

Svartvit färgskala utan blixt. Katten i förgrunden, M i bakgrunden. Bättre kvalitet på bilden än jag väntat mig med de dåliga ljusförhållandena
Närbild på katten med blixt. Automatisk ISO och exponering. Bortsett från blixtreflexen (som det medföljande programmets röda ögon-funktion inte biter på) blev det rätt bra exponering och vitbalans.
Närbild på M tagen med telemakro utan blixt. Ganska kraftigt färgstick eftersom den automatiska vitbalansen inte klarade ljuset från taklampan, men annars är jag rätt nöjd med kvaliten
Slutsatser? Kameran verkar lovande. Bildstabiliseringen gör ett väldigt bra jobb så att det går att ta vettiga bilder utan blixt även i dåligt ljus. Den optiska zoomen 28-504 mm är väldigt trevlig och en av huvudanledningarna att jag valde den här kameran.
Det verkar dock som att man måste vara aktiv med att ställa in vitbalansen när man fotar utan blixt. Visserligen inget ovanligt på kameror i den här prisklassen. Undrar om man ska börja fota i RAW-fomat så att det går att ändra vitbalansen smidigt på datorn i efterhand? Tål att tänkas på.
Det är alltså en Panasonic Lumix FZ-18 jag skaffat om någon undrar.
Det klassiska sättet att servera en fizz är utan is: numera kan du lika gärna använda is även i glaset om du föredrar det.
Jag har tidigare utgjutit mig om alkohollagens omodernitet i många sammanhang - här och här t.ex.
Var försiktig med mängden pernod. Den tar väldigt lätt över drinken. Lägg för övrigt märke till att kondensen på utsidan av shakern har frusit. När det händer vet man att drinken är ordentligt kall...
Som synes på bilden äger jag inget bra lowball- eller oldfashioned-glas. Alltså använder jag cognacskupa. Det går bra det med.
Sen till den ständiga frågan: ska man skaka eller röra? Återigen florerar det otroligt mycket myter om vad som händer om man begår helgerånet att skaka sin drajja. Praktiskt taget alla dessa är bara strunt. Eftersom det är ytterst sällan en drajja blandas på gin från en helt nyöppnad flaska så är spriten redan mättad med syre. Du kommer alltså inte påverka smaken nämnvärt*. Det du däremot påverkar om du skakar drajjan är att den blir grumlig. Vilket inte är lika snyggt. Rör följaktligen.
*Om du inte tror mig är jag beredd att utmana dig. Jag är beredd att slå vad om en hel kvälls konsumtion av dry martini att det inte finns någon som kan skilja en rörd och en skakad drajja i ett blindtest. Sätt gärna emot.
*Jo, jag vet att det finns någon som kallar den blandningen för Southern Bride ute på nätet. Personen ifråga är en mupp. Southern Bride innehåller Maraschino.
Om du häller grenadinet rakt ner försiktigt bör du få en snygg successiv färgförändring från botten av glaset. Om du vill få ner all grenadin i botten på glaset så sätt ner ett sugrör eller en långskaftad tesked och häll grenadinen längs med skaftet.
Självklart kan du variera dig genom att använda olika smaksatta mineralvatten - jag tycker t.ex den här drinken blir väldigt god med Ramlösa Skogshallon.
Granatäppeljuice finns numera på Hemköp, Coop mfl, annars kan du alltid lita på att din lokala butik med ägare från mellanöstern har det i sortimentet. Det höga sockerinnehållet gör att din grenadin bör hålla sig i praktiken hur länge som helst i kylen, men om den börjar jäsa eller mögla ska du så klart slänga den.
45-minutersäggen visade sig vara lättare att göra än vad jag trodde. Intressant och häftig konsistens, mycket trevlig smak.
Gör dem du också.
Recept hos Lisa&Johan eller i senaste numret av Gourmet
Jag tycker brödet blir godast efter en natt i kylen, medan M tycker bäst om det nybakat. Men det är väldigt gott vilket som.
Några körsbärstomater som tillbehör till köttet och risotton och du är i hamn. Ett gott rödvin till och middagen är fulländad.
Plastfolien på slutet är viktig. Annars är det lätt väldigt lätt att man får en sån där riktigt otäck seg hinna på toppen av pannacottan på grund av avdunstningen.
Det är som ni förstår inte så stor mängd i varje glas om man gör 40 stycken. Det är en del av tanken. Är man inte blyg kan man alltid ta två. Jag gillar när det finns en massa munsbitar av olika godsaker på en bra fest. Då kan man småäta av de man tyckte bäst om vartefter andan faller på.