tisdag 28 oktober 2008

Familjemedlem



Möt Lexie. Hon hette så redan innan hon kom hit. Än så länge en mycket nervös ung dam. Orsakade rejält blodvite när jag fångade henne för att visa henne att gos är trevligt. När hon väl ligger i knät och blir klappad trivs hon och spinner, det är bara lite svårt att få henne dit...

måndag 27 oktober 2008

Tillökning

Ikväll ska det anlända en kattunge hem till mig. Hoppas hon ska trivas...

söndag 19 oktober 2008

Söndag


Igår kväll firade en god vän sin 30-årsdag vilket gjorde att jag var rätt sliten idag. Skulle egentligen åkt in till stan och brunchat med några vänner men orkade inte. Döm om min förvåning när dörrklockan ringer mitt på eftermiddagen och tre av vännerna stormar in och tar över mitt kök.

De förklarar att 'om inte Muhammed kommer till berget får berget komma till Muhammed' varpå de svänger ihop en fruktsallad och dukar upp glass, ost, kex och annat trevligt. Samt upplyser mig om att nu ska vi titta på film och softa resten av eftermiddagen.

Tja, vad göra?

Det var bara att skeden i vacker hand och göra som de sa. Death Proof visade sig vara en fantastisk film en bakis söndag. Efter ett parti Sybarit tackade de för sig och drog vidare.

På det hela taget en mycket trevlig eftermiddag och
ett gott initiativ av dem!


fredag 17 oktober 2008

Vodkaprovningen


Hur gick då den stora vodkaprovningen? 12 sorter hann vi med som ni ser. De serverades halvblint i flighter om tre, dvs tre sorter per omgång där deltagarna visste vilka tre som serverades men inte vilken som var i vilket glas.

Det som omedelbart stod väldigt klart är att det är väldigt, väldigt svårt att prova vodka. Den kännetecknas ju av att den skall vara neutral i både smak och doft... men hursomhelst, vissa slutsatser kunde dras. Superpremiumvodka är godare, men inte prisvärd. Level var i mitt tycke godast, men den är så hutlöst prissatt att den är sanslöst oprisvärd.

Är man vodkaälskare och prompt vill ha en superpremiumvodka är Heavy Water ett bra val. Men annars är inte den heller värd pengarna.

Det som däremot visade sig vara en förvånansvärt bra vodka var Smirnoff. Neutral, balanserad och saknar de kemiska bitoner som jag tycker att Absolut har. Fast flera av provarna tyckte bra om Absolut, det ska sägas i ärlighetens namn.

Kronvodka vann inte allmänhetens gillande även om jag var rätt positiv. Betydligt fylligare än de flesta andra vodkorna. Explorer vill jag minnas att alla tyckte var rätt äcklig. Renat gjorde inget större avtryck, vare sig positivt eller negativt. Stolichnaya föll i vart fall inte mig på läppen.

De två Liatuiska vodkorna Stumbra, en med veteax i flaskan och en med bisongräs var ganska annorlunda i smaktonerna. Fylliga. Jag gillade dem skarpt, men de delade provarna i två skaror - vissa var inte alls särskilt förtjusta.

Ciroc, i superpremiumklassen, kan inte jämföras med övriga då den är ett druvdestillat. God, citrustoner, inte helt olik en väldigt neutral grappa. Men väldigt dyr.

Annars var den stora överraskningen Brännvin Special som stod sig mycket väl. God, neutral smak, och den lägre styrkan störde faktiskt inte utan passade bra om man ska dricka spriten ren i form av snaps t.ex. Fast någon vodka är den formellt inte då 37 % är den lägsta tillåtna styrkan för att få kallas vodka.

Om jag ska utnämna en testvinnare får det sammantaget bli Smirnoff.

Foton

Råvaror till en herrmiddag för ett par veckor sedan. Rotfrukter och mustig mat är väl det som gör hösten dräglig trots allt.



Man behöver vare sig äta eller dricka dåligt bara för att man paddlar havskajak i ytterskärgården och bor på vandrarhem.

Uppdatering: ingen koppling mellan tillfällena annat än att jag tyckte bilderna blev bra

torsdag 16 oktober 2008

Lästips

Som ni märker har jag svårt att få tummen ur och skriva några inlägg... lyckas på något märkligt sätt komma en massa annat i vägen hela tiden. Som tur är finns det andra som är mer aktiva. Min gode vän och vapendragare Andreas har flyttat till Japan och bloggar riktigt intensivt om sina upplevelser där. Missa inte hans Betraktelser från Japan

lördag 13 september 2008

Sviter


Det fylldes år igår. Trots att det både återanvändes glas och diskades flera gånger under kvällen står det just nu 30 glas på mitt vardagsrumsbord...

tisdag 26 augusti 2008

Sungold Zinger


God som tusan. Dessutom snygg. Vad mer kan man begära av en drink?

Sungold Zinger
per person

3-4 st gula körsbärstomater
ca 1/4 lime, pressad
liten nypa salt
1 tsk flytande honung (alt. sockerlag)
5 cl gin
  • Muddla tomater, salt och honung noga i en shaker
  • Häll över gin och limejuice
  • Skaka hårt ett par sekunder
  • Fyll på med mycket is. Skaka hårt igen
  • Sila ner i cocktailglas, dekorera gärna med en gul körsbärstomat

måndag 18 augusti 2008

Bekräftad köttsprit


Minns ni baconvodkan? Det kom saker emellan, och jag har inte kommit mig för att prova ut något bra cocktailrecept förrän nu. Det krävs fortfarande en hel del jobb med att prova ut proportioner, men det går definitivt att göra en god cocktail med baconvodka och tomatvatten som huvudingredienser...


Misslyckad daiquiri


Ibland köper man på sig saker fast man egentligen vet att man inte borde. Som en liter ljus Bacardi. Jag visste ju innerst inne att jag tycker den är sådär... men det var ju så billigt...

Hursomhelst, provade att göra en daiquiri på klassiskt recept (5 cl rom, juice från 1/2 lime, 1 tsk socker) av Bacardin, men nej. Inte gott.

1 tsk Maraschino rördes ner. Gjorde susen.

En sådan cocktail kallas ibland för El Floridita (efter Hemingways stamhak på Kuba). Värd att prova även på god rom.

lördag 9 augusti 2008

Gulasch 1:1


En av de enklaste (och dessutom godaste!) gulascher jag stött på. Arbetsinsatsen är minimal, mängden kan förändras hur du vill bara du behåller proportionerna.

Gulasch ett till ett
ca 3-4 liter

1 kg högrev
1 kg lök
1 dl paprikapulver
1 hel vitlök
1 matsked brödkummin
lagerblad
fond/köttbuljong
vatten

potatis (kan uteslutas)
creme fraiche (kan uteslutas)
  • Skär högreven i bitar. Bryn i smör. Lägg över i stor gryta
  • Skär löken i bitar. Svetta i smör utan att den tar färg
  • Blanda ner paprikapulvret och låt gå med löken någon minut
  • Häll över i grytan, koka ur stekpannan med lite vatten, häll över i grytan
  • Fyll på med vatten så att det täcker. I med en skvätt fond eller buljong
  • Skala klyftorna från en hel vitlök. Spräck med sidan av en kniv eller motsv. I med dem bara
  • Mortla kumminet, ner i grytan
  • Ett par lagerblad är alltid gott
  • Låt grytan puttra ett par timmar. Minst två, gärna tre eller fyra. Löken gör att grytan tjocknar så det behövs ingen redning
  • Tärna gärna ett par potatisar och släng i sista halvtimmen
  • Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick creme fraiche

fredag 8 augusti 2008

Förberedelser


Om ungefär en timme ska det provas 12 olika sorters vodka. Det blir nog en lång kväll...

måndag 4 augusti 2008

Bestående men


Trots att jag vandrat 90 mil sen dess är det fortfarande lera kvar på skorna från de första två dagarna. Även efter att jag kommit hem. Säger något om hur leran var...

lördag 2 augusti 2008

Korkar och miljö

Nu är visserligen korkens andel en försvinnande liten del av den totala miljöpåverkan av vinkonsumtion, men för den nyfikna kan det kanske vara kul att veta att naturkork sannolikt är vida överlägsen plast- eller skruvkork. I miljöhänseende alltså. Synd bara att man fortfarande inte lyckats lösa problemen med TCA (trikloranisol, dvs korkskada).

Lite siffror: en plastkork genererar ungefär 10 gånger så mycket koldioxid (~15 g/kork) i en livscykelanalys som naturkork(~1,5 g). Skruvkorkar hela 26 gånger så mycket (~37 g).

Väger man in den koldioxid som korkekar binder så har naturkork faktiskt en positiv inverkan på klimatet då varje kork motsvarar ungefär 150 g bunden koldioxid. Med tanke på att vi i Sverige genererar utsläpp av ungefär 7 ton koldioxid per person och år står dock just vinkorkarna som sagt för en försvinnande liten andel...

Källa (stor pdf)

måndag 28 juli 2008

Mai Tai igen


För ett år sedan ungefär så skrev jag om Mai Tai och publicerade ett recept som jag tycker funkar för hemmabruk vilket utlöste viss debatt i kommentarsfältet.

Var mitt recept autentiskt?
Nix. Inte direkt.

Men gott, och inte alltför långt från orginalet smakmässigt. Men ibland känner man för att vara lite ambitiösare. Råkar man dessutom ha en halv flaska hemgjord orgeat hemma så är ju halva jobbet redan gjort...


Mai Tai på riktigt
per person

5 cl mörk rom (gärna två sorter. Matusalem 7, Appleton VX eller Havana Club 7 är alla bra.)
~1,5 cl Orgeat
~1,5 cl triple sec, ex Cointreau
~1 cl sockerlag på råsocker (eller grenadin om du har det hemma och vill ha en extra touch fruktighet)
1/2 lime (~3 cl)
  • Skaka med mycket is
  • Sila ner i ett glas fyllt med is
  • Njut och tänk på söderhavet

söndag 27 juli 2008

Uppdatering

Nu är inlägget från första dagens vandring uppdaterat med bilder.

