onsdag 14 februari 2007

Choucroute garnie

Aah, choucroute mina vänner, choucroute!

På vintern gillar jag att göra mustiga grytor och långkok, vilket framförallt har resulterat i kopiösa mängder bouef bourgignone i år, men så förra helgen kände jag suget efter en klassisk choucroute garnie.

Ett ångande berg av väldoftande surkål och sidfläsk, toppat med rejält med goda korvar. Kokat i riesling, serverat med riesling och weissbier. Och M:s goda knådfria bröd (som jag bloggar om en annan gång).

Den här rätten tar ca två timmar att laga, men kräver en minimal arbetsinsats under tiden, så är man bara ute i god tid kan man ju duscha, städa, dricka ett par drajor eller fördriva tiden på annat valfritt sätt medan choucrouten lagar sig själv.

Choucroute Garnie
4-6 ordentligt hungriga

1 kg surkål (mina förpackningar var på 500 g styck. En burk på 700 g funkar det med)
2-300 g sidfläsk (rimmat eller lättrökt. Inte för hårt rökt)
1 gul lök, tunt skivad
1-2 klyftor vitlök, krossad eller skivad
1 flaska torrt vitvin, helst riesling (den här är bra)
10 enbär
2 lagerblad
1 tsk korianderfrön
salt & peppar

Ett rejält lass (~1 kg) blandade korvar av bra kvalitet. Chorizo, serbisk vitlökskorv, thüringenkorv, ankkorv - vad du nu gillar. Ta ett par olika sorter. Om du inte hittar mer än en sort som verkar god kan du ersätta med kassler i nödfall.

  • Tärna sidfläsket i 2-4 cm stora bitar. Det är inte så noga

  • Bryn sidfläsket i lite smör eller ankfett i en ordentligt stor gryta. Det behövs inte mycket fett, sidfläsket släpper fett efter en liten stund

  • Lägg i den skivade gula löken och låt den mjukna ett par minuter. Låt vitlöken gå med en stund också

  • Skölj surkålen i ordentligt med vatten och lägg i grytan.

  • Häll på vinet och lägg i kryddorna. Det bör se ut ungefär så
    här:

  • Låt det hela småputtra under lock ungefär en timme

  • Lägg korvarna ovanpå kålen, lägg på locket igen och låt puttra 30-40 minuter till så att korvarna är genomvarma:

  • Servera med en bra senap, gott bröd och/eller kokt potatis, ev även cornichoner. Weissbier är godast att dricka till, eller en god torr (!) tysk riesling

6 kommentarer:

Lisa sa...

Mums! favorit!

Jessika sa...

åh weissbier! Och choucrout. OCH korvar! Lycka lycka :).

Gitto sa...

oh my! Jag är i upplösningstillstånd här hemma. Magnus korvälskaren också! Hälsa din söta M!

Jan L sa...

Jag lagade det på tyska http://www.lindahl.st/mat07/20070226c_jpg.htm minst lika gott det;-)

Andreas sa...

Intressant är ju att notera att vitlöken blev grön... Det syns till och med på bilden!

Björn sa...

Mm, jag undrar fortfarande vad det beror på... men vi verkar ju inte ha dött. Ännu iallafall.