onsdag 15 augusti 2007

Drink till mat

Vi stod där häromkvällen M och jag med nybakat bröd och en skål ihopslängd kräftskagen när vi insåg att vi varken hade vitt vin eller öl hemma. Rödvin och skaldjur kändes inte som en kombination som skulle få oss på särskilt gott humör, så nu gällde det att tänka fort.

Följaktligen stod jag länge fundersam framför spritförrådet och undrade vad jag skulle kunna hitta på. Vi behövde något som inte var för spritstarkt, inte för sött och som kunde lyfta fram smaken på skagenröran snarare än att slå ihjäl den.

Lösningen blev en variant på Tom Collins. Tom Collins är en av de där klassiska drinkarna som knappt dricks längre, trots att den är både god och lätt att göra.

Eftersom en liten klocka längst bak i huvudet ringde och påminde mig om att skaldjur och vanilj är en trevlig kombination fick vaniljsocker ersätta det vanliga florsockret i vår Tom Collins.

Resultatet? Succé! Frisk och läskande drink med hög syra som passade lika bra före maten som till maten.


Vanilla Collins
2 personer

10 cl Gin
1 citron, pressad
1 tsk vaniljsocker
~2 dl mineralvatten


  • Lägg ordentligt med is i en cocktailshaker. Snåla inte - drinken blir vattnig om du använder för lite is. Häll ner gin, citron och vaniljsocker och skaka frenetiskt några sekunder. Om du har tabbat dig genom att hälla ner mineralvattnet kommer du märka det genom att shakern exploderar i händerna på dig och sprider kolsyrad drink över hela rummet

  • Fyll två longdrinkglas med is och sila över blandningen från shakern.

  • Fyll upp med mineralvatten. Kolsyran kommer nu lyfta upp fruktköttet från citronen till ett skum på ytan. Det ska vara så.

  • Njut

Självklart kan du variera dig genom att använda olika smaksatta mineralvatten - jag tycker t.ex den här drinken blir väldigt god med Ramlösa Skogshallon.

2 kommentarer:

Andreas sa...

Hur lång tid tog det att torka upp efter första försöket?

Björn sa...

Inte gjort det misstaget själv - tro't eller ej - men det är en klassiker