Korskullen




Korskullen i Litauen är något av det märkligaste man kan tänka sig. 3 miljoner kors på en pytteliten kulle. Inte för att högtidlighålla sorg, utan för att högtidlighålla glädjetillfällen såsom ett nyfött barn eller ett bröllop.

Melon y jamon


Svårare än så är faktiskt inte en perfekt förrätt på sommaren...

onsdag 16 juli 2008

Tillfälligt åter


Hemma igen efter 90 mils vandring. Helt fantastiskt var det. Imorgon bär det av till Litauen för en väns bröllop.

fredag 27 juni 2008

Musik

Dagen borjar tungt. Det ar morkt och kallt - omkring 10 grader och jag gar i shorts och kortarmat. Fryser. Vagen ar spikrak hela vagen bort till horisonten. Befinner mig pa mesetan, hogplatan pa 800 meters hojd. Ser inte en levande sjal pa 10 kilometer. Solen gar upp och den varsta kylan forsvinner.

Tar emot att ga rakt fram i all oandlighet. Behover piggas upp. Lyssnar pa musik for forsta gangen under caminon. Bruce Springsteens Seeger Sessions bar mig de 7 kilometerna till forsta byn och dagens forsta kaffe. Precis vad jag behover.

Euforin fran Hakan Hellstrom, energin fran The Clash och Florence Valentin gor ryggsacken latt. Fotterna flyger fram nar Amanda sjunger "Chernobyl was a cover-up". Bluegrass passar perfekt till det branda landskapet. Flyter fram och inser att jag redan gatt over 30 kilometer. Nu ar bara fragan om jag skall fortsatta fram till Sahagun och darmed ga 40 kilometer idag eller om jag skall noja mig med de 33 jag gatt innan klockan hunnit bli 13?

Det far nog bli 40...

lördag 21 juni 2008

En dag på Caminon

Rutinen har borjat infinna sig, och ytligt sett ar dagarna ratt lika varandra. Vi gar alla upp runt klockan sex, packar ihop vara ryggsackar och borjar ga.

Efter en till tva timmar stannar vi och dricker cafe con leche, kanske ater en smorgas eller nagot sott, eller bara lite jordnotter, och sen fortsatter vi ga.

Nagon gang mellan tolv och tva beroende pa distans, dagsform, smartor, humor mm sa har vi gatt fardigt for dagen och checkar in pa ett albergue som kan kosta allt emellan att vara gratis upp till ungefar 8 euro. Sen tar vi det lugnt, kanske sover en tupplur eller bara laser, pratar, haltar ut och handlar mat eller liknande.

Runt sju, atta nagon gang sa lagar vi antingen mat (oftast) eller gar ut och ater pa en restaurang/bar. Pilgrimsmenyerna kostar nio eller tio euro, och da ingar ett glas vin.

Efter ett par glas vin och trevliga konversationer sa gar vi och lagger oss - de flesta alberguen laser dorrarna vid tio, och da maste man vara knapp tyst. Sa kvallarna blir tidiga...

Och nasta morgon borjar det om. Fran drygt tva till drygt tre mil om dagen. Stralande sol och dallrande hetta...

Camino de Santiago, dag 9 & 10

Najéra - Grañon
Grañon - Belorado

Varmt. Det ar varmt.

Nar man gar svettas man floder, och det kanns som att man ska koka bort. Men fotterna laker, kroppen kanns bra och manniskorna ar trevliga. Det ar alltsa precis som jag trodde och hoppades.

Igar bodde vi i en flera hundra ar gammal katolsk kyrka, hogt uppe precis under kyrktaket. Volontardrivet albergue i Grañon dar middagen ingick och man betalade vad man ville - kallas donativo och ar ratt vanligt.

Ikvall lagade vi en fantastisk matig sallad for fyra personer med pancetta, avokado, agg, tomater, blamogelost mm... bubblande rosé till och lyckan var inte langt borta!

torsdag 19 juni 2008

Camino de Santiago, dag 7 & 8

Torres del Río - Logroño
Logroño - Najéra

Tva dagar med gassande sol. Landskapet blir torrare och torrare, men ar fortfarande ganska gront. Spanjorerna sager att det ar ovanligt, sa har ars brukar tydligen allt som inte bevattnas vara gult.

Logroño visade sig vara en trevlig ratt sa stor stad, knappt 150 000 invanare och huvudstad i La Rioja. Vi korsar Riojas norra horn, sa vi kommer ganska snart lamna provinsen och komma in i Castilla y Leon.

Igar var mina blasor riktigt hemska och jag var tveksam till om jag overhuvud taget skulle kunna fortsatta idag eller om jag skulle bli tvungen att ta en vilodag. Nar jag vaknade imorse var de mycket battre an jag vantat mig, och idag har det varit helt ok att ga fram till de sista kilometerna. Blasorna verkar inte heller ha forvarrats under dagen, sa jag haller tummarna pa att de ar pa vag att laka... vore obeskrivligt skont om det vore sa, for bortsett fran dem kanns det riktigt bra.

