tisdag 5 juni 2007

Hoppsan!

Det är med viss förvåning jag noterar att EG-domstolen fäller svenska staten i målet om privatimporterad alkohol. Efter generaladvokatens uttalande förra året såg det ju ut som att statens linje skulle vinna.

Vad innebär då detta i praktiken?

Svårt att veta än så länge, då det är sedan tidigare klart att svensk alkoholskatt ska tas ut på privatimporterad alkohol om den inte personligen fraktas över gränsen. Den intressanta frågan kommer bli vem som är skyldig att betala in skatten; om det är leverantören så kommer dagens dom inte få några större effekter för det svenska monopolet.

Om det däremot är konsumenten som ska betala in skatten blir det nog annorlunda, och då tror jag att den grund Systembolaget och det svenska alkoholskattepolitiken står på blir skakig.

Jag har nämligen svårt att se att tullen kommer att lägga ner lika mycket resurser som idag om syftet bara är att driva in skatt, jämfört med idag då syftet är att stoppa smuggling. För det är ju det som är effekten av domen - hade staten vunnit hade det varit kriminellt att skicka alkohol med budfirma över gränsen. Nu är det bara skattepliktigt.

Inga kommentarer: