fredag 13 november 2009

Vin till falukorv


Som några av er vet har E en särskild faibless för potatismos, vilket gör att vi då och då trillar köttbullar eller som igårkväll ugnsgratinerar falukorv. Rätt mycket smör, en skvätt grädde och resten mjölk gör att purén inte behöver annan smaksättning än svartpeppar och muskot. En bra tomatröra med lite extra vinäger och chili lyfter hela anrättningen ordentligt.

Vad för vin passar då till en ugnsgratinerad falukorv med potatismos och tomatröra?

Att matcha vin till är inte helt enkelt. Både korven och moset är milda i smaken, och tomatröran har både en distinkt syra och tydlig sötma. Alltför kraftiga viner går därför bort direkt, och viner med strävhet skulle inte alls bli någon höjdare.

Satsa alltså på ett fruktigt, inte alltför kraftigt vin med låg till medel strävhet. Pinot noir är därför ett bra val till den här typen av mat. Jag öppnade en röd bourgogne som fått ligga ett par år i en mörk garderob, Couvent des Jacobins från 2005. Den fungerade alldeles utmärkt. Vinet har dessutom utvecklats väldigt positivt med lite lagring och känns som att den kommer fortsätta uppåt ett år eller två till, trots att det är en enkel och ganska billig bourgogne. Trevliga toner av läder och röd frukt. Får lite associationer till höst, svamp och multnande löv. Fast på ett bra sätt.

Annars skadar det inte med ett uns mer restsötma än vad bourgogner ofta har, så att satsa på en pinot noir från nya världen blir nog också helt rätt till falukorven.

12 kommentarer:

E sa...

Vad gott det var! Vinet passade verkligen bra till maten. Ett utmärkt val B (som vanligt!)!

Och det är ju bra att även resten av världen får veta att jag gillar potatismos. Dina vänner kan kanske börja tänka på det när de bjuder oss på middag... ;)

Sweden's Ford Fairlane sa...

Jag citerar: "Som några av er vet har E en särskild faibless för potatismos, vilket gör att vi då och då trillar köttbullar eller som igårkväll ugnsgratinerar falukorv."

Var kommer potatismoset in? ;)

Andreas sa...

Bra fråga! Varför i hela friden måste man äta falukorv för att man äter potatismos?

Hur ska potatismoset vara, förresten? Rent och slätt på bara potatis ägg och grädde, eller går det bra med utsvävningar à la Stenbeck?

Björn sa...

Alls icke måste, men både vällagad falukorv och hemgjorda köttbullar är ju faktiskt riktigt gott, och passar ju därtill ypperligt ihop med potatismos.

Själv är jag inte purist utan kan glatt tänka mig att slänga i t.ex fetaost och örter, eller ett par droppar tryffelolja... E däremot... hon drar gränsen vid muskot.

E sa...

Haha, tryffelolja är big NO-NO! Fetaost och örter kan jag leva med men tryffelolja.. Aldrig i livet.. Då är det inte längre potatismos!

Livets stora frågor...

Andreas sa...

Vi åt potatismos på nyårsafton. Till två personer tages en potatis, en vitlöksklyfta, en rejäl skvätt creme fraiche, en äggula, lite smör och en halv burk svart kaviar. Namnam.

Björn sa...

Jag tycker det låter gott. E hävdar dock med bestämdhet att det du beskriver inte är potatismos.

"Det är det inte. Det är det inte!" Säger hon här bredvid.

Andreas sa...

Och vad, om jag får fråga, hävdar E att man ska kalla denna anrättning? Vill hon kanske ta upp det med hädangångne Herr Stenbeck?

E sa...

Haha, Andreas... Jag skulle gärna vilja diskutera potatismos med Stenbeck.. Du kan säkert boka ett möte?

Andreas sa...

Vi kan hålla en seans, eller leka Stenbeck-i-glaset. Men vidare: det är mos, och det innehåller potatis. Nog måste det väl vara potatismos?

Björn sa...

När du kommer tillbaka från Japan tycker jag definitivt att vi ska leka Stenbeck-i-glaset!

Andreas sa...

Det låter som en date!