onsdag 30 maj 2007

Närkontakt

Jag har inte besökt Kolmårdens nya attraktion Tiger World, men jag har sett reklamen längs E4:an när jag körde till och från Malmö i helgen. Nu noterar bl.a. SVD att Tiger World behöver byggas om eftersom tigrarna kan komma åt oförsiktiga besökare.

Förra året var jag på Kolmården och fick då möjlighet att vara med på två av deras andra specialarrangemang - hos lejonen och vargarna. Det är mäktiga upplevelser.Hos lejonen befinner man sig i en bur som är nedsänkt i marken inne i deras (rejält stora) inhängnad. Det gör att det blir på lejonens villkor på ett helt annat sätt än vad man är van vid - det är de som kommer och tittar på oss, inte tvärt om. Och för en gångs skull är det vi som är i bur... Det gör också att man kommer nära på ett sätt man inte brukar. Och tro mig, när ett rytande lejon står en meter ifrån dig är du inte så kaxig.


Att besöka vargarna är en upplevelse av ett helt annat slag, men otroligt minnevärt det också. Kolmården har fyra varghannar i ett hägn som är vana vid människor. När man går in till dem kommer de springande, nyfikna och vill umgås. Men återigen på deras egna villkor. Det märks att de inte är hundar - de fjäskar inte för en, utan kommer för att de har lust. När de tröttnar går de. Det går utmärkt att klappa dem. Om de känner för det.

Får du chansen att besöka vargarna eller lejonen så ta den. Det är helt klart ett minne för livet.

2 kommentarer:

janne sa...

Intressant! Du skulle se tigerparken i Guilin i Kina. 1100 tigrar av olika slag i burar och hägn (beroende på om de användes för avel eller annat...). Där fick man se dem fånga levande föda, vattenbuffel, för att de skulle lära sig att jaga. En tredjedel ska tillbaka till naturen, en tredjedel vara där för avel och en tredjedel för djurparken att visas upp. Värt ett besök! /Janne

Lars A. sa...

Jag har haft den stora äran att träffa tigrar i Indien. - både med och utan bur.
När de är ohotade - suveräna och mätta är de inte farligare än ett lejon eller en kelig panter. När de är hungriga eller hotade eller kuvade är det bara en väg ut - oavsett vem som står i vägen, men jag menar att tigern är magnfik och har ett oförtänt rykte att vara lömsk och opålitlig.
Den är bara Kung i sin värld och uppför sig därefter - härligt