onsdag 11 april 2007

En god död

Om man vill att kvällen ska bli en av det slag om vilken legender spinnes kan man behöva en drink utöver det vanliga. Vad kan då passa bättre än en av Hemingways gamla favoriter?

Om absint finns det hur många myter och historier som helst, och de kan vi förlora oss i en annan gång, men just nu tänkte jag uppehålla mig en liten stund vid absint som drinkingrediens.

Först av allt en liten varning: absint håller i allmänhet någonstans i häradet av 60 procents alkoholhalt. Ta det med andra ord lugnt med mängderna. En 4:a absint motsvarar en 6:a vanlig sprit, och en 6:a absint är alltså detsamma som en stadig 9:a vodka eller gin. Du vill bli på gott humör, inte gå in i väggen det första du gör.

Absint smakar kraftigt av anis, med toner av örter och citrus, samt i allmänhet en tydlig malörtsbeska. Det är trots allt malörten som gett absinten dess rykte. Ja, tujonet då, som är det aktiva ingrediensen i malört (C10H16O för den nyfikna kemisten). Du behöver trots det inte vara rädd för hallucinationer eller galenskap. Modern absint får innehålla max 10 mg tujon per liter, medan Bäsk och andra bitters får innehålla upp till 35 mg per liter.

Jaha, glömde de som pratade lyriskt om absints hallucinogena egenskaper att nämna att vår klassiska malörtskryddade snaps innehåller mångdubbelt mer av tujon än vad absint någonsin gjort? Och det utan att någon påstått att man får hallucinationer av snaps (andra än elefanter av underliga färger då). Tänkte nästan det. De flesta brukar glömma att nämna den lilla detaljen.

Hursomhelst, det var ju om den gröna drycken som drinkingrediens jag skulle skriva! De smaktoner jag beskrev gör att absint passar utmärkt som drinkbas. Man kan t.ex. muddla med lime, mynta, råsocker och slå i rejält med krossad is och därmed få ett väldigt läskande mellanting mellan pastis och caipirinha.

Eller så kan man ta en enkel biljett till en helkväll med denna godsak:


Death in the Afternoon
Per person

2 cl absint
10-15 cl champagne/torrt mousserande vin

 • Häll absinten i ett lämpligt glas - champagneflute eller absintglas är så klart snyggast


 • Fyll upp med ca 10 cl champagne eller ett torrt mousserande vin.
  Njut av hur absinten opaliserar:


 • Smaka av. Slå i en skvätt bubbel till om det är för starkt.


 • Avboka alla åtaganden före lunch nästa dag. Ge dig sen ut i nattens vimmel på dionysiskt humör.


 • ps bonuspoäng till den som kan identifiera absinten på bilderna ds

  28 kommentarer:

  Andreas sa...

  Jag kan! Jag kan!

  Andreas sa...

  Är det ingen bonus till den som kan identifiera bubblet? Det kan jag också!

  Björn sa...

  Fattas bara annat... det var ju ändå du som bar hem båda flaskorna till mig...

  Om någon annan identifierar flaskorna ska de kanske få ett glas Death in the Afternoon i Malmö med oss?

  Gitto sa...

  Ha! Jag vet! Det är Mari Mayans collectors. Är det den starka eller svaga (hur svag en absint nu kan bli. :).

  Andreas sa...

  Hehe. It says "may cause drowsiness". It should say "don't make any fucking plans". Fast i dethär fallet är det ju snarare att, som Wally håller ut kaffekoppen, att hålla ut GT-glaset och se vart det för en.

  Jag hade skrivit en massa metagissningar, det vill säga gissningar om gissningarna vi skulle få, men nu är ju Gitto redan klar! Visst är det Mari Mayans. Det är, om jag inte minns helt fel, den svagare varianten.

  När kommer du till Malmö, Gitto?

  Andreas sa...

  Faktum är, förresten, att jag, med tanke på hur den kvällen blev, är lite impad av mig själv att jag vet både vilken absinth och vilket bubbel vi drack TROTS att det var jag som bar hem dem till dig, Björn...

  Gitto sa...

  Andreas: Jag kommer till Malmö så snart jag polerat mina absintglas... :) Framåt maj någon gång, hoppas jag!

  F ö såg jag att du gillade Dresden dolls, det är ett av mina absoluta favoritband! Absinth OCH dresden dolls på stereon, kan det bli bättre? :)

  Björn sa...

  Gitto, jag är impad! Nästa gång du är i malmö blir det helt klart DD och absint, det kan du skriva upp! Sen kan vi gå på nattklubbs-safari, ett av våra populära tidsfördriv.