Manniskorna man moter langs vagen ar valdigt trevliga, och det har borjat utkristallisera sig en grupp om ett tiotal personer som haller ungefar samma takt (rattare sagt gar samma distans), sa vi gar ihop ibland eller ses pa kvallarna och ater tillsammans.

tisdag 17 juni 2008

Camino de Santiago, dag 6

Estella - Torres del Río

28 kilometer i rask takt. Framme pa fem och en halv timme, men fotterna borjar bli riktigt illa. Pa lilltarna har jag pa fullaste allvar blasor under blasorna. Blir nog tvungen att dela upp morgondagens etapp i tva, annars var tanken att ga 32 kilometer men det tror jag inte att mina fotter klarar av i nuvarande skick. Sista milen idag var en riktig plaga. Borde kanske stannat i Los Arcos for atta kilometer sedan...

En sak som ar valdigt trevligt med vandringen ar att det inte finns nagonting som bits - inga mygg, inga knott, ingenting... landskapet vi vandrat genom skulle innehalla miljoner mygg i Sverige, men har slipper vi dem helt an sa lange. Visserligen ar en stor del av alla vaxter taggiga, men det kanns som ett litet pris i jamforelse.

Byn vi bor i dag ar som manga andra otroligt sot. Ett par hundra invanare boende i stenhus pa en hog kulle. Man kan inte annat an undra vad de lever av... jordbruket antagligen, det ar verkligen ett jordbrukslandskap vi vandrar igenom. Overallt vingardar och sadesfalt. Pa vagen ut ur Estella passerade vi en bodega som hade en kran med gratis vin for pilgrimmer. 'For styrka och halsa pa vagen till Santiago' som det stod...

måndag 16 juni 2008

Camino de Santiago, dag 5

Puente la Reina - Estella

Vadret fortsatter att vara fantastiskt for vandring, idag med vaxlande molnighet. Sol ett par timmar (varmt!) men mest moln. En kort regnskur. Inget allvarligt.

Underlaget har daremot inte varit det basta... flera kilometer av tung, klibbig och hal lera. Skorna vagde det dubbla mot vanligt...

Landskapet fortsatter vara valdigt vackert med rullande kullar, vingardar, sadesfalt, enstaka bergskammar och manga sma byar som man vandrar igenom.

Valdigt trevlig middag igar med totalt 12 pilgrimmer fran Canada, England, Irland, Tyskland, USA, Luxemburg och vi fran Sverige. De flesta fran middagen verkar halla ungefar samma takt, for de startade samma dag som oss och jag har redan traffat flera av dem har pa alberguet i Estella.

Distansen imorgon blir lite langre, 28 kilometer drygt, och jag maste forsoka komma ivag tidigt, for det ar ont om baddar i byn jag vill till. Ska forsoka ga snabbare an idag ocksa, verkar som att det ar tiden som sliter mest pa mina fotter snarare an distansen eller farten, sa vi delar nog pa oss imorgon, for M har ont och vill ga lite langsammare an mig.

söndag 15 juni 2008

Camino de Santiago, dag 3 & 4

Zubiri - Pamplona
Pamplona - Puente la Reina

Tredje dagen tog oss ner ur bergen. Vandringen gick genom en gronskande dalgang med huvudaskligen barrtrad, men aven massor av rosor, kaprifol mm. Sagolika overvuxna alléer, sma vattenfall osv. Valdigt likt svensk natur.

Pamplona ar en ordentlig stad med runt 200 000 invanare, sa man vandrar genom forstader och stad i omkring en mil. Kul stad med gammal stadskarna. Vi hittade en valdigt trevlig tapasbar dar M:s fodelsedag firades med cava och tapas medan vi tittade pa fotbollen.

Vandringen idag var helt annorlunda. Rullande falt med vete, havre mm. Vyer pa flera mil. Frihetskansla pa ett helt annat satt. En ganska brant bergskam pa tre hundra hojdmeter korsades i mitten av etappen, och nedstigningen var valdigt brant och stenig. Det tar verkligen pa benen och fotterna.

Det marks aven att vi lamnat bergen pa temperaturen som har stigit rejalt. I Pamplona sken solen hela eftermiddagen och kvallen vilket var mycket trevligt. Idag har det fortsatt vara ganska molnigt, och det har aven regnat latt i ungefar en timme. Forr eller senare kommer val solen och varmen ordentligt. A ena sidan saknar man det, men a andra sidan ar det mycket enklare att vandra nar det ar svalt...

Benen har kants bra idag, men i gengald har jag fatt riktigt ont i fotterna sa att varje steg i slutet av etappen var en riktig plaga. Mycket riktigt kunde jag konstatera tre stinna blasor nar jag tog av mig skorna pa vart refugio. Ska forsoka vila ut ordentligt idag och rora mig sa lite som mojligt, och jag hoppas verkligen fotterna aterhamtar sig till imorgon, annars blir det tufft.

Imorgon blir sista korta etappen, sa jag hoppas verkligen pa att vara i bra form...

fredag 13 juni 2008

Camino de Santiago, dag 2

Roncesvalle - Zubiri

Kroppen kandes battre an vantat imorse. Nar jag gick upp hallregnade det, men medan jag borstade tanderna, satte pa mig regnklader osv sa slutade det. Vadret idag blev alltsa perfekt vandringsvader igen. Mulet, vissa solglimtar, lite duggregn men inget ihallande. Nu pa eftermiddagen/kvallen har solen kommit fram sa vadret ar riktigt behagligt.

Etappen idag var kort, bara ca 20 km, eftersom jag ville ge kroppen tid att vanja sig. Samma sak imorgon, da malet ar Pamplona. Ungefar fyra femtedelar av vagen idag var lattvandrad med stenkross under fotterna, men nagra kilometer var hemska. Los, valdigt hal lera blandat med tradrotter och stenar. I branta, branta nedforsbackar. Otroligt svart att halla sig pa benen, och manga hade ocksa ramlat. Det tar pa krafterna att hela tiden kampa for att halla balansen, sa efter det hamtade sig benen aldrig riktigt.

Middagen idag blev picknick i solen - hittade en fantastisk liten rustik butik pa en bakgata dar de inte kunde ett ord engelska men hade 5-10 skinkor hangandes i taket. Skinka, oliver, salami, brod, ost, vin mm gick anda att handla trots nastintill avsaknad av gemensamt sprak. Angaende vinet fragade de om vi ville ha ett gott vin eller ett ackligt vin. Fick bli ett gott idag. Lokalt fran Navarra, fullt drickbart - jag gissar tempranillo. 40 spann. Som hittat.

Av tidigare erfarenhet misstanker jag att det ar idag eller imorgon som kroppen protesterar som varst, och sedan blir det battre. Vi far se, men jag hoppas att det stammer...

torsdag 12 juni 2008

Camino de Santiago, dag 1

St Jean pied-de-port - Roncesvalle

Då var första dagen avklarad. 27 kilometer vandring över pyreneerna. Sträckan är inte problemet, utan det faktum att stigningen är 1300 höjdmeter... man startar alltså på den franska sidan och korsar bergen (och gränsen) in i Spanien.

Vy mot St Jean efter ca 2 timmars vandring

Vädret idag var på sätt och vis perfekt för vandring - mulet och svalt men inget regn. På vägen upp gick vi in i molnen på ca 900 meters höjd, och sedan var sikten begränsad och temperaturen omkring 10 grader. Tyvärr innebar det att man såg mindre av utsikten - på vägen upp var den spektakulär, men sedan var det mest vitt och disigt.





Gränsen mellan Frankrike och Spanien

Efter att ha passerat ett pass på drygt 1400 meters höjd blev det ganska brant nedför. Ungefär 500 höjdmeter över 4 kilometer, och det tar också på benen, fast på ett helt annat sätt.

Vy ner mot Roncesvalle, som är den ljusa punkten i mitten

Nu är vi alltså i Roncesvalle, första byn på spanska sidan. Härifrån är det nedför i ett par dagar tills vi kommer till Pamplona.

Alberguet i Roncesvalle. Vackert och nästan katedralslikt.

Hittills idag har vi levt på jordnötter och en kopp kaffe eller två, men om ett par timmar ska vi äta en 'menu del peregriños', dvs en färdig (men enkel) trerättersmeny med vin. De kostar runt 9-10 euro typiskt sett, så även den ikväll.

Inga blåsor på fötterna än så länge, men benen signalerar att träningsvärken i morgon kommer bli brutal...

onsdag 11 juni 2008

tisdag 10 juni 2008

Gratängen in action




1,8 kg entrecote (i skivor) från argentinarn i hötorgshallen medtogs till gotland och grillades snabbt över hett kol. Bara salt & peppar på, körsbärstomater till.

måndag 9 juni 2008

Pop Quiz

Vad för rätt innehåller bl.a. 1 kg ost, 1 liter grädde och 1 flaska vitt vin?

Till nio personer.


Alla potatisgratängers moder!

torsdag 5 juni 2008

Nedräkning 2

Det börjar dra ihop sig. Löjligt tidigt på onsdag morgon flyger jag ner till södra Frankrike, tar tåget till pyreneernas fot och börjar vandra. Ca 80 mil senare, efter att ha korsat såväl navarra som rioja som galicien till fots planerar jag att promenera in i Santiago de Compostela. Förhoppningsvis solbränd och med starka ben...

Nedräkning

Om en timme är det avfärd mot Gotland. Helgen ska i goda vänners lag ägnas åt studiebesök på både vingård och bryggeri, god mat skall såväl lagas som ätas på restaurang, lerduvor skall förhoppningsvis skjutas och sol lapas. Det blir nog bra helt enkelt.

Pausbild


Vännen D tar en paus kl 02.42 på Emmetts 30-årskalas häromveckan. Så kan det gå.

onsdag 28 maj 2008

De bästa av nyheter

Om ni inte redan har hört det så beslutade bostadsrättsföreningens stämma igår kväll att dra tillbaka uppsägningen av Judit & Bertils hyreskontrakt. Föga förvånande exploderade hela krogen i extatisk glädje när beskedet kom.

Uppdatering: Även DN uppmärksammar.

tisdag 27 maj 2008

Lästips till mig själv

"He lay sprawled, too wicked to move, spewed up like a broken spider-crab on the tarry shingle of the morning, [his] mouth had been used as a latrine by some small creature of the night, and then as its mausoleum. During the night, too, he'd somehow been on a cross-country run and then been expertly beaten up by secret police. He felt bad."

