söndag 8 november 2009

Mässa


Passade på att besöka mässan Det Goda Köket. En mycket trevlig mässa på det stora hela, särskilt om man besöker den på söndagen då det är mindre folk än på lördagen. Över lag får man ett väldigt bra bemötande om man är intresserad av vinerna som utställarna har med sig, och med ett vänligt leende kan man få prova viner i prisklasser som man kanske inte dricker till vardags.Lite snabba reflektioner:Trots att jag inte är särskilt förtjust i Freixenets standardcava måste jag säga att flera andra i deras sortiment är riktigt, riktigt bra. Både Elyssia Gran Cuvée, Vintage Brut och Reserva Real visade sig vara väldigt trevliga bekantskaper. De saknar den jordighet som jag tycker kan tala till cavas nackdel. Personligen tyckte jag bäst om Vintage Brut, men sällskapet föredrog Elyssia. Precis så det ska vara, när man är överens om att allt är bra men oense om vilken som är godast.


I övrigt då? Jodå, provade flera Rhôneviner från Chapoutier som jag varmt kan rekommendera. Valreas bör dock läggas undan minst ett år, men gör man bara det så känns den riktigt prisvärd. Cornas är dyr men tusan så god. Rhônevin känns lite som det nya svarta. Eller så är det bara jag?Ett par riktigt trevliga Bordeauxer. Trots olika prisklass är de båda väldigt trevliga. Belgrave är fortfarande lite väl ung, men gillar man klassisk Bordeaux så är det inte något dåligt köp. Mycket svartvinbär, nyvässad blyertspänna, ja helt enkelt allt man väntar sig av en ung bordeaux av bättre kvalitet.

Vad mer då? Torres imponerar med sin bredd, allt ifrån dussinviner till billiga priser till riktigt bra karaktärsfulla viner. Ibéricos finns tyvärr än så länge bara i beställningssortimentet i hel låda men har helt klart potential att bli en storsäljare. Jag vet att jag kommer köpa om den kommer in i ordinarie sortiment.

Slutligen då ett vin jag verkligen tycker att ni alla borde köpa på er. Finca el Puig är en fantastisk Priorat som är riktigt bra som den är nu (även om den mår bra av att luftas ordentligt) men som sannolikt blir ännu bättre efter några år till i en mörk garderob. Intensiv, tät och mycket smakrik. Hel del strävhet. Visst är den lite krävande, men ibland är det det man vill ha av ett vin!

Inga kommentarer: