onsdag 15 augusti 2007

Kanske i ett källarförråd nära dig


Någonstans i södra Sverige står det 20 liter mjöd i ett källarförråd och slutjäser i halvlitersflaskor. Om de mot förmodan skulle explodera kommer det lukta och klibba något rent otroligt.
Vi gissar att mjöden är i häradet 16-18% stark eftersom vi använt ungefär 10 kg honung till de 20 literna färdig mjöd. Som vi sedan gett bort i bröllopspresent.
Själv tänker jag vänta ett antal veckor eller månader innan jag korkar upp någon av de tre flaskor jag behållit själv. Hoppas bara de inte exploderar i min klädkammare innan dess...

3 kommentarer:

Jessika sa...

Jag gillar mjöd. Lite sliskigt efter hand men ändå, gott. Tio kilo honung? Köpt i stor stor pack?
Ska testa att göra grenadin. Jag har druckit åtskilliga tetror granatäppeljuice i sommar.
Mineralvatten med grenadin, scokerdricka med grenadin och, vid något tillfälle, en drink med grenadin -- himmel :).

Björn sa...

Den här mjöden är ordentligt potent - det gäller att ta det lugnt med hur mycket man dricker av den, annars blir man riktigt däng. Vilket iofs har sin egen charm, men ändå.

Så den här satsen mjöd bör närmast användas som ett dessertvin/starkvin. Jag skulle tro att den blir fantastisk till ost när den lagrats ett år eller så.

Vill man ha en variant som passar bättre som måltidsdryck ska man använda betydligt mindre honung - och då blir mjöden helt torr om man låter den jäsa ut. Vill man ha den pärlande (kolsyrad) skulle jag sätta en grundsats där kanske 8% av vikten utgörs av honung och sedan låta den jäsa ut helt, vilket kan ta några veckor. Sen i samband med att man ska buteljera tillsätta ytterligare 5% av vikten eller så. Då bör man få ett kolsyrat, torrt mjöd med en alkoholhalt på ca 5-6%

Sen måste man lagra minst ett par veckor, men ännu hellre flera månader, gärna något år...

Jessika sa...

Jag har druckit mjöd på diverse medeltidsfestivaler. På den första så serverades det som en stor stark. Och det var ju gott och kolsyrat och varmt och skönt väder och vi satt vid en fin å och till slut, whooosh!
Jag måste hem NU!
Men gott var det ;). Har tagit det försiktigt med mjödintaget sedan dess.