torsdag 12 juni 2008

Camino de Santiago, dag 1

St Jean pied-de-port - Roncesvalle

Då var första dagen avklarad. 27 kilometer vandring över pyreneerna. Sträckan är inte problemet, utan det faktum att stigningen är 1300 höjdmeter... man startar alltså på den franska sidan och korsar bergen (och gränsen) in i Spanien.

Vy mot St Jean efter ca 2 timmars vandring

Vädret idag var på sätt och vis perfekt för vandring - mulet och svalt men inget regn. På vägen upp gick vi in i molnen på ca 900 meters höjd, och sedan var sikten begränsad och temperaturen omkring 10 grader. Tyvärr innebar det att man såg mindre av utsikten - på vägen upp var den spektakulär, men sedan var det mest vitt och disigt.





Gränsen mellan Frankrike och Spanien

Efter att ha passerat ett pass på drygt 1400 meters höjd blev det ganska brant nedför. Ungefär 500 höjdmeter över 4 kilometer, och det tar också på benen, fast på ett helt annat sätt.

Vy ner mot Roncesvalle, som är den ljusa punkten i mitten

Nu är vi alltså i Roncesvalle, första byn på spanska sidan. Härifrån är det nedför i ett par dagar tills vi kommer till Pamplona.

Alberguet i Roncesvalle. Vackert och nästan katedralslikt.

Hittills idag har vi levt på jordnötter och en kopp kaffe eller två, men om ett par timmar ska vi äta en 'menu del peregriños', dvs en färdig (men enkel) trerättersmeny med vin. De kostar runt 9-10 euro typiskt sett, så även den ikväll.

Inga blåsor på fötterna än så länge, men benen signalerar att träningsvärken i morgon kommer bli brutal...

onsdag 11 juni 2008

tisdag 10 juni 2008

Gratängen in action




1,8 kg entrecote (i skivor) från argentinarn i hötorgshallen medtogs till gotland och grillades snabbt över hett kol. Bara salt & peppar på, körsbärstomater till.

måndag 9 juni 2008

Pop Quiz

Vad för rätt innehåller bl.a. 1 kg ost, 1 liter grädde och 1 flaska vitt vin?

Till nio personer.


Alla potatisgratängers moder!

torsdag 5 juni 2008

Nedräkning 2

Det börjar dra ihop sig. Löjligt tidigt på onsdag morgon flyger jag ner till södra Frankrike, tar tåget till pyreneernas fot och börjar vandra. Ca 80 mil senare, efter att ha korsat såväl navarra som rioja som galicien till fots planerar jag att promenera in i Santiago de Compostela. Förhoppningsvis solbränd och med starka ben...

Nedräkning

Om en timme är det avfärd mot Gotland. Helgen ska i goda vänners lag ägnas åt studiebesök på både vingård och bryggeri, god mat skall såväl lagas som ätas på restaurang, lerduvor skall förhoppningsvis skjutas och sol lapas. Det blir nog bra helt enkelt.

Pausbild


Vännen D tar en paus kl 02.42 på Emmetts 30-årskalas häromveckan. Så kan det gå.

onsdag 28 maj 2008

De bästa av nyheter

Om ni inte redan har hört det så beslutade bostadsrättsföreningens stämma igår kväll att dra tillbaka uppsägningen av Judit & Bertils hyreskontrakt. Föga förvånande exploderade hela krogen i extatisk glädje när beskedet kom.

Uppdatering: Även DN uppmärksammar.

tisdag 27 maj 2008

Lästips till mig själv

"He lay sprawled, too wicked to move, spewed up like a broken spider-crab on the tarry shingle of the morning, [his] mouth had been used as a latrine by some small creature of the night, and then as its mausoleum. During the night, too, he'd somehow been on a cross-country run and then been expertly beaten up by secret police. He felt bad."

Jag måste helt enkelt se till att läsa Kingsley Amis. Bättre beskrivningar av bakfylla och dagen-efter-ågren är svåra att tänka sig.

