fredag 17 augusti 2007

Ny drink tydligen


Jag hade ett distinkt minne att bara häromdan ha läst ett recept på en cocktail innehållande gin, grapefrukt och grenadin, så jag tog och blandade mig en sådan. När jag sedan satte mig ner för att blogga om den och försökte hitta receptet insåg jag efter att tag att jag uppenbarligen mindes fel. Vad det än vad för ett tilltalande recept jag läst så bestod det definitivt inte av just gin, grapefrukt och grenadin.

Nåväl, en god, smaklig och balanserad drink blev det som är väl värd att rekommendera. Eftersom den här blandningen inte verkar förekomma* i databaserna så får vi väl ge den ett namn också. Jag ger er:

Pink Friday

5 cl gin
3 cl grapefruktjuice

  • Skaka i shaker med mycket is

  • Sila upp i cocktailglas

*Jo, jag vet att det finns någon som kallar den blandningen för Southern Bride ute på nätet. Personen ifråga är en mupp. Southern Bride innehåller Maraschino.

Om is


Jag har upprepade gånger påpekat att det är viktigt att använda mycket is när man blandar drinkar, men innan jag började göra det själv förstod jag inte precis hur viktigt det faktiskt är. Framförallt störde jag mig på att alla som skrev om drinkar verkade förutsätta att man hade obegränsad tillgång till is, dvs i praktiken en ismaskin.

För de flesta av oss ser tillvaron inte ut på det sättet - de flesta jag känner har en, två eller tre plastformar för iskuber stående i frysen. Den sorgliga sanningen är att det inte räcker långt om man ska blanda mer än två drinkar samma kväll. Följaktligen snålar folk med isen för att den inte ska ta slut (för då blir det ju drinkar helt utan is...).

Alltså gäller det att hitta vägar för att se till att ha mycket is hemma. Om man ska ha fest och bjuda på bål kan man t.ex ta ett tomt glasspaket och fylla med vatten som man fryser. På det viset har man en isklump på 1-1.5 kilo - och en sådan håller en rejäl skål med bål kall i flera timmar.

Tillgången på iskuber å sin sida löser man enklast genom en bra mise en place. Jag har alltid en tom glassbytta fylld med iskuber stående i frysen. På det sättet slår jag två flugor i en smäll; jag mer än fördubblar mängden iskuber jag har i frysen, och jag gör isen lätttillgänglig.

Istället för att hålla på att bråka med en iskubsform för att få ut lagom mängd is utan att det hamnar iskuber i hela köket så har jag en bytta där jag bara kan grabba en näve isbitar vid behov.

torsdag 16 augusti 2007

Klargörande

Till dig som googlade hit igår i jakt på sätt att träna bort sidfläsket: här kommer du aldrig hitta det du letar efter. Däremot ett och annat sätt att använda sidfläsk.

Grenadintest

Man kan ju inte göra sin egen grenadin och sedan inte testa den. Följaktligen blev det varsin Tequila Sunrise som sängfösare igår.

Resultatet? Över förväntan. Grenadinen tillför definitivt en massa smaker som inte finns i de usla köpevarianterna. Påminner nästan om campari i smaken, fast med betydligt lägre beska.

Tequila Sunrise
2 personer

10 cl tequila
2-3 dl god apelsinjuice
~3 cl grenadin
  • Lägg ordentligt med is i två longdrinkglas. Häll över tequilan och apelsinjuicen och rör om. En bra grundregel är att lättflytande, kolsyrade ingredienser som tonic inte behöver röras för att blandas bra, medan mer trögflytande vätskor som juice behöver röras för att blandas ordentligt med spriten
  • Häll försiktigt ner 1-2 cl grenadin i varje glas.

Om du häller grenadinet rakt ner försiktigt bör du få en snygg successiv färgförändring från botten av glaset. Om du vill få ner all grenadin i botten på glaset så sätt ner ett sugrör eller en långskaftad tesked och häll grenadinen längs med skaftet.

onsdag 15 augusti 2007

Kanske i ett källarförråd nära dig


Någonstans i södra Sverige står det 20 liter mjöd i ett källarförråd och slutjäser i halvlitersflaskor. Om de mot förmodan skulle explodera kommer det lukta och klibba något rent otroligt.
Vi gissar att mjöden är i häradet 16-18% stark eftersom vi använt ungefär 10 kg honung till de 20 literna färdig mjöd. Som vi sedan gett bort i bröllopspresent.
Själv tänker jag vänta ett antal veckor eller månader innan jag korkar upp någon av de tre flaskor jag behållit själv. Hoppas bara de inte exploderar i min klädkammare innan dess...

Underligt krogbesök


När åt ni senast en strut från Hemglass på krogen?

Jag gjorde det senast i fredags.

Drink till mat

Vi stod där häromkvällen M och jag med nybakat bröd och en skål ihopslängd kräftskagen när vi insåg att vi varken hade vitt vin eller öl hemma. Rödvin och skaldjur kändes inte som en kombination som skulle få oss på särskilt gott humör, så nu gällde det att tänka fort.

Följaktligen stod jag länge fundersam framför spritförrådet och undrade vad jag skulle kunna hitta på. Vi behövde något som inte var för spritstarkt, inte för sött och som kunde lyfta fram smaken på skagenröran snarare än att slå ihjäl den.

Lösningen blev en variant på Tom Collins. Tom Collins är en av de där klassiska drinkarna som knappt dricks längre, trots att den är både god och lätt att göra.

Eftersom en liten klocka längst bak i huvudet ringde och påminde mig om att skaldjur och vanilj är en trevlig kombination fick vaniljsocker ersätta det vanliga florsockret i vår Tom Collins.

Resultatet? Succé! Frisk och läskande drink med hög syra som passade lika bra före maten som till maten.


Vanilla Collins
2 personer

10 cl Gin
1 citron, pressad
1 tsk vaniljsocker
~2 dl mineralvatten


  • Lägg ordentligt med is i en cocktailshaker. Snåla inte - drinken blir vattnig om du använder för lite is. Häll ner gin, citron och vaniljsocker och skaka frenetiskt några sekunder. Om du har tabbat dig genom att hälla ner mineralvattnet kommer du märka det genom att shakern exploderar i händerna på dig och sprider kolsyrad drink över hela rummet

  • Fyll två longdrinkglas med is och sila över blandningen från shakern.

  • Fyll upp med mineralvatten. Kolsyran kommer nu lyfta upp fruktköttet från citronen till ett skum på ytan. Det ska vara så.

  • Njut

Självklart kan du variera dig genom att använda olika smaksatta mineralvatten - jag tycker t.ex den här drinken blir väldigt god med Ramlösa Skogshallon.

Grenadin

Grenadin är en av de produkter som finns i varenda bar. Precis som med Angostura så går det inte åt mycket på de flesta barer, men det bara måste finnas hemma. En Tequila Sunrise utan grenadin vore, ja fånig helt enkelt.

Grenadin används framförallt för att ge drinkar en röd färg, men även för att söta och i vissa fall också som en smaksättare. För ett par månader sedan fick jag en fråga om ifall jag kunde rekommendera någon bra grenadin för hemmamarknaden.

Efter att ha rådbråkat mitt minne ett bra tag insåg jag att jag faktiskt inte kunde det - Rose´s och Saturnus är horribla varianter av färgat, smaksatt vatten med förtjockningsmedel. Inte ett spår av granatäpple i dem inte! Monin å sin sida är hart när omöjligt att få tag på i detaljhandeln (finns dock att via köpa via nätet).

Vad göra? Egen så klart!

Grenadin
mer än du någonsin behöver

3+1 dl Granatäppeljuice
3 dl socker

  • Sjud 3 dl granatäppeljuice på låg värme tills ungefär hälften återstår. Koka inte!
  • Tillsätt sockret och rör om tills det löst sig
  • Häll i den sista decilitern juce. På det här sättet får du en mer koncentrerad grenadin som ändå har fräschören från okokt juice.
  • Häll upp i en ordentligt ren flaska och förvara i kylen

Granatäppeljuice finns numera på Hemköp, Coop mfl, annars kan du alltid lita på att din lokala butik med ägare från mellanöstern har det i sortimentet. Det höga sockerinnehållet gör att din grenadin bör hålla sig i praktiken hur länge som helst i kylen, men om den börjar jäsa eller mögla ska du så klart slänga den.

torsdag 28 juni 2007

Bekännelser

Vissa saker konsumerar jag i ärlighetens namn mer för känslan de ger mig än för smaken på dem. Trots att jag inte röker kan jag till exempel uppskatta en cigarr på nattkröken efter en god middag. På samma sätt måste jag erkänna att Dry Martini är en sådan sak som jag uppskattar mer som företeelse än för dess smak. Det är en speciell, lyxig känsla att stå med en nyupphälld iskall drajja. Urbant. Lite cocktailparty på ambassad liksom. Man får en mental smoking på sig på något sätt.

