tisdag 1 juni 2010

Glaskork




Glaskork sägs bli det nya förslutningssättet för vin som kan utmana skruvkorken.

Och idag var första gången jag fick en flaska vin med glaskork.


- Från iPhone

torsdag 20 maj 2010

Segura Viudas - trevlig halvflaska


Jag gillar halvflaskor. Perfekta om man vill ha ett annat vin till förrätten än till varmrätten. Fast helst skulle jag se att man började sälja (bra) vin i halv- och hel liter. Vanliga flaskor har egentligen en fånig storlek. För mycket för två personer om man bara vill ha lite vin, för lite för två om man vill ha vin till en hel middag. Alldeles för mycket för en person.

Hursomhelst, att systembolaget börjat ta in fler och fler hyfsade viner i halvflaska är alltså en utveckling jag applåderar å det varmaste. Nu finns även en hyfsad rosé-cava i halvflaska: Segura Viudas Brut Rosado. 45 pengar för en halvflaska och 69 för en hel. Alls inte illa för pengarna.

lördag 8 maj 2010

Caturday


Lexie håller hov i vardagsrummet.

söndag 2 maj 2010

Återfås mot beskrivning





Någon har glömt ett stort örlogsfartyg vid Slussen. Eller har vi måhända gått och blivit invaderade? De glömde uppenbarligen att berätta det för oss isåfall.


- Från iPhone

fredag 30 april 2010

Märkligt


Utanför jobbets fönster på sjunde våningen hänger det plötsligt en zeppelinare med digitalkamera under.

fredag 16 april 2010

Lästips

En mycket bra artikel i Denver Post om japansk drink- och dryckeskultur. Obligatorisk läsning om du är det minsta nyfiken på vad (och hur) japaner dricker.

Myter om drogning på krogen

Allt om Stockholm publicerar ännu en av dessa dåligt underbyggda artiklar som påstår att det är vanligt att att folk blir drogade på krogen.

I själva verket är det precis tvärt om. Det är oerhört ovanligt att folk får droger i sina glas. Ett flertal studier har gjorts både i Sverige och utomlands (bla i Storbritannien - hela studien här) som visar att problemet är försvinnande litet.

Däremot är det väldigt vanligt att personer som utsatts för olika sexuella övergrepp har varit påverkade av alkohol och/eller cannabis, men det är väldigt svårt att få i någon dessa ämnen i krogmiljö utan att personen märker det. Självförvållad berusning helt enkelt. (vilket naturligtvis på intet sätt ursäktar övergreppen, men det är en helt annan diskussion)

En ungefärlig uppskattning är att av de som söker sjukhusvård för att de tror att de blivit drogade så är det ca 1 % som faktiskt blivit det. Läs den meningen igen, 1 % av de som söker sjukhusvård, dvs de som är helt övertygade om att de blivit drogade. Övriga har helt enkelt bara varit väldigt packade, eller reagerat starkare än de brukar. Många har också frivilligt tagit droger, men sen sannolikt reagerat annorlunda än de väntat sig.

Artikeln skriver ett antal andra dumheter, som att det skulle vara vanligt förekommande med drogning med amfetamin eller kokain. I själva verket är det så att amfetamin och kokain är centralstimulerande medel medan alkohol är centraldepressivt - de motverkar alltså varandra. Intag av amfetamin eller kokain under berusning gör att personen som får i sig dessa droger på ett väldigt tydligt sätt nyktrar till och blir pigg, och det är en av de saker som polisen utbildar krogpersonal om, att när en packad person som går på toaletten kommer tillbaka mycket nyktrare och piggare är det en varningssignal för droger.

Ingen får heller minnesluckor eller somnar av amfetamin eller kokain utan är uppe hela natten, vilket gör att en gärningsman som planerar sexuella övergrepp knappast skulle ha någon nytta av dessa droger. Dessa är helt enkelt droger som folk tar frivilligt. Men de är notoriskt svåra att dosera, bl.a. beroende på att renheten varierar stort.

Den vanligaste situationen är helt enkelt den gamla klassikern:
-Allt blev svart, jag måste fått nåt i mitt glas!
-Ja, alkohol.

fredag 26 mars 2010

Fernet




Jag får en känsla av att sällskapet (och jag) gillar Fernet.