Jag måste helt enkelt se till att läsa Kingsley Amis. Bättre beskrivningar av bakfylla och dagen-efter-ågren är svåra att tänka sig.

“When that ineffable compound of depression, sadness (these two are not the same), anxiety, self-hatred, sense of failure and fear for the future begins to steal over you, start telling yourself that what you have is a hangover... You have not suffered a minor brain lesion, you are not all that bad at your job, your family and friends are not leagued in a conspiracy of barely maintained silence about what a shit you are, you have not come at last to see life as it really is.”

lördag 24 maj 2008

Provsmak



En vän firar sin 30-årsdag ikväll, så jag var över igår och hjälpte till att förbereda mat till sisådär en drygt 25 personer. 10 liter gazpacho mixades, skagenröra förbereddes och getost inhandlades. Sen var man ju tvungen att provsmaka maten, och ta mig tusan vad bra det blev! Gazpacho, chevretoast med akaciehonung, till detta rosevin. Svårt att bli somrigare.

tisdag 20 maj 2008

Vinprovare provad

Det ser faktiskt ut som att jag har gått och blivit med 7,5 högskolepoäng i dryckeskunskap. Så trevligt.

lördag 17 maj 2008

Läskande



På senare tid har det blivit mer longdrinks än cocktails. Den här har seglat upp som en riktig favorit - bett från ingefäran, friska och underbara smaker från granatäpplet och limen.

Granatäpple & Ingefära
per person

3 cl ingefärsvodka
3 cl granatäppellikör
2 cl grenadin
1/2 lime (i klyftor)
ca 5 cl sodavatten


  • Häll spriten och grenadinen i ett longdrinkglas med mycket is
  • Pressa över limen
  • Fyll upp med sodavatten
  • Garnera gärna med ett par granatäppelkärnor

söndag 11 maj 2008

Amuse bouche


Ceviche. Vit fisk eller skaldjur, lök, chili, koriander och pressad lime. Serverad på endivblad medan övrig mat lagas. Så enkelt, så gott.

Picknick



Potatis- och laxplättar med caviar, rödlök och creme fraiche. Rosévin. Solsken. Goda vänner.

Underbart att picknicksäsongen är här igen!

tisdag 6 maj 2008

Köttsprit!

Den här typen av inlägg gillar jag! Det är sånt som får mig att få tummen ur och börja experimentera. Så nu står det en testomgång baconvodka hemma som ska smakas av ikväll eller imorgon. Hur den kommer smaka? Ingen aning, men jag har redan långt gångna planer på perversa drinkar på temat BLT - bacon, sallad och tomat... (med bröd och majonnäs förstås!)

Någon som har några andra förslag? Vilka smaker kan passa med bacon i en cocktail? Dra er inte för galna och/eller till synes orealistiska idéer, det blir ju trots allt jag och inte ni som får försöka komma på sätt att realisera era märkligheter...

fredag 2 maj 2008

Förväntningar

För många år sedan berättade en vän till mig att han köpt ett par skivor med Frank Sinatra. Inte för att vännen nödvändigtvis tyckte att Frankie Boy var så himla bra utan för att han såg sig själv som en person som hade just de skivorna i sin skivsamling. Det slog mig idag att det händer att jag handlar spritsorter på samma sätt.

söndag 27 april 2008

Intryck

Då var Vinordic-mässan avslutad för den här gången. För att sammanfatta lite intryck:

2003 by Bollinger är en rolig one-shotchampagne. Prova gärna ett glas om du får chansen. Värd pengarna? Kanske inte, men ändå kul. Kommer som sagt aldrig mer att tillverkas...

Bollinger La Grande Année 1999 står sig som min absoluta favoritchampagne.

Thierry Perrion visade sig vara riktigt imponerande och otroligt prisvärda. Särskilt Cuvée Prestige. Förbaskat synd att de inte finns på Systembolaget ens i beställningssortimentet. Visserligen förståeligt eftersom Thierry och Jessica bara tillverkar runt 8000 flaskor per år, men ändå...

Bland de röda står sig Rust en Vrede som ett ordentligt favoritvin. Kommer snart som tillfällig nyhet i ordinarie sortimentet! Fast 2004:an bör gärna ligga ett par år innan den korkas upp tycker jag nog.

Favoriten bland de relativt få vita jag provade blev nog Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg. Mer info här. Börjar säljas nästa vecka på bolaget. Lutar nog att lägga undan ett par flaskor, för vinet kommer med all säkerhet utvecklas på ett väldigt trevligt sätt. Grand Cru-Riesling från Alsace gör liksom praktiskt taget alltid det...

Om du får chansen att prova sake med Åke Nordgren från Akebono ska du definitivt ta den. En av de riktiga höjdpunkterna under mässan.


