torsdag 20 september 2007

Allmän barkunskap 6 - ägg

Vi har turen att bo i ett land där äggen är (praktiskt taget) salmonellafria. Det är få förunnat men innebär att vi inte behöver vara oroliga för att använda råa ägg i drinkarna. Och råa ägg är faktiskt en viktig ingrediens i grupper av drinkar med namn som t.ex. sour, flip och toddy.

En Gin Fizz blir en Silver Fizz om du tillsätter äggvitan och en Golden Fizz med äggulan. Äggvitans viktigaste roll är att ge ett hårt, snyggt skum på toppen. Samtidigt rundar den av smakerna lite grann. Men bara lite.

Äggula däremot tillför drinken en helt ny dimension. Len, fyllig, balanserad och med ett krämigt, följsamt skum... där äggvitan egentligen mest handlar om estetik innebär äggulan en helt annan typ av drink. Snällare på något sätt. På gott och ont. Kanske inte rätt ingrediens om du vill piggna till inför en helkväll ute. Men en ruggig höst- eller vinterkväll hemma med en gosig katt i knät är det svårslaget.


Golden Fizz
per person

5 cl gin
1/2 pressad citron
1/2 pressad lime (kan ersättas med mer citron vid behov)
1 tsk florsocker (knappt)
1 äggula
5 cl mineralvatten

  • Pressa lime & citron
  • Häll gin, lime, citron, florsocker och äggulan i en shaker med mycket is
  • Skaka kraftigt i ca 20 sekunder
  • Häll upp 5 cl mineralvatten i ett longdrinkglas
  • Sila drinken från shakern ner i mineralvattnet.

Det klassiska sättet att servera en fizz är utan is: numera kan du lika gärna använda is även i glaset om du föredrar det.

3 kommentarer:

Andreas sa...

Visst är det fint att kunna ha råa ägg i drinkarna, men jag blir väldigt nyfiken - hur gör man i andra länder? Hur tillagar man ett ägg som ska användas i en drink?

Björn sa...

andreas, man tillagar dem inte men blir tvungen att trixa på andra sätt. Frystorkad (salmonellatestad) äggvita i pulverform finns att köpa hos restauranggrossister, och det finns en flytande produkt som heter Frothee man kan använda.

Sen finns det frusen, pastöriserad äggvita att köpa i USA. Hur de går tillväga för att döda bakterierna utan att äggvitan tillagas övergår visserligen mitt förstånd, men uppenbarligen fungerar det...

Andreas sa...

Det finns tydligen något som kallas kall pastörisering, som typ går ut på att man strålar sönder bakterierna. Sen skulle man ju, teoretiskt, kunna värma till under koaguleringspunkten, och på så sätt få några bakterier att dö, men jag har dålig koll på hur varmt man kan värma då. Går det att blixtupphetta?

Mycket mer spännande, dethär, än att läsa halvkassa specar.