“When that ineffable compound of depression, sadness (these two are not the same), anxiety, self-hatred, sense of failure and fear for the future begins to steal over you, start telling yourself that what you have is a hangover... You have not suffered a minor brain lesion, you are not all that bad at your job, your family and friends are not leagued in a conspiracy of barely maintained silence about what a shit you are, you have not come at last to see life as it really is.”

lördag 24 maj 2008

Provsmak



En vän firar sin 30-årsdag ikväll, så jag var över igår och hjälpte till att förbereda mat till sisådär en drygt 25 personer. 10 liter gazpacho mixades, skagenröra förbereddes och getost inhandlades. Sen var man ju tvungen att provsmaka maten, och ta mig tusan vad bra det blev! Gazpacho, chevretoast med akaciehonung, till detta rosevin. Svårt att bli somrigare.

tisdag 20 maj 2008

Vinprovare provad

Det ser faktiskt ut som att jag har gått och blivit med 7,5 högskolepoäng i dryckeskunskap. Så trevligt.

lördag 17 maj 2008

Läskande



På senare tid har det blivit mer longdrinks än cocktails. Den här har seglat upp som en riktig favorit - bett från ingefäran, friska och underbara smaker från granatäpplet och limen.

Granatäpple & Ingefära
per person

3 cl ingefärsvodka
3 cl granatäppellikör
2 cl grenadin
1/2 lime (i klyftor)
ca 5 cl sodavatten


  • Häll spriten och grenadinen i ett longdrinkglas med mycket is
  • Pressa över limen
  • Fyll upp med sodavatten
  • Garnera gärna med ett par granatäppelkärnor

söndag 11 maj 2008

Amuse bouche


Ceviche. Vit fisk eller skaldjur, lök, chili, koriander och pressad lime. Serverad på endivblad medan övrig mat lagas. Så enkelt, så gott.

Picknick



Potatis- och laxplättar med caviar, rödlök och creme fraiche. Rosévin. Solsken. Goda vänner.

Underbart att picknicksäsongen är här igen!

tisdag 6 maj 2008

Köttsprit!

Den här typen av inlägg gillar jag! Det är sånt som får mig att få tummen ur och börja experimentera. Så nu står det en testomgång baconvodka hemma som ska smakas av ikväll eller imorgon. Hur den kommer smaka? Ingen aning, men jag har redan långt gångna planer på perversa drinkar på temat BLT - bacon, sallad och tomat... (med bröd och majonnäs förstås!)

Någon som har några andra förslag? Vilka smaker kan passa med bacon i en cocktail? Dra er inte för galna och/eller till synes orealistiska idéer, det blir ju trots allt jag och inte ni som får försöka komma på sätt att realisera era märkligheter...

fredag 2 maj 2008

Förväntningar

För många år sedan berättade en vän till mig att han köpt ett par skivor med Frank Sinatra. Inte för att vännen nödvändigtvis tyckte att Frankie Boy var så himla bra utan för att han såg sig själv som en person som hade just de skivorna i sin skivsamling. Det slog mig idag att det händer att jag handlar spritsorter på samma sätt.

söndag 27 april 2008

Intryck

Då var Vinordic-mässan avslutad för den här gången. För att sammanfatta lite intryck:

2003 by Bollinger är en rolig one-shotchampagne. Prova gärna ett glas om du får chansen. Värd pengarna? Kanske inte, men ändå kul. Kommer som sagt aldrig mer att tillverkas...

Bollinger La Grande Année 1999 står sig som min absoluta favoritchampagne.

Thierry Perrion visade sig vara riktigt imponerande och otroligt prisvärda. Särskilt Cuvée Prestige. Förbaskat synd att de inte finns på Systembolaget ens i beställningssortimentet. Visserligen förståeligt eftersom Thierry och Jessica bara tillverkar runt 8000 flaskor per år, men ändå...

Bland de röda står sig Rust en Vrede som ett ordentligt favoritvin. Kommer snart som tillfällig nyhet i ordinarie sortimentet! Fast 2004:an bör gärna ligga ett par år innan den korkas upp tycker jag nog.

Favoriten bland de relativt få vita jag provade blev nog Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg. Mer info här. Börjar säljas nästa vecka på bolaget. Lutar nog att lägga undan ett par flaskor, för vinet kommer med all säkerhet utvecklas på ett väldigt trevligt sätt. Grand Cru-Riesling från Alsace gör liksom praktiskt taget alltid det...

Om du får chansen att prova sake med Åke Nordgren från Akebono ska du definitivt ta den. En av de riktiga höjdpunkterna under mässan.