Annars då? Tja, det var väl kanske inte det slugaste jag gjort att prova 25 sorters champagne innan jag skulle på trerättersmiddag med tillhörande viner... not my finest moment kan man väl säga. Nästa gång tror jag att jag ser till att dela upp de aktiviteterna på minst två olika dagar. Men i övrigt är intrycken från mässan väldigt positiva. Och alla utställare jag pratade med verkade väldigt nöjda med besöksantal, utformning av mässan mm. Kul!

torsdag 10 april 2008

Mer tut i egen lur

Av olika skäl ligger jag rätt lågt med bloggandet som ni märker. Men i väntan på att det kommer igång igen kan jag bara glatt konstatera att mina förutsägelser från oktober om cachaca som den nya sprittrenden allt mer ser ut att besannas - läs bara den här artikeln från New York Times till exempel. Caipirinha, det absolut vanligaste användningsområdet för cachaca skrev jag om här.

onsdag 2 april 2008

Länktips

Bra artikel i New York Times om mikrovågsugnar skriven av Harold McGee.

torsdag 27 mars 2008

Apropå 2

Washinton Post har en trevlig artikel om Amaro, som är det italienska samlingsnamnet för flera olika bittra sprit- och likörsorter (definitionen på en likör inbegriper att den ska innehålla minst 100g socker/liter, varför viss men inte all Amaro är likör).

Artikeln fick mig att minnas ett underbart citat av min vän Andreas som jag inte vill undanhålla er:
Att dricka Fernet för första gången är som att få en rak höger medan man borstar tänderna.

Jag tillhör väl kanske en av de få som tyckte Fernet var gott redan första gången jag provade det. Men så är jag som jag är...

Apropå

Ingen matintresserad kan väl ha missat den otroliga mediahajpen om 64-gradersäggen (aka 45-minutersägg) de senaste veckorna?

Eftersom Lisa redan har förklarat kemin bättre än vad jag kan och det är Johans utmärkta instruktioner jag följt (även om jag föredrar ugn framför kastrull) från första gången jag gjort äggen så tänker jag inte uppehålla mig mer vid tillagningen, utan bara tipsa om att ett enkelt och fantastiskt gott tillbehör att strö ovanpå äggen är hackad lufttorkad skinka (ca 1/2 skiva per person) blandad med en droppe tryffelolja eller två.

fredag 14 mars 2008

Dags att börja lagra?

Längtar efter riktigt mogen bourgogne. Man kanske skulle börja lägga upp ett embryo till en vinkällare? Lägga undan ett par, tre viner för en femhundring tillsammans eller så i månaden. Tyvärr är tröskeln in alltid så stor eftersom det tar minst ett par år innan de blir drickfärdiga, men det problemet minskar ju inte bara för att man väntar...


Någon som har några favoriter att lagra? Jag tänkte mig en prisklass från strax över 100 upp till kanske 200 kr.

På förekommen anledning - eftersom jag fått frågan upprepade gånger i andra forum de senaste dagarna - ja, jag och M har separerat. Det känns otroligt tråkigt. Men jag andas in och jag andas ut och jag går vidare med livet.

fredag 29 februari 2008

Live-drink


En god och väldigt läskande dessertdrink... stor i volymen, inte så spritstark.

Ni vet väl redan att för att lyfta fram jordgubbssmak så ska man tillsätta lite apelsin? Här använder jag dessutom lite ingefärsvodka; om du inte har sådan tillgänglig rekommenderar jag ljus rom eller cachaca istället.

Jordgubbs- och ingefärsslushie
ca 1/2 liter (2 personer)


0,5 liter frusna jordgubbar
5 cl cointreau
5 cl ingefärsvodka (kan ersättas med ljus rom eller cachaca)
3 cl koncentrerad apelsinsaft
is (efter behov)


  • Häll en halv liter frusna jordgubbar i en blender (eller tillbringare om du använder mixerstav)

  • Häll över cointreau, ingefärsvodka och apelsinsaft

  • Mixa. Smaka av.

  • Tillsätt is och mixa. Smaka av. Upprepa tills du har den mängd och smakkoncentration som du gillar. Jag använde en full näve is.

  • Servera i cocktailglas (eller vinglas) tillsammans med sked

Nu ska jag dricka upp resten av drinken (som står bredvid mig medan jag skriver detta...)

torsdag 28 februari 2008

Sommelier-SM


Häromveckan hölls SM i sommelerie, och jag passade på att se finalen.

Ett vitt vin, ett rött vin och fyra sorters vit sprit testades blint av de tävlande som fick beskriva vinets smak, ålder, lämplig temperatur att servera vid, vilken mat som passade till samt om möjligt identifiera druva, land och vingård. Spriten skulle identieras utifrån typ, råvara och land. Trots att de tre tävlande beskrev vinerna i nästan exakta ordalag gissade de helt olika druvor och länder.

Det vita gissades som alsaceriesling, sydafrikansk chardonnay och österrikisk grüner veltliner. Det visade sig vara en amerikansk viognier.

Det röda gissades som en rioja, en bourgogne och en barolo. Barolo var vad det var.

Spriten var ett sydafrikanskt druvdestillat, en spansk orujo, en svensk vodka och den riktiga slamkryparen Barracuda Silver-rom.

Riktigt kul och intressant att se tävlingen var det hur som helst.
På bilden ser ni Sören Polonius från F12 som vann

tisdag 12 februari 2008

Att gå


Nu är det klart. I sommar ska det gås. Långt.

