måndag 3 september 2007

Annan dryck

Noterar sorgset att en rejäl debatt om flaskvatten blossat upp både här och där. Att kalla det hela för en storm i ett vattenglas vore att vara alldeles för ordvitsigt för min smak. Mer träffande är nog att beskriva det som att sila mygg och svälja kameler.

Ja, jag håller med om att det är onödigt att dricka buteljerat vatten i tid och otid. Jag dricker själv stora mängder kranvatten och kan inte annat än skaka på huvudet åt de som inbillar sig att mineralvatten på något skulle vara nyttigare.

Men: det ovanstående ändrar inte det faktum att den stora ökningen utgörs av att folk går över från läsk till smaksatt men osötat vatten. Och DET är en utveckling som är positiv. Bra för miljön och bra för folks hälsa.

Visst vore det 'bästa' om folk tog steget från läsk till kranvatten. Men ärligt talat, hur realistiskt känns det? Vi bör inte låta det bästa bli det godas fiende. Och att många går över från läsk till flaskvatten är någonting gott.

Uppdatering: Tyvärr klassar Jordbruksverket (pdf, s. 286) smaksatt vatten som läsk vilket leder till att den här typen av artiklar publiceras

1 kommentar:

Hans Lundgren sa...

Hm...
Din slutsats är förstås korrekt: Det är bra om folk dricker vatten i stället för läsk, även kolsyrat vatten. Men dels hävdar du att det har skett en övergång på det viset, läsk --> kolsyrat vatten, dels säger du att statistiken inte klarar av att skilja på läsk och vatten. Hur vet du då att det är så?