måndag 27 augusti 2007

Allmän barkunskap 4 - triple sec

Av ett tidigare inlägg bör det ha framgått att triple sec är en väldigt användbar ingrediens. Tänkte det kunde vara en poäng att säga ett par ord till om den.

Triple Sec är ett så kallat degenererat varumärke, dvs det som ursprungligen var namnet på en specifikt märke har med tiden kommit att bli benämningen på alla produkter med liknande egenskaper. Precis som t.ex. jeep eller thermos.

Hursomhelst, triple sec började tillverkas i Frankrike under första halvan av artonhundratalet av apelsiner från västindien. Som de flesta andra likörer vi använder i drinkar är den egentligen gjord för att drickas ren, men i takt med att vi fått smak för allt torrare drycker har användningsområdet allt mer kommit att bli som drinkingrediens.

De exakta tillverkningsmetoderna varierar från producent till producent, men generellt sett innebär tillverkningsprocessen att apelsinskal lakas ur i sprit (eller mäsk) som sedan destilleras och sötas. En relativt finstämd smak av apelsin och pomerans är alltså den typiska smaken på triple sec, ibland med en upplevd smak även av andra citrusfrukter. Och det är just sötman och citrustonerna som gör att den passar så bra i drinkar.

Vilken ska man då använda? Tja, det är i ärlighetens namn inte så noga.

Stiernan är den billigaste triple secen på Systembolaget (348 kr/liter). Prisvärt budgetalternativ med bra smak.

Cointreau är lite dyrare (421 kr/liter) och kanske lite komplexare i smaken.

Bols (370 kr/liter) är väligt populär på barer, särskilt sedan den nya flaskan lanserades - den är formad som en jongleringskägla och fungerar därför bra till flairing (att jonglera och trixa med flaskor, glas mm). På Systembolaget finns den tyvärr bara i beställningssortimentet.


Själv köper jag Cointreau när jag handlar utomlands (eller 'taxfree') men Stiernan när jag handlar på systembolaget.

4 kommentarer:

Andreas sa...

Walkman...

[j] sa...

Vad med Grand Marnier då?

Björn sa...

j: mja, därom tvistar de lärde. Grand Marnier Cordon Rouge (röd) är en cognacsbaserad likör smaksatt med apelsinskal. De allra flesta andra märken som beskrivs som triple sec brukar vara baserade på en neutral alkohol och inte på cognac. Personligen tycker jag smaken på Grand Marnier skiljer sig lite för mycket från de övriga för att bakas in under samma generiska namn. Men å andra sidan finns det en hel del som kallar Grand Marnier för triple sec ändå.

Vad gäller Cordon Jaune (gul) så är den baserad på en neutral alkohol och passar på det sättet bättre att beskriva som triple sec, men å andra sidan är den tillverkad i syfte att flambera, smaksätta desserter mm, inte att dricka ren eller i drinkar. Den är helt enkelt inte särskilt god...

I vilket fall så är Grand Marnier så mycket dyrare (510 kr/liter) än de andra att jag nog skulle nöja mig med att dricka den ren (eller med mycket is) snarare än att blanda drinkar på den. Men det är iofs bara min personliga inställning. Det är ju absolut inte äckligt att använda Grand Marnier där recepten anger triple sec...

Anonym sa...

är det sant att blå grön orange osv curacao är exakt samma sak som tripple sek fast färgad?