Igår bad vi Jimmy på J&B om en spritig drink. Nånting kul, bara det är spritigt. Första försöket blev en Lynchburg Lemonade. Jack Daniel's, triple sec, sour mix och sprite i longdrink-glas alltså. Rätt gott och läskande, men inte alls vad vi egentligen ville ha. Nytt försök, och varsinn Maltini landade framför oss. Som en drajja, fast med rökig whisky istället för noilly.

Det är inte ofta man blandar drinkar på rökig whisky eftersom röksmaken slår igenom så starkt. En av de vidrigaste drinkar som någonsin serverats mig var en after-dinnerdrink på bl.a Ardbeg, grädde och någon örtlikör. Det smakade myggspiral. Illasmakande bortom all beskrivning. Vad bartendern som gjorde den tänkte övergår mitt förstånd. Det här var nämligen hans tävlingsbidrag till Drink-SM där jag var funktionär (han gick inte vidare i tävlingen, om någon undrade).

Hursomhelst, Maltinin igår var inte alls illa. Tydlig röksmak, men inte så att den tog över. Rejäl bit citronskal i så att citronoljan skimrade på drinkens yta. Välbalanserad helt enkelt.

Monokrom mat

Igår rostades det rotfrukter, slogs bea och stektes entrecote. Rejäla bitar. Fem centimeter tjocka.

Rumstempererat smör i kuber är verkligen knepet för att bean inte ska försöka sig på att jävlas med en. Fast nästa gång blir det nog lite mindre vinäger, hårdare reducerat och en äggula till i. Smaken var nämligen mycket bra men konsistensen lite väl lös.

När man tittade på maten såg den lite tråkig och intetsägande ut. Fyra nyanser av brunt liksom. Men smaken, mina vänner, smaken...

måndag 25 juni 2007

Det kom ett mail...

Hej!

Lunchstället beskrev sin måndagsmat som

Sommarrullader(skinka/rostbiff) med drömsås & ris

Detta gjorde naturligtvis att när vi gick för att bjuda in grannrummet till lunch frågade vi dem "Får det lov att vara lite drömsås på skinkan?"

Det blev en kul lunch.

Andreas

onsdag 20 juni 2007

Ägget är segt och lite slemmigt


45-minutersäggen visade sig vara lättare att göra än vad jag trodde. Intressant och häftig konsistens, mycket trevlig smak.

Gör dem du också.

Recept hos Lisa&Johan eller i senaste numret av Gourmet

De däringa tokiga australierna!

Som bekant är varken bristande omdöme eller dålig stilistik olagligt i Sverige. Tur det för Sydsvenskan, annars skulle Bong, deras krogrecensent(-er?) ha fällts upprepade gånger.

Noterar dock att i Australien har en tidning fällts för förtal efter att publicerat en totalsågning av en krog.

tisdag 19 juni 2007

Raketbränsle

Jag är allt annat än förtjust i snobbism och petighet. Vi äter och dricker det vi gör för att vi tycker om det. Att däremot vara oförstående inför folk som har en massa saker de 'inte äter' utan att vara allergiska är något helt annat... hursomhelst, jag föredrar att prata om vad jag tycker om snarare än hur det ska vara.

Och jag tycker om min grappa olagrad. För mig är det obegripligt att fatlagra grappa i flera år så att den blir gyllengul, avrundad och vaniljig. Jag tycker hela poängen med grappa är att den ska vara rå och spritig. Det är då den gör sitt jobb, nämligen att ta bort den övermätta, dästa känslan efter en alldeles för tung middag.

Fruktig, höig och med rejäl ton av finkel. Som en örfil.

Annars tar jag hellre en cognac.

Följaktligen blir jag milt sagt konfunderad när Tasteline i sitt grappatest inte skriver vilka som är lagrade och vilka som är olagrade. Men det kanske bara är jag som är gnällig.

Om Jack Vegas

DN noterar att ålderskontrollen på de som spelar Jack Vegas inte fungerar. Är det någon som är förvånad?

Enligt min egen, högst personliga åsikt är Jack Vegas en fullkomligt vidrig företeelse som med all önskvärd tydlighet visar att Svenska Spel cyniskt försöker krama så mycket pengar som möjligt ur svaga grupper i samhället. När såg du senast en höginkomsttagare pumpa in pengar i en Jack Vegas-automat?

För krogarna är incitamenten att upplåta plats åt automaterna så starka att det är svårt att låta bli. På en genomsnittlig krog med Jack Vegas-automater står dessa i typfallet för 80-90 % av krogens totala vinst.

Det kan låta otroligt, men är tyvärr sorgligt nog sant.

onsdag 13 juni 2007

Sommarsallad

Precis som planerat blev det en bra kväll på Magnus balkong i fredags. Kallt rosévin, god hallondaiquri (typ), mulligt rödvin och samtal mellan högt och lågt.

Sparris- och potatissallad med tryffeldoft
4 hungriga

Färskpotatis (mängd efter hunger)
2 buntar sparris
1 ask ruccola
1 ask körsbärstomater
2 rödlökar
50-100 g grovriven parmesan eller västerbottenost
1-2 msk råsocker
tryffelolja
balsamico
olivolja



  • Börja med rödlöken: skär i smala klytor ('båtar') som blandas med rejält med balsamico (kanske ca 0.5 dl?), råsocker, en liten skvätt olivolja och ett par nypor flingsalt i en stor skål. Låt marinera medan du förbereder resten - det gör rödlöken väldigt mild och fin


  • Koka potatisen och sparrisen på sedvanligt sätt


  • Skär sparrisen i 4-5 cm långa bitar


  • Dela stora potatisar i mindre bitar, låt de små vara hela


  • Blanda ner potatisen, sparrisen, tomaterna och ruccolan i rödlöksmarinaden. Smaka av med salt och peppar


  • Droppa över lite tryffelolja. Du vill inte att tryffeln ska ta över helt, bara ligga som en bakgrundssmak tillsammans med de övriga. Ringla över olivolja och blanda


  • Toppa med den grovrivna osten


  • Servera med valfri proteinkälla. Vi åt handskuren parmaskinka, men kall lamm-, kalv- eller fläskfilé passar också bra, precis som lax, kyckling mm



Kallt rosévin är så klart godast till.

fredag 8 juni 2007

Receptfritt


För att döva det dåliga bloggsamvetet lite slänger jag in ett foto från en helglunch i början av maj.

Varmrökt smörfisk, kokt sparris, rostad potatis och gräslöksbeurreblanc. Gjordes på frihand, inga proportioner skrevs ner.

Kallt rosévin till. Gott.

Dåligt samvete

Det är länge sen jag lagade någon mat hemma. Alltså bloggar jag inte om mat.

När jag lagar mat borta glömmer jag kameran hemma. Alltså bloggar jag inte om mat.

Det är länge sen jag blandade drinkar hemma. Alltså bloggar jag inte om drinkar.

Jag bloggar inte om andras drinkar. Alltså bloggar jag inte om drinkar.

Jag har dåligt samvete. Ska försöka ändra på det. Matlagandet, drinkblandandet och bloggandet alltså.

Tror faktiskt det finns en hyfsad chans att jag ska komma ihåg att fota maten ikväll hos Magnus.

Tryffeldoftande sallad på sparris och nypotatis med parmaskinka är planen. Och gott vin.

Sommarens gladaste överraskning är för övrigt att Peñascal är så gott trots att det är löjligt billigt.

tisdag 5 juni 2007

Hoppsan!

Det är med viss förvåning jag noterar att EG-domstolen fäller svenska staten i målet om privatimporterad alkohol. Efter generaladvokatens uttalande förra året såg det ju ut som att statens linje skulle vinna.

Vad innebär då detta i praktiken?

Svårt att veta än så länge, då det är sedan tidigare klart att svensk alkoholskatt ska tas ut på privatimporterad alkohol om den inte personligen fraktas över gränsen. Den intressanta frågan kommer bli vem som är skyldig att betala in skatten; om det är leverantören så kommer dagens dom inte få några större effekter för det svenska monopolet.

Om det däremot är konsumenten som ska betala in skatten blir det nog annorlunda, och då tror jag att den grund Systembolaget och det svenska alkoholskattepolitiken står på blir skakig.

Jag har nämligen svårt att se att tullen kommer att lägga ner lika mycket resurser som idag om syftet bara är att driva in skatt, jämfört med idag då syftet är att stoppa smuggling. För det är ju det som är effekten av domen - hade staten vunnit hade det varit kriminellt att skicka alkohol med budfirma över gränsen. Nu är det bara skattepliktigt.

fredag 1 juni 2007

Dags att checka ut

Vill. ha. kallt. rosévin. i. stora. glas.

Vill. till. J&B.