Annars då? Tja, det var väl kanske inte det slugaste jag gjort att prova 25 sorters champagne innan jag skulle på trerättersmiddag med tillhörande viner... not my finest moment kan man väl säga. Nästa gång tror jag att jag ser till att dela upp de aktiviteterna på minst två olika dagar. Men i övrigt är intrycken från mässan väldigt positiva. Och alla utställare jag pratade med verkade väldigt nöjda med besöksantal, utformning av mässan mm. Kul!

torsdag 10 april 2008

Mer tut i egen lur

Av olika skäl ligger jag rätt lågt med bloggandet som ni märker. Men i väntan på att det kommer igång igen kan jag bara glatt konstatera att mina förutsägelser från oktober om cachaca som den nya sprittrenden allt mer ser ut att besannas - läs bara den här artikeln från New York Times till exempel. Caipirinha, det absolut vanligaste användningsområdet för cachaca skrev jag om här.

onsdag 2 april 2008

Länktips

Bra artikel i New York Times om mikrovågsugnar skriven av Harold McGee.

torsdag 27 mars 2008

Apropå 2

Washinton Post har en trevlig artikel om Amaro, som är det italienska samlingsnamnet för flera olika bittra sprit- och likörsorter (definitionen på en likör inbegriper att den ska innehålla minst 100g socker/liter, varför viss men inte all Amaro är likör).

Artikeln fick mig att minnas ett underbart citat av min vän Andreas som jag inte vill undanhålla er:
Att dricka Fernet för första gången är som att få en rak höger medan man borstar tänderna.

Jag tillhör väl kanske en av de få som tyckte Fernet var gott redan första gången jag provade det. Men så är jag som jag är...

Apropå

Ingen matintresserad kan väl ha missat den otroliga mediahajpen om 64-gradersäggen (aka 45-minutersägg) de senaste veckorna?

Eftersom Lisa redan har förklarat kemin bättre än vad jag kan och det är Johans utmärkta instruktioner jag följt (även om jag föredrar ugn framför kastrull) från första gången jag gjort äggen så tänker jag inte uppehålla mig mer vid tillagningen, utan bara tipsa om att ett enkelt och fantastiskt gott tillbehör att strö ovanpå äggen är hackad lufttorkad skinka (ca 1/2 skiva per person) blandad med en droppe tryffelolja eller två.

fredag 14 mars 2008

Dags att börja lagra?

Längtar efter riktigt mogen bourgogne. Man kanske skulle börja lägga upp ett embryo till en vinkällare? Lägga undan ett par, tre viner för en femhundring tillsammans eller så i månaden. Tyvärr är tröskeln in alltid så stor eftersom det tar minst ett par år innan de blir drickfärdiga, men det problemet minskar ju inte bara för att man väntar...


Någon som har några favoriter att lagra? Jag tänkte mig en prisklass från strax över 100 upp till kanske 200 kr.

På förekommen anledning - eftersom jag fått frågan upprepade gånger i andra forum de senaste dagarna - ja, jag och M har separerat. Det känns otroligt tråkigt. Men jag andas in och jag andas ut och jag går vidare med livet.

fredag 29 februari 2008

Live-drink


En god och väldigt läskande dessertdrink... stor i volymen, inte så spritstark.

Ni vet väl redan att för att lyfta fram jordgubbssmak så ska man tillsätta lite apelsin? Här använder jag dessutom lite ingefärsvodka; om du inte har sådan tillgänglig rekommenderar jag ljus rom eller cachaca istället.

Jordgubbs- och ingefärsslushie
ca 1/2 liter (2 personer)


0,5 liter frusna jordgubbar
5 cl cointreau
5 cl ingefärsvodka (kan ersättas med ljus rom eller cachaca)
3 cl koncentrerad apelsinsaft
is (efter behov)


  • Häll en halv liter frusna jordgubbar i en blender (eller tillbringare om du använder mixerstav)

  • Häll över cointreau, ingefärsvodka och apelsinsaft

  • Mixa. Smaka av.

  • Tillsätt is och mixa. Smaka av. Upprepa tills du har den mängd och smakkoncentration som du gillar. Jag använde en full näve is.

  • Servera i cocktailglas (eller vinglas) tillsammans med sked

Nu ska jag dricka upp resten av drinken (som står bredvid mig medan jag skriver detta...)

torsdag 28 februari 2008

Sommelier-SM


Häromveckan hölls SM i sommelerie, och jag passade på att se finalen.

Ett vitt vin, ett rött vin och fyra sorters vit sprit testades blint av de tävlande som fick beskriva vinets smak, ålder, lämplig temperatur att servera vid, vilken mat som passade till samt om möjligt identifiera druva, land och vingård. Spriten skulle identieras utifrån typ, råvara och land. Trots att de tre tävlande beskrev vinerna i nästan exakta ordalag gissade de helt olika druvor och länder.

Det vita gissades som alsaceriesling, sydafrikansk chardonnay och österrikisk grüner veltliner. Det visade sig vara en amerikansk viognier.

Det röda gissades som en rioja, en bourgogne och en barolo. Barolo var vad det var.

Spriten var ett sydafrikanskt druvdestillat, en spansk orujo, en svensk vodka och den riktiga slamkryparen Barracuda Silver-rom.

Riktigt kul och intressant att se tävlingen var det hur som helst.
På bilden ser ni Sören Polonius från F12 som vann

tisdag 12 februari 2008

Att gå


Nu är det klart. I sommar ska det gås. Långt.

Vi börjar i St Jean-Pied-de-Port på franska sidan av pyreneerna, korsar bergen in i Navarra i Spanien och fortsätter sedan genom bl.a Rioja på väg västerut. Om allt går som tänkt är vi efter några veckor framme i Galicien... frågan är bara om vi hinner till fots hela vägen ut till Finisterre (världens ände) på den västra atlantkusten eller om vi får nöja oss med Santiago de Compostela (som egentligen är vandringens mål).

I vilket fall så är Camino de Santiago en nätt promenad på mellan 80 och 90 mil. Tanken är att ta sig till Santiago på 27 eller 28 dagsetapper, och sen har vi totalt en 5-6 dagar till vilodagar, hänga i Santiago och eventuellt ta oss ut till Finisterre.

Planeringen är riktigt långt kommen - lagom stor ryggsäck (45 liter) är införskaffad, ett par nya vandringsskor håller på att gås in, flyg är bokat... 11 juni drar vi. Nån som ska med?

lördag 9 februari 2008

Kultur


Förresten så är Andy Warhol-utställningen på Moderna Museet riktigt bra. Väl värd att gå på även när det inte serveras gratis sprit alltså.

Ingefärsvodka

Ingefära passar väldigt bra i drinkar - den uppfriskande hettan kan göra en annars snäll och jolmig drink riktigt intressant. Självklart kan man muddla färsk ingefära à la minute, men ännu smidigare är att göra en smakrik ingefärsvodka i förväg.

Ingefärsvodka
ca 35 cl

5 cm färsk ingefära
3 dl vodka (alt. ljus rom)
1 msk socker

  • Skala ingefäran och skär den i bitar
  • Muddla (krossa) ingefäran tillsammans med sockret i en liten skål
  • Blanda med spriten och häll i glasburk eller -flaska
  • Låt dra ett par dagar
  • Sila genom trådsil. Buteljera. Klart.

När du silat av ingefäran kommer vätskan att vara grumlig, men efter att ha stått ett par timmar sjunker sedimentet till botten. När du ska blanda en klar drink kan du försiktigt hälla ur den klara spriten, men om du vill ha maximal smak så skaka flaskan innan användning då sedimentet ger extra smak.

Uppsamling

Av naturliga skäl orkar jag inte göra en ordentlig sammanställning av allt som druckits under mitt blogg-uppehåll, men här är ett litet urval:


Bellini: persikopuré & champagne



Apelsinflûte: cachaca, cointreau, apelsinjuice, sodavatten. Frusna jordgubbar istället för is



Trerätters: Nils Oscar & fernet

fredag 8 februari 2008

Vernissage


Med så här mycket gratissprit är det kanske föga förvånande att man blev full på Andy Warhol-vernissagen igår... men hur sponsorerna resonerade när man komponerade en drink bestående av päronvodka (av ett stort svenskt märke) och tranbärsjuice övergår mitt förstånd. Låt mig bara konstatera att de ingredienserna inte direkt lyfter varandra...

onsdag 19 december 2007

Utsikt

Det finns bara en sak att säga: med krogen Och himlen därtill har Stockholm äntligen fått en skybar värd namnet. Med sådan utsikt smakar allt ännu lite bättre.

torsdag 13 december 2007

Caipirinha

Att ge ett recept på caipirinha känns nästan onödigt... lime, socker, sprit och krossad is. Svårare än så är det inte. Men om jag nu haussar cachaca som nästa stora trend måste jag ju nästan.

