tisdag 27 november 2007

Orgeat

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om Mai Tai där jag använde amaretto i receptet. Det föranledde en anonym läsare att skriva en kritisk kommentar som bl.a. anförde att man ska använda orgeat istället.

Formellt stämmer det - orginalreceptet innehåller onekligen orgeat. Problemet är bara att orgeat är nästintill omöjligt att komma över som vanlig konsument. Det är synd eftersom orgeat är en mycket trevlig produkt.

Orgeat är det franska namnet på ett livsmedel som förr i tiden var väldigt vanligt, nämligen mandelmjölk. Genom att krossa mandel fint och laka ur den i vatten får man ut mandeloljor som bildar en emulsion med vattnet. Historiskt har man använt den här emulsionen i många olika livsmedel, särskilt vid bakning, men sedan kylskåpen blev var mans egendom har mandelmjölken ersatts med vanlig mjölk.

Hursomhelst, orgeat (eller mer korrekt sirop d'orgeat) är alltså en variant av sötad mandelmjölk som framförallt används i drinkar. I Frankrike används den även som koncentrerad saft och blandas med mjölk eller mineralvatten. Väl värt att rekommendera!

I Mai Tai ska man alltså egentligen använda orgeat, men om man inte är väldans ambitiös kan man ersätta den med amaretto eftersom de smakar nästan likadant. Är man däremot ambitiös kan man göra sin egen orgeat:
Sirop d'orgeat
ca 1/2 liter

100 g mandel
50 g bittermandel
3 dl vatten
3 dl socker
5 cl vodka (kan uteslutas)
1 cl apelsinblomsvatten (kan uteslutas)

 • Skålla mandel och bittermandel
 • Hacka eller krossa mandel och bittermandel riktigt fint. Ju finare desto mer smak får du ut, men i gengäld blir det mer arbete att sila blandningen. Jag använde matberedare.
 • Koka under upprörning upp mandelkross, vatten och socker. Lyft av från värmen så fort det kokar.
 • Häll upp på ren glasburk eller flaska.
 • Låt blandningen dra i minst 12 timmar, gärna mer. Det gör inget om det blir flera dagar. Skaka flaskan/burken lite då och då.
 • Sila blandningen. Om mandelkrosset är grovt kan det räcka med att sila genom trådsil, annars behövs ostduk eller en ren, fuktig kökshandduk. Krama ur mandelkrosset så att så mycket vätska som möjligt pressas ut.
 • Om vätskan fortfarande innehåller mandelbitar efter silningen så upprepa den en gång till.
 • Smaksätt med ca 1 cl apelsinblomsvatten
 • Tillsätt gärna 5 cl vodka eller annan neutral sprit, det förbättrar hållbarheten och minskar risken för tillväxt av mögel mm.
 • Buteljera på en ren flaska.

En klassisk fransk drink som din orgeat passar väldigt bra i är Mauresque (även känd som Momisette)Mauresque
per person

4 cl pastis
2 cl orgeat
10-15 cl vatten (med eller utan bubblor)

 • Fyll ett longdrink-glas med is
 • Häll över pastis och orgeat
 • Fyll upp med vatten eller mineralvatten
 • Rör om, orgeaten är så tung att den lätt lägger sig i botten annars

6 kommentarer:

Anonym sa...

Superbra Björn! Själv använder jag en mild vit rom istället för vodka för hållbarhetens skull.

K sa...

Och mandelmjölken i sig (utan någon sprit) är väldigt läskande i hetta, tycker jag.

Fredrik sa...

Bor man i storstäderna är det faktiskt inte helt omöjligt att få tag i den franska sorten. I Göteborg har exempelvis Ica Fokus vid Liseberg orgeat, och den kostar inte alltför mycket heller. Bra ifall man inte orkar göra sin egen.

n0ir sa...

Är lite av en Tikinörd och har därför strykande åtgång på orgeat i barskåpet.

Har prövat allehanda kommersiella versioner (bl.a. Monins) och ett helt gäng amerikanska recept (bl.a. det som Beachbum Berry skriver om i "Remixed" och ett par andra från diverse cocktailbloggar), men jag måste säga att det här är min klara favorit! Tror att det är tillägget av bittermandel (som ju innehåller amygdalin) som gör att den smakar mer "rätt" än de amerikanska recepten (tydligen är ju bittermandel förbjuden i staterna p.g.a. blåsyran om jag har förstått saken rätt)?

Sammanfattningsvis, ska du göra orgeat använd detta recept!

Björn sa...

Kul att höra!

Anonym sa...

Har precis gjort ditt recept men börjar nu få onda tankar om mängden bittermandel som med 50 gram är en hel del eftersom det utvecklar ett gift vid tillsats av vatten alternativt förtäring. Har förgäves försökt googla efter svar om skållning och/eller kokning tar bort giftet. Har ngn ngn bra länk till information om detta?