- Från iPhone

torsdag 25 mars 2010

Kontraster





På TUR-mässan är de flesta montrarna oerhört påkostade. Det är mat, vin, give-aways och tävlingar.

Men sen finns det de som kör stilrent, avskalat och stenhårt.





- Från iPhone

fredag 19 mars 2010

Aj aj aj!

Mina vänner, jag har mycket dåliga nyheter. Ölkonsumtion innebär en kraftigt ökad risk att attrahera malariamyggor.

M1, jag vet inte hur vi ska kunna hantera denna kunskap vid ett framtida besök hos dig i Ghana! Avstå öl eller ökad risk för malaria...

Notera för övrigt att gravida kvinnor är ännu mer intressanta för malariamyggorna. Huruvida öldrickande i gravid kvinnas sällskap därmed totalt sett minskar risken att bli stucken eller tvärtom ökar den (genom att än fler myggor attraheras) framgår dock inte. Ni kanske kan fälttesta när P&T kommer ner?

torsdag 18 mars 2010

Chablis Grand Cru

Ni minns väl chablisprovningen från i höstas? Häromdagen fick jag chansen att på en mässa prova ett fantastiskt utbud av chablis grand cru. Några personliga slutsatser kan jag dra.

För det första är jag inte särskilt förtjust i de ekfatslagrade varianterna. De viner jag gillade bäst har bara fått lite lätt kontakt med ek, antingen genom att fatjäsas eller genom att en liten andel av vinet (ex 15 %) har fatlagrats. De mer ekade chabliserna föll mig inte alls på läppen, jag tycker fattonerna får dem ur balans.

Vidare kan jag konstatera att jag inte tycker att chablis, inte ens grand cru, bör lagras för länge. Särskilt kombinationen av fat och mognadstoner tycker jag är problematisk i chablis. När den friska, krispiga syran försvinner och ersätts med lite tanniner från faten och sekundära aromer från lagringen tycker jag vinerna tappar det som är hela poängen med chablis. Intressant nog, för annars brukar jag älska mogna viner.


Men bland de lite äldre vinerna stack ett vin ut på ett positivt sätt: Chablis Grand Cru Les Clos 2002 från Domaine des Malandes. Att sen ägarinnan själv, Lyne Marchive , visade sig vara oerhört trevlig och sympatisk gjorde ju inte saken sämre.

För det kan ju noteras, vissa av de franska representanterna var överraskande nonchalanta. Att bli ignorerad i flera minuter, och sedan få se representanten klippa naglarna framför en medan man provar vin gör en ju inte särskilt positivt inställd... men visst, är man den största producenten tycker man kanske inte att man behöver vara trevlig mot sina kunder?


Bland de yngre vinerna tyckte jag Chablis Grand Cru Blanchots 2008 från Chateau de Viviers (producerad av Lupé-Cholet) var riktigt bra. Härligt aptitretande vin jag gärna skulle skölja ner lite skaldjur med.

onsdag 17 mars 2010

Som sagt...




Jag tror bestämt det firas irländskt...

- Från iPhone

St Paddy




Idag firar vi att Irland är fritt från ormar!


- Från iPhone

tisdag 16 mars 2010

Äta i Bergamo


Lokala specialiteter är långtifrån alltid särskilt spännande. Men Casoncelli alla Bergamasca visade sig vara oerhört gott. Pastaknyten fyllda med kalv, salami och ost, serveras med stekt pancetta och salvia. Ibland med parmesan, ibland med smält smör.

Polentan som serveras med alla andra rätter däremot... den kan man lika gärna ha som mista.

lördag 6 mars 2010

Avdelning idioti


Folk som går på isen tio meter från öppet vatten. Nästan läge för ett Darwin Award?

Förlorat spel


Än så länge leder vintern, men nu är faktiskt våren snart på väg att vinna.

There's your problem!


Tips från coachen: båten funkar mycket bättre om du håller fören ovanför vattenytan...

Caturday


Det är helg, och Lexie hänger i mitt knä.

onsdag 3 mars 2010

Vinkällartrivia


Om du besöker en vinproducent så kommer du säkert få se en del ekfat. Kanske kommer du då att lägga märke till att vissa fat har en röd sektion i mitten medan andra inte har det.

