torsdag 27 mars 2008

Apropå 2

Washinton Post har en trevlig artikel om Amaro, som är det italienska samlingsnamnet för flera olika bittra sprit- och likörsorter (definitionen på en likör inbegriper att den ska innehålla minst 100g socker/liter, varför viss men inte all Amaro är likör).

Artikeln fick mig att minnas ett underbart citat av min vän Andreas som jag inte vill undanhålla er:
Att dricka Fernet för första gången är som att få en rak höger medan man borstar tänderna.

Jag tillhör väl kanske en av de få som tyckte Fernet var gott redan första gången jag provade det. Men så är jag som jag är...

4 kommentarer:

Jessika sa...

De kategoriseras väl också som digestif?

Drack alltid fernet eller jägermeister, eller annat (schnaps) som inte slog ihjäl måltiden man just hade ätit men som ändå ja avrundade allt. Min farmor var av åsikten att jägermeister och hennes hembrända schnaps botade det mesta.

Björn sa...

Visst gör de det. Digestif är en bred kategori - sånt som anses hjälpa matsmältningen.

Grappa kan räknas in där. I normandie har man fenomenet le trou normand, en liten calvados som serveras mellan rätterna på en lång middag för att hjälpa till med matsmältningen.

Personligen är jag av den åsikten att en riktigt rå och rivig grappa kan göra underverk om man ätit för mycket av tung mat.

Örtbaserad sprit har f.ö. ofta kommit till just i hälsosyfte - för att få ut de förment hälsobringande ämnena ur örterna har man lakat ur dem i sprit.

Jessika sa...

Calvados är gott. Jag gillar också grappa och dess släktingar. Smaken får gärna vara lite grov men inte väldigt rå. Jag vill gärna ha lite av tungan kvar ;).

Jag gillar klosterlikörer. Överlag gillar jag starksprit mer än jag någonsin har gillat vin. Det enda som smakar saft och som jag gillar, fast i liten mängd, är likör 43. Starksprit får inte vara för flörtig och inställsam utan ska vara lite rå sådär men som sagt inte ge en en smäll på käften.

(sa hon som gillar en och annan radler på veteöl)

Andreas sa...

Just en käftsmäll - eller åtmistånde en hurring - tycker jag att man kan behöva efter en ordentlig middag. Och eftersom jag inte vill sabba min make up så tar jag då hellre till en rå grappa eller kanske någon grälsjuk klosterlikör.