tisdag 19 juni 2007

Raketbränsle

Jag är allt annat än förtjust i snobbism och petighet. Vi äter och dricker det vi gör för att vi tycker om det. Att däremot vara oförstående inför folk som har en massa saker de 'inte äter' utan att vara allergiska är något helt annat... hursomhelst, jag föredrar att prata om vad jag tycker om snarare än hur det ska vara.

Och jag tycker om min grappa olagrad. För mig är det obegripligt att fatlagra grappa i flera år så att den blir gyllengul, avrundad och vaniljig. Jag tycker hela poängen med grappa är att den ska vara rå och spritig. Det är då den gör sitt jobb, nämligen att ta bort den övermätta, dästa känslan efter en alldeles för tung middag.

Fruktig, höig och med rejäl ton av finkel. Som en örfil.

Annars tar jag hellre en cognac.

Följaktligen blir jag milt sagt konfunderad när Tasteline i sitt grappatest inte skriver vilka som är lagrade och vilka som är olagrade. Men det kanske bara är jag som är gnällig.

9 kommentarer:

Andreas sa...

Raketbränsle var ordet. Jag tycker att det känns som om det, iofs, framgår ganska bra från bilden vilka som kan tänkas vara lagrade och inte, men det är kanske bara som jag är fördomsfull...

Björn sa...

andreas, visst man kan sluta sig till det, trots att två av de olagrade beskrivs i termer man normalt använder om ekad sprit (träig, vaniljig)...

Men jag stör mig på slarvig konsumentjournalistik. Att välja ut 7 av de 21 grappasorter som finns i systembolagets ordinarie sortiment, utan att redogöra för varför eller hur just dessa 7 valts ut, att blanda lagrad och olagrad grappa och sen låta läsaren sluta sig till det av fotot... ja, jag tycker helt enkelt att tasteline borde kunna bättre.

När jag tänker på det är det nog det godtyckliga urvalet av 7 stycken som sedan presenteras som 'bästa grappan' trots att vissa av dem uppenbarligen inte ens var särskilt goda det som stör mig mest...

Magnus sa...

Tasteline är no good. J&B är good. Lösningen blir att dricka lagrad tequila på J&B och sluta läsa Tasteline. Deal?

Andreas sa...

Grappa är no good, men det är ju det som är själva poängen. Att överhuvudtaget konsumenttesta grappa i termer av "god" är ju befängt. Rätt frågor att ställa sig är "Kan jag låta bli att göra en grimas?", "Skulle jag kunna kräkas, även om jag ville?", samt "Kan jag, utan att känna efter med handen, fråga någon eller titta mig i spegeln, verifiera att jag har en underkäke?". Om svaren på samtliga frågor är "Nej" så är det en bra grappa.

Ha kul på J&B. Drick något roligare än grappa. Varför inte passa på att dö en smula?

Jessika sa...

??

Mårten Gustafson sa...

Word! Fattorian som fick 4/5 i Tastelines test är, afaik, bolagets bassortiments grappa och är imho en helt ok, olagrad, historia.

Björn sa...

andreas, men jag gillar grappa. Tycker faktiskt det är gott. Visst, den kräver tillvänjning, men det gör både absint, cognac och whisky...

magnus, du vet att det blir J&B. Fast inte den här veckan.
Och du vet att det blir tequila. Fast jag föredrar även den olagrad som du vet...

jessika, du får nog utveckla lite mer...

mårten, tror inte jag har provat den. Men det måste jag åtgärda. De grappor (och liknande drycker som orujo de aguardiente) jag har hemma är nog i samtliga fall privatimporterade...

Jessika sa...

Jag förstår inte ett dugg av diskussionen mellan Andreas och magnus... Eller nu förstår jag mer men ändå.
Skrev just på Lisas blogg att jag blev nyfiken på den där termometern som är trådlös.

ctail sa...

Håller med om att det är trevligare att säga att man tycker om grappan olagrad än att den ska vara det, men att säga att något ska vara på ett visst sätt betyder ju inte nödvändigtvis bara det.

Säger man exempelvis att en Martini ska bestå av gin och vermouth så menar man, eller åtminstone menar jag, att det är den definitionen av Martini man borde hålla sig till för att inte orsaka förvirring, och gör man en lista av »Martinis« med choklad och tranbärsjuice som ingredienser så villar man till begreppen i onödan.

Och säger man att ett salladshuvud ska vara friskt grönt och krispigt så menar man ju att om salladen är brun och sunkig så tyder det på att den rent objektivt sett inte är av toppkvalité, inte bara att man inte tycker om det så.

Oftast är det väl en kombination av dessa saker man menar när man säger hur det ska vara.