Eventuellt kan du då börja undra vad den där röda sektionen beror på. Är det ett annat träslag, eller har den någon annan funktion?

Svaret är bedrägligt enkelt: estetik.

När man fyller faten så spiller man ofta lite vin runt öppningen. Rödviner färgar då träet. De fat man vill visa upp, dvs i allmänhet nya fat fyllda med exklusiva viner, målar man sen hela mittensektionen på med rödvin så att träet skall bli enhetligt färgat.

Helt utan funktion alltså. Men snyggt.

lördag 27 februari 2010

Gravöl


Tyvärr slutade 19 Glas med pizza idag.

Vi var naturligtvis där och höll gravöl.

tisdag 2 februari 2010

Halstrad Gravlax


Ni minns väl den halstrade hästkötts-sushin? Sen dess har jag tänkt prova att halstra gravlax, men det har inte blivit av. Förrän nu i helgen. Och tusan vad bra det blev.

Stekytan blev bara en halv millimeter tjock, men doften och smaken den tillför går verkligen inte av för hackor. Dessutom är det löjligt enkelt. Anbefalles!

Vi serverade alltså gravlaxen på tre vis; rullad i svarta sesamfrön och chili, därefter halstrad i panna. Naturell, med en klick hovmästarsås. Samt så klart avbränd med en crème brulée-brännare.

Till detta en enkel puré på rödbetor samt en crudité på fänkål med pressad citron. Vi drack en halvtorr tysk riesling från '94 vilket visade sig fungera alldeles ypperligt. Vinet var dessutom inte dyrt utan ingick i den serie lagrad riesling till överkomliga priser Systembolaget släppte härom året.



Skär bort skinnet och skär gravlaxen i kuber.



Vänd i sesamfrön och chili, halstra snabbt i varm stekpanna.


Eller bränn av med eldkastaren.

lördag 30 januari 2010

3*Gravlax




Förrätt av Guds Nåde: tre varianter av gravlax, rödbetspuré samt fänkålscruditee.

I glaset: Riesling från 1994


- Från iPhone

I den arktiska kylan...




...kurar katterna ihop sig tillsammans vid elementet

fredag 22 januari 2010

Tura




Passar på att hälsa på vänner i Helsingborg. Bodde här i fem år, men nu är det fem år sedan. Intressant känsla att vara tillbaka...


- Från iPhone

måndag 18 januari 2010

Wasabi


Det förekommer en hel del myter och missförstånd om wasabi, så låt oss reda ut några.

Äkta wasabi är en japansk rot som växer i flodkanter och flodbäddar. Wasabi tillhör samma familj av växter som bl.a. kål, senap, raps och pepparrot. Vilket får antas vara anledningen till att wasabi ibland även kallas japansk pepparrot.

Traditionellt rivs wasabin på ett rivjärn gjort av hajskinn, men idag är såklart vanliga rivjärn av metall vanligare.

Det starka i wasabin kommer från en grupp av ämnen som kallas isotiocyanater. Till skillnad från chilins capsaicin så är isotiocyanaterna flyktiga. Hettan i wasabi kommer därför som en örfil och försvinner snabbt igen. Medan chili ger hetta genom att irritera slemhinnorna i munnen så verkar wasabi främst genom näsan. Ett kul experiment är därför att hålla för näsan och stoppa in lite wasabi i munnen. Det smakar egentligen ingenting, och det bränner inte heller. När du släpper näsan kommer allt däremot på en gång.

Wasabi är dock en både dyr och omtålig rot. Hållbarheten är kort, ens om den förvaras på bästa sätt. Den är svår att frakta och blir orimligt dyr i Europa. Som boende i Sverige har du därför sannolikt aldrig ätit äkta wasabi. Istället har du ätit en produkt som görs av torkad pepparrot, torkat senapsfrö och grön karamellfärg. Pulverblandningen kan ibland även innehålla någon procent torkad wasabi, men oftast inte någon betydande andel.

Sagda pulver blandas därefter med lite vatten för att bli det vi känner som wasabi. Enklaste sättet att skilja äkta wasabi från pulvervarianten är faktiskt utseendet. Den äkta har inte samma kraftiga, artificiella färg, och tittar man noga ser man på konsistensen att det faktiskt är en riven rot och inte en pulverbaserad pasta.


Smaken är annars faktiskt rätt lik äkta wasabi, så det är inget dåligt substitut. Anledningen är förstås att såväl pepparrot som senap också får sin styrka från isotiocyanater.

Värt att poängtera är att även i Japan så serveras pulvervarianten på lite billigare sushiställen. Däremot får du den äkta roten på de lite dyrare.

Läs för övrigt även vad Andreas skrev om wasabidueller här och här.

Golden Gai - ännu mera japanminnen


Golden Gai, som Andreas skrev om för ett tag sedan, är en av de få platser i Tokyo där det faktiskt kan vara farligt, eller åtminstone olämpligt, att fota. Fast på dagtid när det är stängt och tomt skriker ingen åt en då man lyfter kameran.

På bilden ovan räknar jag 21 barer. Vars skyltar man ser.

Mellanrum


Trots att Tokyo är tätt packat och ofta utnyttjar marken så mycket det går så öppnar sig en spricka ibland. En plats som inte bara metaforiskt eller bildligt utan faktiskt bokstavligt talat är stadens baksida. Mellanrummet mellan två kvarters baksidor blir ibland en vacker icke-yta.

Bilden, som är från i våras, är för övrigt helt oredigerad. Ljuset var precis så magiskt.

Japanminne


Andreas bloggar om bambun i Tokyo, vilket får mig att minnas en på samma gång föredömligt tydlig som fullkomligt obegriplig skylt från Roppongi.

lördag 9 januari 2010

Boeuf bourgignon




Grytan får fortsatt användning. Boeufen har kokat i över tre timmar, och får en dryg timme till innan sista gästen kommer. Snart ska champinjonerna smörstekas...


- Från iPhone

fredag 8 januari 2010

Torsdagsmat





Blev ju gott det där. Ärtsoppa, punsch och öl. Fläsk i. God senap till. Alldeles för många år sedan jag lagade ärtsoppa.

Fast det är väl egentligen ingen som behöver recept på ärtsoppa?

E upplyste mig för övrigt om att i Finland gör de ärtsoppa på gröna ärtor, så nästa gång blir det hennes tur.


- Från iPhone

Invigning





Invigningen fick bli ärtsoppa med fläsk. Trots att det är fredag.
Vi blötlade iallafall ärtorna en torsdag...


- Från iPhone

Julklapp





Arbetsgivaren gav vänligt nog ett bra presentkort i julklapp, så med ett mindre eget tillskott blev det en emaljerad gryta på rean. Ser fram emot att inviga!


- Från iPhone

torsdag 7 januari 2010

Cava i Barcelona


Praktiskt taget alla guideböcker och webbguider till Barcelona nämner cavabaren Can Paixano.

Och det med rätta måste jag säga. Löjligt billigt - cavan kostar under tio kronor glaset och en stor varm macka med skinka, ost, grillad paprika mm kostar ungefär trettio kronor.

Dessutom är det riktigt gott. Publiken är väldigt blandad men domineras av unga barcelonabor, framförallt studenter.


Däremot är det trångt. Så trångt att det känns som att hångla att stå inne i baren. Om du sen tycker det är något positivt eller något negativt är upp till dig själv...

Adressen är Carrer de la Reina Cristina 7 - precis utanför det nordöstra hörnet av gamla staden. Karta här.

Monokrom mat


Det ser inte mycket ut för världen, men riktigt gott var det. Lammfärsragu med massor av kantareller. Lök, vitlök och kopiösa mängder kantareller frästes med lammfärsen. Lite creme fraîche, fond, vitvin mm fick puttra med. Serverades med smörstekt gnocchi och ett kraftigt vitt vin. [Maten är för övrigt oerhört vinvänlig, så praktiskt taget allt rött vin funkar så klart också]

Gnocchi är för övrigt rätt enkelt, om än lite tidskrävande.