Vi börjar i St Jean-Pied-de-Port på franska sidan av pyreneerna, korsar bergen in i Navarra i Spanien och fortsätter sedan genom bl.a Rioja på väg västerut. Om allt går som tänkt är vi efter några veckor framme i Galicien... frågan är bara om vi hinner till fots hela vägen ut till Finisterre (världens ände) på den västra atlantkusten eller om vi får nöja oss med Santiago de Compostela (som egentligen är vandringens mål).

I vilket fall så är Camino de Santiago en nätt promenad på mellan 80 och 90 mil. Tanken är att ta sig till Santiago på 27 eller 28 dagsetapper, och sen har vi totalt en 5-6 dagar till vilodagar, hänga i Santiago och eventuellt ta oss ut till Finisterre.

Planeringen är riktigt långt kommen - lagom stor ryggsäck (45 liter) är införskaffad, ett par nya vandringsskor håller på att gås in, flyg är bokat... 11 juni drar vi. Nån som ska med?

lördag 9 februari 2008

Kultur


Förresten så är Andy Warhol-utställningen på Moderna Museet riktigt bra. Väl värd att gå på även när det inte serveras gratis sprit alltså.

Ingefärsvodka

Ingefära passar väldigt bra i drinkar - den uppfriskande hettan kan göra en annars snäll och jolmig drink riktigt intressant. Självklart kan man muddla färsk ingefära à la minute, men ännu smidigare är att göra en smakrik ingefärsvodka i förväg.

Ingefärsvodka
ca 35 cl

5 cm färsk ingefära
3 dl vodka (alt. ljus rom)
1 msk socker

  • Skala ingefäran och skär den i bitar
  • Muddla (krossa) ingefäran tillsammans med sockret i en liten skål
  • Blanda med spriten och häll i glasburk eller -flaska
  • Låt dra ett par dagar
  • Sila genom trådsil. Buteljera. Klart.

När du silat av ingefäran kommer vätskan att vara grumlig, men efter att ha stått ett par timmar sjunker sedimentet till botten. När du ska blanda en klar drink kan du försiktigt hälla ur den klara spriten, men om du vill ha maximal smak så skaka flaskan innan användning då sedimentet ger extra smak.

Uppsamling

Av naturliga skäl orkar jag inte göra en ordentlig sammanställning av allt som druckits under mitt blogg-uppehåll, men här är ett litet urval:


Bellini: persikopuré & champagne



Apelsinflûte: cachaca, cointreau, apelsinjuice, sodavatten. Frusna jordgubbar istället för is



Trerätters: Nils Oscar & fernet

fredag 8 februari 2008

Vernissage


Med så här mycket gratissprit är det kanske föga förvånande att man blev full på Andy Warhol-vernissagen igår... men hur sponsorerna resonerade när man komponerade en drink bestående av päronvodka (av ett stort svenskt märke) och tranbärsjuice övergår mitt förstånd. Låt mig bara konstatera att de ingredienserna inte direkt lyfter varandra...

onsdag 19 december 2007

Utsikt

Det finns bara en sak att säga: med krogen Och himlen därtill har Stockholm äntligen fått en skybar värd namnet. Med sådan utsikt smakar allt ännu lite bättre.

torsdag 13 december 2007

Caipirinha

Att ge ett recept på caipirinha känns nästan onödigt... lime, socker, sprit och krossad is. Svårare än så är det inte. Men om jag nu haussar cachaca som nästa stora trend måste jag ju nästan.

Lite tankar: IBA:s officiella recept anger 1/2 lime. Personligen föredrar jag att använda en hel. Det är en smaksak. I Brasilien växer många sorters lime av varierad storlek och smak, och det innebär att ibland kan det användas uppemot 2-3 lime till en caipirinha.

Sedan till sockret: av någon anledning anger många svenska recept råsocker trots att vanligt vitt socker så vitt jag förstår är det absolut vanligaste i Brasilien. Återigen, det är en smaksak. Ingetdera är fel.

Caipirinha har den trevliga egenheten att den blir bättre ju sämre cachaca du använder. Du behöver alltså inte lägga tid, energi och pengar på att hitta en premium-cachaca till din caipirinha. Om du däremot har turen att hitta en gyllengul lagrad cachaca ska du så klart lägga vantarna på den omedelbart men kanske snarare dricka den som avec eller i andra drinkar.

Caipirinha
per person

5 cl cachaca (ex Pitú eller Cachaca 51)
1 lime
2-3 rågade barskedar (rejäla teskedar) socker
krossad is

  • Skär bort ändarna av limen och skär den i 8 bitar
  • Muddla lime och socker i ett stadigt glas
  • Fyll glaset ända upp med krossad is
  • Häll över spriten och rör om ordentligt
  • Njut

Om du ersätter cachaca med vodka får du en caipiroska, med (vanlig) rom blir det en caipirissima. Goda de med. Fast inte lika goda.

söndag 9 december 2007

La Grand Année

Det här kan nog vara bland det godaste jag druckit. Det är sånt som får en att önska att man var ekonomiskt oberoende. Så att man kunde dricka det regelmässigt.