måndag 20 augusti 2007

Mai TaiDen här drinken är en en av de verkligt klassiska tiki-drinkarna. Tiki-barerna var ett fenomen av sällan skådat slag; från att Don the Beachcomber öppnade 1933 så levde tikikulturen i nästan 50 år. Söderhavet var det övergripande temat med rom, hula-hula, palmer och allt annat som hör till.

Den ursprungliga Mai Tai:n går inte att blanda idag. Helt enkelt eftersom den ursprungliga rommen inte går att få tag på. Och även om den hade gått att köpa hade det varit rätt onödigt att blanda drinkar på 17-årig rom. Sån ska helt enkelt drickas rent.

Det här receptet är på intet sätt ett orginalrecept. Men gott är det. Och det är sannolikt något åt det här hållet du kommer få om du beställer en Mai Tai på krogen idag.

Mai Tai för hemmabaren
per person

4 cl mörk rom
1 cl triple sec
1 cl amaretto
1 cl grenadin
6 cl apelsinjiuice

  • Skaka med mycket is
  • Sila ner i ett glas fyllt med is
  • Servera med sugrör
  • Njut och dröm dig bort

10 kommentarer:

Anonym sa...

Den där är säkert god..men..jag tycker den är väldigt väldigt långt bort från originalet..
Jag skulle tillsätta en till mörk romsort, ta bort amaretton! ta bort grenadine..en äkta Mai Tai ska vara brun..Byt ut Triple sec mot orange Curacao..lägg till lite sockerlag på råsocker och till sist..det allra viktigase för en äkta Mai Tai..Orgeat!(Tex Monin)
Jag rekommenderar alla som vill lära sig göra en riktig Mai Tai att gå till www.tikicentral.com och sök på Mai Tai..där finns mycket all lära..

Björn sa...

Jag har förståelse för dina synpunkter, men håller inte med fullt ut:

För det första: bortsett från riktiga tiki-fantaster är det ganska få som har mer än en mörk rom av vettig kvalitet hemma. Och smaken blir i allmänhet bättre av att använda en god rom än två dåliga.

Vidare: Amaretton används istället för orgeat. Visst, det är inte 100% autentiskt, men smaken är i närheten. Och låt oss vara ärliga - orgeat används i extremt få drinkar idag. Monin finns inte att köpa i detaljhandeln. Sannolikheten för att den genomsnittlige men nyfikne hemma-bartendern ska ha eller kunna skaffa en flaska orgeat är ganska liten (om du känner till någonstans där Monin säljs till privatkonsument så tipsa gärna!). För tiki-fantaster är det självklart att använda orgeat, men att använda det i ett recept som är för hemmabruk resulterar tyvärr nog bara i att drinken inte blandas av någon.

Vad gäller curacao däremot så är triple sec däremot ett lika fullgott alternativ - skillnaden är egentligen bara att orange curacao är färgad medan triple sec är vattenklar.

Jag har försökt göra vettiga avvägningar för att få fram ett recept som går att göra hemma utan alltför specialiserade ingredienser. Prova gärna fram ett motsvarande recept och posta det - är alltid kul att se vilka lösningar andra väljer!

Anonym sa...

Nja, Orgeat kan man enkelt göra själv, bra recept finns bla på Ministry of Rums forum samt Tikicentral mm. Hemgjord är dessutom godare..
Monins orgeat har jag sett på bla NK och i Söderhallarna (English shop)och online på barkonsult.Man kan även beställa hos den nya kaffeshopen som ligger i Globen.(om man råkar bo i stockholm.)
2 sorters bra mörk rom kan man väl ha hemma? På flickr finns Chip and Andys bild tutorial på hur man gör en riktig Mai Tai..(dom blandar Appleton 12 med St james hors d`age) Men din duger den med!jag är nämligen en Tiki fantast..och därmed Mai Tai purist..och kan förstås inte låta bli att delge min syn på saken..;-)Men huvudsaken man själv gillar det man dricker!

Björn sa...

Ja, visst kan man göra egen - jag postade t.ex ett recept på orgeat för ett par veckor sedan. De gånger jag varit på NK har de haft ett ganska brett sortiment av Monin, fast inte någon Orgeat tyvärr, fast jag kanske mest haft otur. Bra att veta med de andra ställena dock!

Är man purist ska man så klart följa orginalreceptet så nära det bara går, men för de allra flesta så är det ett fullgott alternativ med amaretto - smaken ligger väldigt nära orgeat, och amaretto står och skräpar i månget barskåp...

Anonym sa...

Bra orgeat recept!

Går man till Tiki Room får man en god Trader Vics Mai Tai!

Anonym sa...

Men om man nu inte vill göra originalet, utan experimetera lite så kan man alltid tillsätta lite bakad ananas som man muddlar ner först..gott.
Baka papayabitar i en stekpanna med lite JW&N 151 Rom och kanske en aning kanel..

Anonym sa...

Oops...! inte papayabitar..ananasbítar var det;-)

Anonym sa...

Har varit sugen på att testa en äkta Mai Tai och har därför gjort lite research på nätet, bloggar och div. forum. Har kommit fram till att en tiktig Mai Tai innehåller följande formel:
2 oz god mörk kvalitativ rom,
Orange curacao, Orgeat, Färskpressad lime och Sockerlag.
Du kan laborera i stort sätt hur mycket du vill så länge du inte avviker från formulan och böjar substituera eller ändra ingredienserna.. då är det inte längre en Mai Tai du blandar (enligt puristerna)

Romen som föreslås är St james hors d`age och Appleton estate extra. Men det är inte nödvändigt att ha så dyr rom eller att det måste blandas två sorter . En god mörk rom duger tydligen också bra, det beror på vad du själv gillar.

Personligen tänkte jag prova Appleton VX och Havana Club 7 Anos då jag vart tipsad om att den kombinationen skulle vara god. Receptet jag har resonerat mig fram till är alltså 3 cl av varje romsort, 1.5 cl Orange Curacao, 1.5 cl Orgeat Monin, 3 cl färskpressad lime och en skvätt sockerlag. Skakas och serveras med krossad is i ett dubbelt rocksglas. Garnera med myntablad och ett halvt limeskal. Borde bli bra :)

Orange Curacao finns på Systembolagets beställningssortiment och kostar 199 kr. Monin Orgeat går att köpa som privatkund på Barkonsult i Hammarbyhamnen, Fredriksdalsg 6 Sthlm. Flaskan kostar 61 kr och går att beställa hem. Frakten kostade dock 176 kr när jag hörde med dem så jag åker nog dit och shoppar istället. Kan knappt vänta på nästa lön så jag kan styra upp detta .. Får väl besöka Tiki Room under tiden jag väntar för vidare “research” av drinken :)

Anonym sa...

Se upp bara när du besöker Tikiroom så du inte beställer deras Don Beach Mai Tai för i den har dom i alldeles för mycket Pernod..
Hela drinken smakar Pernod..som dessutom ger en ful färg när det är för mycket i.

I mitt tycke skulle det räcka med att antingen droppa i någon droppe eller bara rimma glaset.

Men deras Vic´s Mai Tai är riktigt bra..med VX och HC7.

Och DET är ju 2 romsorter som dom flesta borde kunna ha hemma..inte så dyra som tex Appleton12 och St James hors d `age.

Allt Genast sa...

Ska original-Mai Taien vara i gobletglas eller highballglas? Har fått en hel massa olika bud på det, men det känns ju helt klart mer tiki med goblet.