onsdag 15 augusti 2007

Grenadin

Grenadin är en av de produkter som finns i varenda bar. Precis som med Angostura så går det inte åt mycket på de flesta barer, men det bara måste finnas hemma. En Tequila Sunrise utan grenadin vore, ja fånig helt enkelt.

Grenadin används framförallt för att ge drinkar en röd färg, men även för att söta och i vissa fall också som en smaksättare. För ett par månader sedan fick jag en fråga om ifall jag kunde rekommendera någon bra grenadin för hemmamarknaden.

Efter att ha rådbråkat mitt minne ett bra tag insåg jag att jag faktiskt inte kunde det - Rose´s och Saturnus är horribla varianter av färgat, smaksatt vatten med förtjockningsmedel. Inte ett spår av granatäpple i dem inte! Monin å sin sida är hart när omöjligt att få tag på i detaljhandeln (finns dock att via köpa via nätet).

Vad göra? Egen så klart!

Grenadin
mer än du någonsin behöver

3+1 dl Granatäppeljuice
3 dl socker

  • Sjud 3 dl granatäppeljuice på låg värme tills ungefär hälften återstår. Koka inte!
  • Tillsätt sockret och rör om tills det löst sig
  • Häll i den sista decilitern juce. På det här sättet får du en mer koncentrerad grenadin som ändå har fräschören från okokt juice.
  • Häll upp i en ordentligt ren flaska och förvara i kylen

Granatäppeljuice finns numera på Hemköp, Coop mfl, annars kan du alltid lita på att din lokala butik med ägare från mellanöstern har det i sortimentet. Det höga sockerinnehållet gör att din grenadin bör hålla sig i praktiken hur länge som helst i kylen, men om den börjar jäsa eller mögla ska du så klart slänga den.

7 kommentarer:

Cribba sa...

Har du ngn aning om hur det blir med Granatäpple med hallon juice?

Björn sa...

Så länge juicen är god i ren form skulle jag gissa att det blir gott... berätta gärna hur det gick om du testar!

Anonym sa...

Det är gott att lägga i en handfull torkade Hibiscus blommor i hemgjord Grenadine.

Anonym sa...

NKs matbutik har ett utmärkt sortiment av Monins olika syrups. Sist jag var där krängde de t.o.m. vanlig Gomme.

Anonym sa...

Monin går att köpa här och där, åtminstone i Stockholm och här i Göteborg t ex på Ica Focus. Men deras grenadine är inget vidare den heller, så att göra egen är en bra idé, även om man tar enklaste vägen via vanlig granatäpplejuice.

ctail sa...

I hyllorna med exotisk mat på Coop, på jakt efter tamarind, hittade jag små flaskor med libanesisk granatäppelsirap bestående av 99,7% granatäppelextrakt. Detta trögflytande ämne är inte detsamma som du menar med granatäppeljuice, eller hur? Det borde rentav kunna användas som ersättare för grenadin direkt. Det är inte så särskilt sött, förstås. Enligt näringsinformationen på flaskan ska sockerhalten vara noll, men det måste ju vara galet! Så osött smakar det inte, och det är klart att granatäpple innehåller socker naturligt.

Anonym sa...

Hur får man till den starka röda färgen på den hemmagjorda grenadinen? Jag gjorde egen grenadin enligt receptet ovan men den blev mer ljusröd och gav drinkarna en tråkig färg när man stänkte i den.