Lite tankar: IBA:s officiella recept anger 1/2 lime. Personligen föredrar jag att använda en hel. Det är en smaksak. I Brasilien växer många sorters lime av varierad storlek och smak, och det innebär att ibland kan det användas uppemot 2-3 lime till en caipirinha.

Sedan till sockret: av någon anledning anger många svenska recept råsocker trots att vanligt vitt socker så vitt jag förstår är det absolut vanligaste i Brasilien. Återigen, det är en smaksak. Ingetdera är fel.

Caipirinha har den trevliga egenheten att den blir bättre ju sämre cachaca du använder. Du behöver alltså inte lägga tid, energi och pengar på att hitta en premium-cachaca till din caipirinha. Om du däremot har turen att hitta en gyllengul lagrad cachaca ska du så klart lägga vantarna på den omedelbart men kanske snarare dricka den som avec eller i andra drinkar.

Caipirinha
per person

5 cl cachaca (ex Pitú eller Cachaca 51)
1 lime
2-3 rågade barskedar (rejäla teskedar) socker
krossad is

  • Skär bort ändarna av limen och skär den i 8 bitar
  • Muddla lime och socker i ett stadigt glas
  • Fyll glaset ända upp med krossad is
  • Häll över spriten och rör om ordentligt
  • Njut

Om du ersätter cachaca med vodka får du en caipiroska, med (vanlig) rom blir det en caipirissima. Goda de med. Fast inte lika goda.

söndag 9 december 2007

La Grand Année

Det här kan nog vara bland det godaste jag druckit. Det är sånt som får en att önska att man var ekonomiskt oberoende. Så att man kunde dricka det regelmässigt.

Bevakad

Hon har koll, hon.

Sisyfosarbete

Att flytta kan kännas otroligt frustrerande. Lagom när man packat ner det sista är det dags att packa upp allt igen. Stämningsbild från den gamla lägenheten, tagen för en vecka sedan:


Och från den nya, tagen igår:


Fast det ska nog bli fint här också. När vi väl packat upp.

torsdag 6 december 2007

TIllfällig torka

Att jag inte skriver så mycket just nu beror bl.a. på att jag flyttar på lördag - så när jag inte jobbar packar och flyttstädar jag. Räknar med att bli lite aktivare när jag packat upp och fått igång bredbandet i nya lägenheten. Då bör jag samtidigt kunna blogga om recept på granatäppellikören. Har satt en ny sats som jag hoppas ska bli bra, och framförallt vet jag vilka proportioner jag använder denna gången...

lördag 1 december 2007

Värmande


När kylan kryper in i märgen behöver man något värmande. Som sött vuxet chai med dess smaker av kanel, vanilj och kardemumma.

Indiskt rom-te
per person

1 påse/tekula chai (kryddat 'indiskt' te)
1 dl kokande vatten
1,5 dl mjölk
1/2-1 tsk vaniljsocker (ersätt med strösocker om teet smakar mycket vanilj i sig)
4 cl ljus rom (alt. vodka, cachaca eller annan neutral, ljus sprit)

  • Låt teet dra i kokhett vatten
  • Värm och skumma under tiden mjölken
  • Lös 1/2-1 tsk vaniljsocker (beroende på önskad sötma) i teet
  • Fyll upp med skummad mjölk. Låt teet dra ytterligare någon minut.
  • Häll i rommen och servera
  • Känn hur värmen sprider sig i din kropp. Visst känns tillvaron lite lättare?

tisdag 27 november 2007

Orgeat

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om Mai Tai där jag använde amaretto i receptet. Det föranledde en anonym läsare att skriva en kritisk kommentar som bl.a. anförde att man ska använda orgeat istället.

Formellt stämmer det - orginalreceptet innehåller onekligen orgeat. Problemet är bara att orgeat är nästintill omöjligt att komma över som vanlig konsument. Det är synd eftersom orgeat är en mycket trevlig produkt.

Orgeat är det franska namnet på ett livsmedel som förr i tiden var väldigt vanligt, nämligen mandelmjölk. Genom att krossa mandel fint och laka ur den i vatten får man ut mandeloljor som bildar en emulsion med vattnet. Historiskt har man använt den här emulsionen i många olika livsmedel, särskilt vid bakning, men sedan kylskåpen blev var mans egendom har mandelmjölken ersatts med vanlig mjölk.

