torsdag 8 mars 2007

Älskade bitter!

Det slog mig just att det är alldeles för länge sedan jag drack fernet. Åh denna fantastiska dryck fernet, det snabbaste sättet att skilja proffsen från amatörerna!

Någon har sagt om upplevelsen att smaka fernet för första gången att 'det är som att suga på en halstablett medan du får en rak höger', och det är en ganska bra beskrivning.

Smaken kräver tillvänjning, för att uttrycka sig milt. Men när man väl blivit vän med fernet ger den så mycket igen. Uppfriskande och med en bra spark fungerar den som få andra drycker hela kvällen. Utmärkt som aperitif, lysande som digestif och oslagbar tillsammans med en öl när det ska festas ordentligt.

Eftersom fernet inte är så söt som många andra bitters så fungerar det att dricka i praktiken hur många som helst en kväll utan att det blir äckligt eller sliskigt. Dessutom är den snäll mot magen. Det är helt enkelt inte konstigt att fernet i allmänhet dricks av barpersonal och andra proffs.

Gör det du med. Men ta det försiktigt första gången. Du kan bli överraskad.

Ps Om du är rädd för eftersmaken kan du ha ett litet glas apelsinjuice i beredskap. Dricker du juicen tar den helt bort den bittra eftersmaken

4 kommentarer:

Andreas sa...

Jag läste fel, och fick det till "Älskade britter". Och för all del - men inte i matsammanhang. Eller låt mig förtydliga, gärna både som matsällskap och som tillverkare av måltidsdryck, men inte som cuisine.

Xtian sa...

apelsinjuice you say....hmmm, skall ha det i åtanke. Fenrent är världens bästa "sparka-igång-kvällen"-dricka eller "sätta-fart"-shot, men med en lite för lång bitterhet för min smak.

Skall testa med juice.

Förresten, hur ter sig GammelDansk i jämförelse med Fernet (har inte druckit GD på 100 år...)??

Hans Lundgren sa...

Anreas läste "älskade britter", själv trodde jag det handlade om "a pint of bitter please", men Fernet är också OK. Tänkte laga choucroute i morrn och sökte lite inspiration. Men det är ont om korvar i Linköping...
/H

Andreas sa...

Senast i lördags: vi åt middag, folk kände sig sjuka, Unicum fram, festen slutade klockan sex.