Det ser inte mycket ut för världen, men riktigt gott var det. Lammfärsragu med massor av kantareller. Lök, vitlök och kopiösa mängder kantareller frästes med lammfärsen. Lite creme fraîche, fond, vitvin mm fick puttra med. Serverades med smörstekt gnocchi och ett kraftigt vitt vin. [Maten är för övrigt oerhört vinvänlig, så praktiskt taget allt rött vin funkar så klart också]
Gnocchi är för övrigt rätt enkelt, om än lite tidskrävande.
Gnocchi
- Kokt, ljummen potatis krossas med ett ägg och ganska mycket salt.
- Knåda successivt in vetemjöl tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter. Det går åt mer vetemjöl än man väntar sig.
- Rulla lite i taget till fingertjocka längder och dela i lagom stora bitar.
- Koka gnocchin i omgångar i en stor kastrull eller gryta. Mycket vatten (lätt saltat), så att det inte slutar koka när du lägger i gnocchin.
- När gnocchin flyter upp och ligger kvar på ytan är den klar. Om du jobbar snabbt har du hunnit förbereda nästa omgång gnocchi att slänga i det kokande vattnet under tiden.
- Fiska upp den kokta gnocchin, låt ånga av i durkslag eller på galler, gärna separerade från varandra så de inte klibbar ihop.
- Om du vänder den ljumma gnocchin i lite olja i en bunke släpper de från varandra.
- Hit går utmärkt att förbereda. Kyl eller frys den gnocchi du vill spara till senare.
- Stek i smör precis innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar