torsdag 12 juni 2008

Camino de Santiago, dag 1

St Jean pied-de-port - Roncesvalle

Då var första dagen avklarad. 27 kilometer vandring över pyreneerna. Sträckan är inte problemet, utan det faktum att stigningen är 1300 höjdmeter... man startar alltså på den franska sidan och korsar bergen (och gränsen) in i Spanien.

Vy mot St Jean efter ca 2 timmars vandring

Vädret idag var på sätt och vis perfekt för vandring - mulet och svalt men inget regn. På vägen upp gick vi in i molnen på ca 900 meters höjd, och sedan var sikten begränsad och temperaturen omkring 10 grader. Tyvärr innebar det att man såg mindre av utsikten - på vägen upp var den spektakulär, men sedan var det mest vitt och disigt.

Gränsen mellan Frankrike och Spanien

Efter att ha passerat ett pass på drygt 1400 meters höjd blev det ganska brant nedför. Ungefär 500 höjdmeter över 4 kilometer, och det tar också på benen, fast på ett helt annat sätt.

Vy ner mot Roncesvalle, som är den ljusa punkten i mitten

Nu är vi alltså i Roncesvalle, första byn på spanska sidan. Härifrån är det nedför i ett par dagar tills vi kommer till Pamplona.

Alberguet i Roncesvalle. Vackert och nästan katedralslikt.

Hittills idag har vi levt på jordnötter och en kopp kaffe eller två, men om ett par timmar ska vi äta en 'menu del peregriños', dvs en färdig (men enkel) trerättersmeny med vin. De kostar runt 9-10 euro typiskt sett, så även den ikväll.

Inga blåsor på fötterna än så länge, men benen signalerar att träningsvärken i morgon kommer bli brutal...

Inga kommentarer: