onsdag 19 september 2007

Allmän barkunskap 5 - mejeriprodukter

De allra flesta drinkar jag skrivit om hitintills (se högerspalten) har varit sådana som passar alldeles utmärkt som aptitretare före maten. Vissa har varit sådana som passar både före och efter maten, och andra har till och med passat till maten.

Nu kan det dock vara på sin plats att ta upp mjölkdrinkarna, en kategori av drinkar som faller i den övergripande gruppen after dinnerdrinkar. After dinnerdrinkar är praktiskt taget alltid söta (snarare än sura eller syrliga) och ganska ofta baserade på mejeriprodukter.

Mjölk och/eller grädde gör en drink len, mjuk och fyllig och kan i rätt proportioner lyfta fram de övriga smakerna på ett fantastiskt sätt. Grädde och mjölk är ju som bekant användbara smakbärare. På samma sätt i drinkar som i mat. En crowd pleaser helt enkelt. Men i fel proportioner blir det bara kläggigt, jolmigt och slaskigt sött.

En bra tumregel är att inte använda för stor mängd mjölk eller grädde - det är oftast bättre att ta mindre men mer koncentrerat. Välj alltså hellre helmjölk än minimjölk i long drinks, och hellre grädde än mjölk i cocktails, men ta en mindre mängd istället. Och som alltid mycket is!

Om man använder sura ingredienser som lime eller citron i drinken blir vilken mejeriprodukt du använder än viktigare. Som de flesta vet så flockas proteinet (kaseinet, närmare bestämt) i mjölk och fäller ut om man blandar i något surt i mjölken. Det som färre kanske insett är att ju högre fettinnehåll mjölken/grädden har desto mer sura ämnen kan du ha i innan den skär sig - det är det som gör att du t.ex. kan ha grädde i en vitvinssås men inte mjölk. Med andra ord: om en mjölkdrink du blandat skär sig beror det sannolikt på att du använt för mycket syra och tagit för mager mjölk.

Till vilka andra ingredienser passar då mjölk och grädde? En tumregel är att det passar utmärkt tillsammans med likörer baserade på t.ex. kaffe, nötter, örter och mint. Med frukt- och bärlikörer är lite kinkigare med proportionerna så att det inte skär sig, men är man bara försiktig kan det bli väldigt gott.

Den här drinken är ganska ovanlig, men väldigt, väldigt god. Intensiv smak med ovanligt hög syra för en mjölkdrink. I ursprungsreceptet ingår ingen rom, men blandar man bara på likör 43 tycker jag det blir kväljande sött, så följaktligen har jag ersatt en del med lite ljus rom. Vodka fungerar utmärkt det med.Pink Panther
per person

2cl ljus rom (eller vodka)
3 cl likör 43
2 cl grenadin
5-10 cl mjölk

  • Häll rom, likör 43, grenadin och 5cl mjölk i en shaker med mycket is.
  • Skaka kraftigt några sekunder
  • Sila upp i longdrinkglas med mycket is
  • Smaka av och fyll upp med lite mer mjölk efter behov

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måste man sila upp över ny is el kan man inte bara använda samnma is som man skakade drinken med? dvs. hälla upp allt från shakern i ett glas?

Stefan Adolfsson sa...

Det eleganta är säkert att sila över ny is men för hemmakvällar eller privata fester med lite folk går det nog lika bra att strunta i silandet och bara hälla upp den. Det är ju inget som filtreras annat än skum.