Gnocchi
  • Kokt, ljummen potatis krossas med ett ägg och ganska mycket salt.
  • Knåda successivt in vetemjöl tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter. Det går åt mer vetemjöl än man väntar sig.
  • Rulla lite i taget till fingertjocka längder och dela i lagom stora bitar.
  • Koka gnocchin i omgångar i en stor kastrull eller gryta. Mycket vatten (lätt saltat), så att det inte slutar koka när du lägger i gnocchin.
  • När gnocchin flyter upp och ligger kvar på ytan är den klar. Om du jobbar snabbt har du hunnit förbereda nästa omgång gnocchi att slänga i det kokande vattnet under tiden.
  • Fiska upp den kokta gnocchin, låt ånga av i durkslag eller på galler, gärna separerade från varandra så de inte klibbar ihop.
  • Om du vänder den ljumma gnocchin i lite olja i en bunke släpper de från varandra.
  • Hit går utmärkt att förbereda. Kyl eller frys den gnocchi du vill spara till senare.
  • Stek i smör precis innan servering.

Sömn





Personligen tycker jag inte det verkar så bekvämt att sova bland kurslitteraturen i en bokhylla.

Men så är jag ju inte katt heller.

onsdag 6 januari 2010

Funkade ju bra det där. Varför har jag inte upptäckt det tidigare?


- Från iPhone

Test 2

Testar att bildblogga mobilt



- Från iPhone

Test

Testar att blogga från mobil.


- Från iPhone

onsdag 18 november 2009

Portionsförpackat


mässan häromsistens provade vi en hel del goda och intressanta viner. Den absolut roligaste produkten får ändå Favaíto Moscatel sägas vara. Ett sött, portugisiskt vin på Moscateldruvan, buteljerat i flaskor på 6 cl. Enligt tillverkaren en aperitivo, men jag skulle säga att den passar ännu bättre som dessertvin. Riktigt god är den också. Klockrent att kunna ha några sådana små flaskor i kylen och inte behöva öppna en större flaska om man vill ha ett eller två glas dessertvin!

fredag 13 november 2009

Amarone provat

Vinprojektet är nu uppdaterat med anteckningar från vår amaroneprovning.

Vin till falukorv


Som några av er vet har E en särskild faibless för potatismos, vilket gör att vi då och då trillar köttbullar eller som igårkväll ugnsgratinerar falukorv. Rätt mycket smör, en skvätt grädde och resten mjölk gör att purén inte behöver annan smaksättning än svartpeppar och muskot. En bra tomatröra med lite extra vinäger och chili lyfter hela anrättningen ordentligt.

Vad för vin passar då till en ugnsgratinerad falukorv med potatismos och tomatröra?

Att matcha vin till är inte helt enkelt. Både korven och moset är milda i smaken, och tomatröran har både en distinkt syra och tydlig sötma. Alltför kraftiga viner går därför bort direkt, och viner med strävhet skulle inte alls bli någon höjdare.

Satsa alltså på ett fruktigt, inte alltför kraftigt vin med låg till medel strävhet. Pinot noir är därför ett bra val till den här typen av mat. Jag öppnade en röd bourgogne som fått ligga ett par år i en mörk garderob, Couvent des Jacobins från 2005. Den fungerade alldeles utmärkt. Vinet har dessutom utvecklats väldigt positivt med lite lagring och känns som att den kommer fortsätta uppåt ett år eller två till, trots att det är en enkel och ganska billig bourgogne. Trevliga toner av läder och röd frukt. Får lite associationer till höst, svamp och multnande löv. Fast på ett bra sätt.

Annars skadar det inte med ett uns mer restsötma än vad bourgogner ofta har, så att satsa på en pinot noir från nya världen blir nog också helt rätt till falukorven.

Chablis provat

Vinprojektet är nu uppdaterat med anteckningar från vår Chablisprovning.

torsdag 12 november 2009

Världens bästa champagne?

Noterar att tidningen Fine Champagne hållit en blindprovning av över 1000 champagner och där rangordnat de enligt tidningen 100 bästa.

