söndag 19 augusti 2007

Allmän barkunskap 3 - generisk cocktail

Jaha, då vi åtminstone till viss del rett ut vad en cocktail är kan det vara på sin plats att ta upp hur man gör sig en cocktail.

Låt oss alltså börja med grundreceptet. Jag ger er:

Den generiska cocktailen
per person

3cl valfri spritbas
2 cl triple sec
3 cl färkspressad lime eller citron


Om du blandar på gin får du en White Lady
Rom ger dig en Daiquiri
Cognac ger dig en Sidecar
Lika delar rom och cognac ger dig en Between the Sheets
Tequila ger dig en Margarita (om du saltar kanten)
Apricot Brandy ger dig en After Supper Cocktail
Vodka ger dig en Cosmopolitan om du tillsätter lite tranbärsjuice

Och så vidare. Jag tror ni förstår idén...

5 kommentarer:

Johanna sa...

Kanon med den här barkunskapserien!! Bra initiativ! Mvh Johanna

Björn sa...

Tack!

Jessica sa...

Du får fortsätta med den generiska icke-cocktail så att jag förstår skillnaden :). Jag har fattat de grova dragen, nu rör jag mig mot att vara jobbig ;).

Xtian sa...

Vi älskar dej. Och dina bloggbarkurser i allmän barkunskap. Sluta aldrig.

/Redaktionen FFL

Anonym sa...

Långt långt efter du skrivit det här kommer en kommentar: Är det inte så att vad du benämner den generiska cocktailen (kallas väl också den fransk-italienska cocktailfamiljen) åtminstone tidigare hade proportionerna 4-2-2? Dvs 4 cl starkt, 2 cl sött, 2 cl surt.
Sedan har vissa preferenser drivit i väg, västerut. I USA får man inte längre sålt drinkar med den skärpan, utan publiken kräver mer sötma. Det är olyckligt, tycker jag. En Sidecar, t ex, enl 4-2-2 är en absolut perfekt drink. Om du har med bartendrar och slikt folk att göra i utbildningssammanhang kan det vara en poäng att uppmärksamma ett ökat behov att sötma -- och kanske att försöka stävja det ...
Det här kan man förstås käfta om, i all välmening -- men på en punkt har du nog mer objektivt fel: Ingen Triple sec i en Daiquiri. Väl?
hälsningar,
Martin O.