Hursomhelst, orgeat (eller mer korrekt sirop d'orgeat) är alltså en variant av sötad mandelmjölk som framförallt används i drinkar. I Frankrike används den även som koncentrerad saft och blandas med mjölk eller mineralvatten. Väl värt att rekommendera!

I Mai Tai ska man alltså egentligen använda orgeat, men om man inte är väldans ambitiös kan man ersätta den med amaretto eftersom de smakar nästan likadant. Är man däremot ambitiös kan man göra sin egen orgeat:




Sirop d'orgeat
ca 1/2 liter

100 g mandel
50 g bittermandel
3 dl vatten
3 dl socker
5 cl vodka (kan uteslutas)
1 cl apelsinblomsvatten (kan uteslutas)

  • Skålla mandel och bittermandel
  • Hacka eller krossa mandel och bittermandel riktigt fint. Ju finare desto mer smak får du ut, men i gengäld blir det mer arbete att sila blandningen. Jag använde matberedare.
  • Koka under upprörning upp mandelkross, vatten och socker. Lyft av från värmen så fort det kokar.
  • Häll upp på ren glasburk eller flaska.
  • Låt blandningen dra i minst 12 timmar, gärna mer. Det gör inget om det blir flera dagar. Skaka flaskan/burken lite då och då.
  • Sila blandningen. Om mandelkrosset är grovt kan det räcka med att sila genom trådsil, annars behövs ostduk eller en ren, fuktig kökshandduk. Krama ur mandelkrosset så att så mycket vätska som möjligt pressas ut.
  • Om vätskan fortfarande innehåller mandelbitar efter silningen så upprepa den en gång till.
  • Smaksätt med ca 1 cl apelsinblomsvatten
  • Tillsätt gärna 5 cl vodka eller annan neutral sprit, det förbättrar hållbarheten och minskar risken för tillväxt av mögel mm.
  • Buteljera på en ren flaska.

En klassisk fransk drink som din orgeat passar väldigt bra i är Mauresque (även känd som Momisette)



Mauresque
per person

4 cl pastis
2 cl orgeat
10-15 cl vatten (med eller utan bubblor)

  • Fyll ett longdrink-glas med is
  • Häll över pastis och orgeat
  • Fyll upp med vatten eller mineralvatten
  • Rör om, orgeaten är så tung att den lätt lägger sig i botten annars

fredag 23 november 2007

Om champagne i drinkar

Champagne Cocktail, Death in the Afternoon och Kir Royal är bara några exempel på drinkar där champagne ingår i receptet. Bubblande vin gör sig helt enkelt otroligt väl i drinkar och mången drink vinner på att toppas med någon centiliter. Om du som de flesta av oss inte är ekonomiskt oberoende är det däremot slöseri att hälla faktisk champagne i drinkarna.

Välj istället ett mousserande vin.

Så vilket mousserande bör du välja? Titta efter ett ganska lätt, torrt vin med hög syra, det är de som passar bäst i drinkar. Här är några tips:

Cuvée Jean-Louis är för sina 52 kronor ett riktigt fynd. Utmärkt i drinkar, fullt passabel som egen dryck.

Marqués de Monistrol för 67 kronor är ett bra allround-bubbel i budgetklassen. Precis som all cava går den dessutom att sabrera, något som alltid piggar upp.

Prosecco la Robínía för 69 kronor passar bra att göra Bellini på, men till övriga drinkar passar de andra sorterna nog bättre.

Rotari Brut Riserva för 98 kronor är fantastiskt gott och väldigt prisvärt. En av de absolut bästa nästan-champagnerna i mitt tycke. Utmärkt i drinkar, och även det bubbel jag dricker mest av i alla kategorier.

Granatäpple royal

Såna här goda saker kan man bland annat göra med granatäppellikör.

Granatäpple Royal
per person

2 cl granatäppellikör
1 cl grenadin
fyll upp med mousserande vin (det här t.ex.)

torsdag 22 november 2007

Dykrelaterat

För de som sysslar med dykning på en lite mer avancerad nivå och därför är intresserade av effekten av koldioxiduppbyggnad i kroppen så har det kommit en väldigt intressant studie som visar att koldioxid utlöser panikångestattacker även hos friska personer. Värt att tänka på när man räknar partiellt gastryck.

tisdag 20 november 2007

Till götterna där ute

Eftersom jag har ett flertal vänner med faibless för såväl absint som Marilyn Manson kan det vara på sin plats att tipsa er om Mansinthe - Marilyn Mansons egna absint. Någon som har provat den?