Här får ni topp 10:

  1. Armand de Brignac Brut Gold (96p)
  2. 2000 Dom Perignon (95p)
  3. 1998 Mumm Cuvee R. Lalou (94p)
  4. 2002 Roederer Cristal (94p)
  5. 2000 Egerier de Pannier (94p)
  6. 1998 Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill (94p)
  7. 1998 Dom Perignon Rose (93p)
  8. 1999 Jacquart Blanc de Blancs (93p)
  9. 2002 Roederer Cristal Rose (93p)
  10. NV Chartogne-Taillet Fiacre (93p)

Vad säger ni? Hur känns trovärdigheten? Dessutom finns åtminstone fem st på bolaget. Ska vi gå ihop ett gäng och prova några?

söndag 8 november 2009

Mässa


Passade på att besöka mässan Det Goda Köket. En mycket trevlig mässa på det stora hela, särskilt om man besöker den på söndagen då det är mindre folk än på lördagen. Över lag får man ett väldigt bra bemötande om man är intresserad av vinerna som utställarna har med sig, och med ett vänligt leende kan man få prova viner i prisklasser som man kanske inte dricker till vardags.



Lite snabba reflektioner:



Trots att jag inte är särskilt förtjust i Freixenets standardcava måste jag säga att flera andra i deras sortiment är riktigt, riktigt bra. Både Elyssia Gran Cuvée, Vintage Brut och Reserva Real visade sig vara väldigt trevliga bekantskaper. De saknar den jordighet som jag tycker kan tala till cavas nackdel. Personligen tyckte jag bäst om Vintage Brut, men sällskapet föredrog Elyssia. Precis så det ska vara, när man är överens om att allt är bra men oense om vilken som är godast.


I övrigt då? Jodå, provade flera Rhôneviner från Chapoutier som jag varmt kan rekommendera. Valreas bör dock läggas undan minst ett år, men gör man bara det så känns den riktigt prisvärd. Cornas är dyr men tusan så god. Rhônevin känns lite som det nya svarta. Eller så är det bara jag?



Ett par riktigt trevliga Bordeauxer. Trots olika prisklass är de båda väldigt trevliga. Belgrave är fortfarande lite väl ung, men gillar man klassisk Bordeaux så är det inte något dåligt köp. Mycket svartvinbär, nyvässad blyertspänna, ja helt enkelt allt man väntar sig av en ung bordeaux av bättre kvalitet.

Vad mer då? Torres imponerar med sin bredd, allt ifrån dussinviner till billiga priser till riktigt bra karaktärsfulla viner. Ibéricos finns tyvärr än så länge bara i beställningssortimentet i hel låda men har helt klart potential att bli en storsäljare. Jag vet att jag kommer köpa om den kommer in i ordinarie sortiment.

Slutligen då ett vin jag verkligen tycker att ni alla borde köpa på er. Finca el Puig är en fantastisk Priorat som är riktigt bra som den är nu (även om den mår bra av att luftas ordentligt) men som sannolikt blir ännu bättre efter några år till i en mörk garderob. Intensiv, tät och mycket smakrik. Hel del strävhet. Visst är den lite krävande, men ibland är det det man vill ha av ett vin!

lördag 3 oktober 2009

Riesling provat

Nu har vi sparkat igång Vinprojektet. Först ut är Riesling från Alsace.

torsdag 13 augusti 2009

Soda Stream Tonic-koncentrat



Som lycklig ägare till en kolsyremaskin slipper jag att kånka hem mineralvatten från affären. Jag är måttligt förtjust i cola och konsumerar inte särskilt mycket annan läsk heller. Det enda kolsyrade (alkoholfria) jag regelbundet bär hem är därför tonic, för tusan vad GT är gott.

När jag såg en flaska tonic-koncentrat i affären var jag därför rask att slå till. De stora problemen med tonic är ju nämligen både vikten och att tonic i plastflaska blir avslagen efter en tid, och det finns inget bra sätt att veta hur länge flaskorna i affären har stått. Dessutom kan flaskorna ofta bli stående rätt länge hemma hos mig innan de öppnas vilket ytterligare förvärrar situationen. Ett bra koncentrat man kan göra tonic av när den ska drickas vore därför en perfekt lösning.

Hur funkar det då? Svaret blir 'nja...'

Det är lite för sött, lite för snällt och för låg syra. Inte äckligt, men det lyfter inte. Betyg: 2,5 av 5.

Kommer jag köpa det igen? Tveksamt. Sannolikt inte, men visst är det praktiskt att kunna ha en flaska hemma som knappt tar någon plats...

Eldfängt


Nyss fattade stekpannan eld när jag stekte pytt-i-panna. Jag älskar att ha gasspis!