lördag 3 november 2007

Självförhärligande

Visst är det en skön känsla att ha rätt? Häromveckan skrev jag om att jag tror att cachaca (brasiliansk sockerrörsrom) blir nästa stora trend. Nu fick jag just veta att Systembolaget kommer att lansera en ny cachaca i april 2008.

Fast lustigt nog i segmentet good value. Där såväl Pitú som Cachaca 51 redan finns.

Jag tror det även kommer att börja säljas premiumcachaca framöver, fast då är det uppenbarligen som vanligt inte Systembolaget som går i täten. Hur kan vi då förvänta oss att lanseringen går till?

En kvalificerad gissning på tidslinjen är att under våren så kommer ett par olika importörer att skriva om cachaca i sina kundtidningar och ta fram olika recept där den passar. Sedan under senvåren/försommaren kommer det att börja dyka upp otaliga varianter av caipirinha på de trendiga barernas drinklistor. Sannolikt caipirinhavarianter där limen kombineras med andra frukter. Två stora trender i år har varit ingefära och passionsfrukt, men vilka frukter som kommer nästa år vågar jag inte gissa på. Sånt lever sitt eget liv.

Hursomhelst, sedan under sensommaren/hösten tror jag att artiklar om cachaca kommer börja dyka upp i mattidningar och kanske i enstaka dagspress. Under hösten/vintern tror jag att det sker en hårdlansering på branschmässorna, vilket leder till att trenden toppar sommaren '09 då jag tror att cachacan finns praktiskt taget överallt.

Det här är vad jag tror. Vad tror ni?

4 kommentarer:

Jessika sa...

Du kanske kan bli drinkkonsult istället om ditt nuvarande jobb skulle bli tråkigt eller så ;).

Anonym sa...

Det svider lite när man vet att en 98cl Cachaca 51 kostar ca. 10:- i Brasilien, så den importören gnuggar nog händerna över en sån trend...

Björn sa...

Tja, leverantören (importören) tjänar mindre än vad man skulle kunna tro... 70 cl cachaca 51 kostar 240 kr på systembolaget - av det går ca 40 kr till leverantören.

Av resten är knappt 50 kr moms, 140,40 kr alkoholskatt och 10,30 kr systembolagets påslag...

Så med tanke på kostnaderna för hantering, transport och marknadsföring är det inga astronomiska summor att få 40 kr/flaskan...

Vilket också visar att spriten skulle bli dyrare om systembolaget avskaffades - för allvarligt talat, det finns väl ingen som tror att ica mfl skulle lägga på mindre än 10 kr per flaska om de fick sälja starksprit? Och eftersom de inte skulle komma upp i systembolagets volymer så skulle detaljhandelns inköpspris dessutom sannolikt bli högre...

Anonym sa...

Skulle tro att det blir mer av både rom och Cachaca..för övrigt betraktar jag Cachaca som en rom..