torsdag 13 december 2007

Caipirinha

Att ge ett recept på caipirinha känns nästan onödigt... lime, socker, sprit och krossad is. Svårare än så är det inte. Men om jag nu haussar cachaca som nästa stora trend måste jag ju nästan.

Lite tankar: IBA:s officiella recept anger 1/2 lime. Personligen föredrar jag att använda en hel. Det är en smaksak. I Brasilien växer många sorters lime av varierad storlek och smak, och det innebär att ibland kan det användas uppemot 2-3 lime till en caipirinha.

Sedan till sockret: av någon anledning anger många svenska recept råsocker trots att vanligt vitt socker så vitt jag förstår är det absolut vanligaste i Brasilien. Återigen, det är en smaksak. Ingetdera är fel.

Caipirinha har den trevliga egenheten att den blir bättre ju sämre cachaca du använder. Du behöver alltså inte lägga tid, energi och pengar på att hitta en premium-cachaca till din caipirinha. Om du däremot har turen att hitta en gyllengul lagrad cachaca ska du så klart lägga vantarna på den omedelbart men kanske snarare dricka den som avec eller i andra drinkar.

Caipirinha
per person

5 cl cachaca (ex Pitú eller Cachaca 51)
1 lime
2-3 rågade barskedar (rejäla teskedar) socker
krossad is

  • Skär bort ändarna av limen och skär den i 8 bitar
  • Muddla lime och socker i ett stadigt glas
  • Fyll glaset ända upp med krossad is
  • Häll över spriten och rör om ordentligt
  • Njut

Om du ersätter cachaca med vodka får du en caipiroska, med (vanlig) rom blir det en caipirissima. Goda de med. Fast inte lika goda.

6 kommentarer:

Jessika sa...

Jag tycker drinken är bäst rätt söt och som bekant om man gör iste etc., är att när man ska lösa socker i något kallt så tar det ganska lång tid. Sannolikheten att få en sötare caipirinha borde vara högre med vitt socker än med råsocker.

Hoppas ni har kommit bättre i ordning!

Björn sa...

Jag vet inte vad det är som gör det, men när man muddlar socker och lime så löses sockret (även råsocker) förvånansvärt lätt... vet inte om limens syra påverkar, eller om det bara är friktionen mellan muddlern, limen och glaset?

Det går helt klart framåt! Mindre än tio kartonger + ett par resväskor kvar att packa upp...

Jessika sa...

Syran i lime-frukten gör säkert något med sockret. Och muddlandet.

my sa...

Tror det blivit ett språkligt missförstånd,för det ska inte vara rå men rörsocker, som det är väldigt bra kvalitet på i brasilien. Det löser sig lite snabbare än vanligt strösöcker, men det kvittar ju :)

JR sa...

Köp extra finkornigt socker så löser det sig ännu bättre. Om man dessutom skär limeklyftorna i tunna(3-4mm)skivor på längden och låter en liten bit sitta kvar av skalet så det hänger ihop. Då får du ännu fler ytor som det pressas ut frukt saft ifrån och du får ut mer från limen. Har labbat med olika sätt att göra caipirinha sen -88 när jag drack den första gången i Portugal. Fast på den tiden var det omöjligt att få tag på cachaca här hemma. Sättet med att skiva limeklyftorna på tvären upptäckte jag för några år sen när jag besökte Brasilien och fick den bästa caipirinhan någonsin. Det var på en grill resturang där dom hade hela nötdjur på grillen och kom in med svärd med olika delar och man tittade på numret på svärdet och sen på den lilla kartan på bordet för att se vilken del det var och sen var det bara att prova sig fram. Det var en köttfrossa som varade i 3 timmar...
Vi drack genomgående caipirinha på årgångs cachaca och det gick hur bra som helst :-)

Fred sa...

Lite lite sen kommentar, men...

Ett recept på Caipirinha skulle rätt många bartenders behöva. Allt för ofta får man be om att få muddla själv, för de har bara hällt i grejerna i glaset.