lördag 2 augusti 2008

Korkar och miljö

Nu är visserligen korkens andel en försvinnande liten del av den totala miljöpåverkan av vinkonsumtion, men för den nyfikna kan det kanske vara kul att veta att naturkork sannolikt är vida överlägsen plast- eller skruvkork. I miljöhänseende alltså. Synd bara att man fortfarande inte lyckats lösa problemen med TCA (trikloranisol, dvs korkskada).

Lite siffror: en plastkork genererar ungefär 10 gånger så mycket koldioxid (~15 g/kork) i en livscykelanalys som naturkork(~1,5 g). Skruvkorkar hela 26 gånger så mycket (~37 g).

Väger man in den koldioxid som korkekar binder så har naturkork faktiskt en positiv inverkan på klimatet då varje kork motsvarar ungefär 150 g bunden koldioxid. Med tanke på att vi i Sverige genererar utsläpp av ungefär 7 ton koldioxid per person och år står dock just vinkorkarna som sagt för en försvinnande liten andel...

Källa (stor pdf)

2 kommentarer:

Andreas sa...

Det blir alltsa till att dricka ratt mycket vin om man ska till att forsoka kompensera...

Lisa sa...

Fast med tanke på att vi i vårt hushåll kasserar ungefär var tionde flaska vin med naturkork (kanske en på 50 med plåtkork) så vet jag inte om det låönar sig med naturkork.

Efter ett miserabelt nyår då hälften av vinerna var korkade i vår lilla fjälsstuga gick vi över till kapsyl och plastlägret.