  Vad tusan, ta tåget ner i helgen vet jag!

  Björn sa...

  Andreas: jo, det var lite sånt jag hade i åtanke när jag skrev sista punkten i receptet...

  Björn sa...

  Gitto: absinten är 70% - är det den starka eller svaga varianten?

  Gitto sa...

  Björn: Det är den starka, det finns en 55%-ig rackare också. Fast skam å sägandes har jag inte smakat någon av dem, bara suktat efter dem!

  Gitto sa...

  Fast jag kan dessvärre inte ta tåget ned i helgen, jag ska till Öland och fira min födelsedag...

  Björn sa...

  Meh. Du får väl prioritera? Vad är väl födelsedagsfirande på Öland mot Dresden Dolls och absint?

  Andreas sa...

  Jo, det är alltså den starka varianten, den som håller 70%. Det är den som saluförs i Tyskland. Den andra varianten är tydligen framtagen för hårdare reglerade marknader.

  Och, ja, 70% är ju alldeles tillräckligt. Jag åminner mig mina hemska upplevelser med Habsburg 89,9.

  Gitto sa...

  Björn: Jo, det förstås. :) Men jag ska ta mig ned så småningom, men min ekonomi tillåter inga utsvävningar just nu. Har förköpt mig på en hel anka!

  Andreas sa...

  Gitto: Jag stal med mig min brors DD-live-DVD när jag var och hälsade på honom i påsk. Det gör att vi har alldeles utmärkta möjligheter att njuta av både cabaret och absinth. Dessutom har jag videon till The Perfect Drug, som är någonstans på den fina gränsen mellan måste och klyscha i sammanhanget.

  Gitto sa...

  Ååååååååååh. Jag kommer så snart jag kan!

  Jessika sa...

  Jag har läst på om drycker som opaliserar, som ouzo och sådär. Absint ingick väl inte i listan. Vad innehåller absint som gör att den opaliserar?

  Björn sa...

  Jessika, precis som ouzo, pernod och liknande drycker så innehåller absint en massa anethole ((E)-1-methoxy-4-(1-propenyl)benzene) från anis, som inte är särskilt lösligt i vatten men däremot i alkohol.

  När koncentrationen av alkohol faller under den punkt där anethole är lösligt så faller den ut och bildar en emulsion. Vid vilken koncentration detta inträffar beror på temperaturen på drycken om jag minns rätt.

  Kan ev. finnas flera ämnen inbaldade i opaliseringen, men anethole är det enda jag känner till.

  Så äkta absint (till skillnad från tjeckisk ful-absint) opaliserar enligt samma mekanism som ex. ouzo.

  Andreas sa...

  Ehem. Sen är det ju dessutom så att tujon är lättlösligt i etanol och olösligt i vatten.

  Björn sa...

  jo, förvisso... men tror du tujonet gör någon större skillnad?

  Jag vet inte säkert, men jag tänker lite att eftersom tujonhalten i en typisk absint ligger runt 6-7 mg per liter så undrar jag om det överhuvudtaget finns tillräcklig mängd tujon för att vätskan ska opalisera?

  Samt att jag aldrig hört något om att Bäsk skulle opalisera om man späder/kyler/fryser... har visserligen inte provat själv..?

  Det här är iofs bara halv-kvalificerade gissningar från min sida. Någon som har bättre koll på kemin i det hela?

  Andreas sa...

  Nja, jo, de brukar ju hävda att de pumpar upp det i 10mg/l, men det ska man kanske inte lita alltför mycket på. Jag har aldrig spätt besk. Jag har funderat på det ett par gånger, men det har alltid tett sig slöseri när det kommit till kritan...

  Björn sa...

  Men om det var tujonet som stod för opalisering borde väl Bäsk opalisera när man lägger den i frysen? Och det gör den ju inte. Det _har_ jag provat.

  Och vad jag förstår ska väl absint opalisera när den blir kall? Gå hem och prova, du har ju ett par flaskor hemma...

  Andreas sa...

  Absinth opaliserar inte av kyla, i alla fall inte i de temperarurer som jag har tillgång till i mitt kök. Det borde väl frysa förr eller senare, men det är ju inte samma sak...

  Björn sa...

  Åhå, du har provat att dunka in en flaska i kylen/frysen?

  Andreas sa...

  Jag brukade förvara absinth i kylen, eftersom det ansågs motverka alkoholavdunstning. Det har nog dock marginell effekt.

  Björn sa...

  Åhå, en återupptagen kommentarstråd!

  Andreas sa...

  Jaja, dethär är ju ändå den bästa tråden du har haft. Vi måste ju vårda den!