fredag 12 oktober 2007

Granatäppelprojekt

Igår satte jag till slut grundsatsen till min planerade granatäppellikör. Nu står kärnorna och vätskar tillsammans med socker. Än så länge verkar det lovande. Så här såg det ut efter en halvtimme:


Och så här efter tre timmar:


Den stora frågan nu är bara hur länge jag ska vänta innan jag häller på spriten. Tål att funderas på.

11 kommentarer:

Jessica sa...

När man lägger in andra frukter/bär i sprit och socker så häller man på spriten när sockret har löst sig.

Björn sa...

Mm, det som som gör att jag är fundersam är de tjocka membranen ('skinnen') på granatäpplet. Det jag är rädd för är att inte få ut tillräckligt med vätska och smak om jag häller på spriten för tidigt.

Poängen med att blanda med ordentligt med socker är ju att man skapar ett rejält osmotiskt tryck som drar ur vätska och (förhoppningsvis) bryter upp membranen.

Frågan är hur länge den processen pågår? Hur lång tid tar det att få maximal urlakning, och stoppar jag den processen i förtid när jag häller på sprit?

Tyvärr kan jag bara tillräckligt med livsmedelskemi för att ställa frågorna, inte för att veta svaren...

Jessica sa...

Har du On food and Cooking?

Jessica sa...

När man konfiterar frukt då ersätter man allt vatten i frukten med socker. Med ett relativt simpelt recept så är det en process som tar en dryg vecka. Man kokar upp frukt med en ökande andel socker och frukten får sedan bada i sockerlösningen över ett givet antal dagar. Man kokar upp sockerlösning och ökar andelen socker över den tiden och tippar i frukten igen. Äpplen och päron etc., ansar man, liksom körsbär (tar bort kärnan). Ska man prova sig på hallon. I Frankrike ägnar man sig, på riktiga proffsställen att konfitera hela meloner.

Så mycket för att dra ur vatten ur frukt. Sedan har man att hela härligheten inte ska jäsa. Alkohol lär, av vad jag själv funderar, stanna av processen en aning. Å andra sidan fortsätter t ex en romtopf att fortsätta mogna över tid. Där tillsätter man socker och rom till bären vilket inte avstannar smakutvecklingen.
Jag har inte on food and cooking här, och har du den själv så spelar den ju ingen roll.

Jessica sa...

Jag ber om ursäkt om jag uppfattas som ovanligt besk i min ovanstående kommentar. Det var inte meningen.

Andreas sa...

Jag tycker nog att nämnda kommentar verkar betydligt mer söt än besk.

Jessica sa...

Fast jag kände mig en smula grinig vilket kan leta sig in i hur jag formulerar mig och det var inte min avsikt att andra ska utsättas för ett otåligt eller smått ja, otrevligt tilltal.

Björn sa...

Jessika - ingen fara alls. Jag uppfattde inte det du skrev som beskt eller grinigt.

Björn sa...

Förresten, jo jag har On food and cooking - den har precis kommit från bokus, men jag har inte hunnit mer än bläddra som hastigast i den...

malin sa...

Men varför krångla!
Frys granatäpplekärnorna
då sprängs membranen!
Häll på spriten & låt stå några dagar
häll av spriten & i med socker
låt stånågra dagar, skak runt då & då, tills all vätskan sugits ut (av det berömda osmotiska trycket!) Det bör bli lika mkt spm den tidigare avhällda spriten
häll av vätskan & blanda med spriten
Voilá!

Björn sa...

malin: intressant tanke. Om det funkar så är det onekligen ett bättre sätt. Har du provat? Eftersom jag hade granatäpple hemma satte jag en sats så jag kan jämföra resultatet med de tidigare.