Den håller sig saftig ordentligt länge om man förvarar den i kylen, så det går utmärkt att baka den flera dagar i förväg om man vill bjuda på den. Frukt som gula eller gröna russin eller torkade fikon är väldigt gott att ha i, men kan uteslutas om man föredrar det.
Eftersom det här är ett sött bröd med mycket smak passar det bäst att äta i liten mängd. Betrakta det som en godsak, inte som något man ska bli mätt på.
Fillimpa
2 st
1 liter filmjölk
3,75 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1,25 dl grahamsmjöl
2,25 dl rågkross
1 dl vetekli
1,5 msk bikarbonat
1,5 msk brödkryddor (anis & fänkål)
2 dl sirap
Gula och/eller gröna russin efter smak
- Blanda allt, häll upp i 2 smorda formar
- Kör i ugnen 1 timme på 170 grader
- Låt svalna ordentligt, slå in i plast och förvara i kylen.
Jag tycker brödet blir godast efter en natt i kylen, medan M tycker bäst om det nybakat. Men det är väldigt gott vilket som.
1 kommentar:
Mm, tack - det där sparas. Med lite blåmögelost på lät ju himmelskt.
Skicka en kommentar