fredag 16 april 2010

Myter om drogning på krogen

Allt om Stockholm publicerar ännu en av dessa dåligt underbyggda artiklar som påstår att det är vanligt att att folk blir drogade på krogen.

I själva verket är det precis tvärt om. Det är oerhört ovanligt att folk får droger i sina glas. Ett flertal studier har gjorts både i Sverige och utomlands (bla i Storbritannien - hela studien här) som visar att problemet är försvinnande litet.

Däremot är det väldigt vanligt att personer som utsatts för olika sexuella övergrepp har varit påverkade av alkohol och/eller cannabis, men det är väldigt svårt att få i någon dessa ämnen i krogmiljö utan att personen märker det. Självförvållad berusning helt enkelt. (vilket naturligtvis på intet sätt ursäktar övergreppen, men det är en helt annan diskussion)

En ungefärlig uppskattning är att av de som söker sjukhusvård för att de tror att de blivit drogade så är det ca 1 % som faktiskt blivit det. Läs den meningen igen, 1 % av de som söker sjukhusvård, dvs de som är helt övertygade om att de blivit drogade. Övriga har helt enkelt bara varit väldigt packade, eller reagerat starkare än de brukar. Många har också frivilligt tagit droger, men sen sannolikt reagerat annorlunda än de väntat sig.

Artikeln skriver ett antal andra dumheter, som att det skulle vara vanligt förekommande med drogning med amfetamin eller kokain. I själva verket är det så att amfetamin och kokain är centralstimulerande medel medan alkohol är centraldepressivt - de motverkar alltså varandra. Intag av amfetamin eller kokain under berusning gör att personen som får i sig dessa droger på ett väldigt tydligt sätt nyktrar till och blir pigg, och det är en av de saker som polisen utbildar krogpersonal om, att när en packad person som går på toaletten kommer tillbaka mycket nyktrare och piggare är det en varningssignal för droger.

Ingen får heller minnesluckor eller somnar av amfetamin eller kokain utan är uppe hela natten, vilket gör att en gärningsman som planerar sexuella övergrepp knappast skulle ha någon nytta av dessa droger. Dessa är helt enkelt droger som folk tar frivilligt. Men de är notoriskt svåra att dosera, bl.a. beroende på att renheten varierar stort.

Den vanligaste situationen är helt enkelt den gamla klassikern:
-Allt blev svart, jag måste fått nåt i mitt glas!
-Ja, alkohol.

2 kommentarer:

Andreas sa...

Dessutom är det ju så att inte minst kokain är ganska dyrt. Om jag nu köpt det - varför skulle jag då ge det till någon annan som inte ens bett om det?

Kristinchen sa...

Mycket bra skrivet, du borde skicka den till tidningen :D