett till Gulddrakegalan! Extra kul eftersom Pelle, Andreas och gänget från J&B är nominerade.

Någon annan som ska dit?

onsdag 2 maj 2007

Underbara monopol

Ännu en gång påminns jag om varför konkurrens är bra och monopol suger.

Telefonkön till Vattenfalls kundtjänst när man vill teckna abonnemang i ett av de områden där de äger nätet var just 25 minuter lång.