An offer you can't refuse


Det här är ännu en klassisk drink som inte förtjänar den glömska den drabbats av. Skapad på 50-talet av bartenderlegenden Donato "Duke" Antone som även skapade drinkar som Harvey Wallbanger och Rusty Nail. Duke trädde tyvärr ur tiden '92, men hans drinkar lever vidare.

IBA har en officiell version av drinken som består av proportionerna 1:1. Personligen tycker jag det blir lite väl sött, och blandar den 2:1, men om du föredrar mer sötma så använd de proportionerna istället.

Drinken har ett bra bett av whisky som harmonierar väl med smaken av bittermandel från amaretton. Sötman i drinken gör att den passar bäst efter maten.

Amaretto görs för övrigt faktiskt inte av mandel utan av aprikoskärnor. Det viktigaste smakgivande ämnet - benzaldehyde (C6H5CHO) - är nämligen detsamma, men det är ett sidospår.

Godfather
per person

4 cl skotsk blended whisky*
2 cl amaretto
  • Häll över ordentligt med is i lowball-glas eller cognacskupa
*en del förespråkar bourbon istället. Gott det med.

Sök och du skall finna

För ett tag sedan undrade jag om någon visste var jag kunde få tag på maraschino-körsbär.

Efter mycket letande har jag hittat riktigt bra sådana. 500 grams-burk körsbär på kvist för 99 kr, 89 kr utan kvist. NK:s saluhall visade sig vara rätt ställe att leta. Här skall blandas Manhattan!

måndag 19 november 2007

Här också

Det här är egentligen en kommentar jag skrev i kommentarstråden på mitt inlägg om cachaca, men tänkte när jag var klar att det faktiskt kunde få bli ett eget inlägg också... så att det syns i rss-flödet.

Leverantörerna tjänar mindre på spriten än vad man skulle kunna tro... 70 cl cachaca 51 kostar 240 kr på systembolaget - av det går ca 40 kr till leverantören.

Av resten är knappt 50 kr moms, 140,40 kr alkoholskatt och 10,30 kr systembolagets påslag.

Så med tanke på kostnaderna för hantering, transport och marknadsföring är det inga astronomiska summor att få 40 kr/flaskan...Vilket också visar att spriten skulle bli dyrare om systembolaget avskaffades - för allvarligt talat, det finns väl ingen som tror att ica mfl skulle lägga på mindre än 10 kr per flaska om de fick sälja starksprit?

Och eftersom de inte skulle komma upp i systembolagets volymer så skulle detaljhandelns inköpspris dessutom sannolikt bli högre...

torsdag 15 november 2007

Granatäppelprojektet klart!


Granatäppellikören är nu färdig - silad, buteljerad och avsmakad. Smaken är söt, frisk och god. Jag hade i ärlighetens namn hoppats på en kraftigare smak av granäpple än vad det blev, och nu är det kanske lite väl mycket smak av citronzesten. Krävs mer experiment med andra ord.

Fast redan den här versionen är fullt användbar - slängde ihop en cocktail igår med vodka, likören, lime och muddlad ingefära. Väldigt lovande! Måste hitta rätt proportioner, sedan kommer recept.

fredag 9 november 2007

För övrigt...

...återfinns jag som vanligt på JB 17-19 idag. Men det visste ni väl redan?

Humor?

Visserligen bara tangentiellt matrelaterat, men fantastiskt roligt på ett ofrivilligt sätt: kan man hitta terrorister genom att följa statistik över falafel-försäljning?

torsdag 8 november 2007

Tips?

Någon som vet var man kan få tag på maraschino-körsbär, dvs riktiga cocktailbär?

Mataffärerna verkar bara ha Dr Oetkers fullkomligt vidriga cocktailbär som är kväljande söta utan att smaka någonting över huvud taget...

söndag 4 november 2007

Mer Tallinn


Så det här är alltså ett museum för... ehhh... tasksparkar?

Trams


Blir jag tvungen av avgå nu? Eller är det bara när någon annan bjuder?

lördag 3 november 2007

Självförhärligande

Visst är det en skön känsla att ha rätt? Häromveckan skrev jag om att jag tror att cachaca (brasiliansk sockerrörsrom) blir nästa stora trend. Nu fick jag just veta att Systembolaget kommer att lansera en ny cachaca i april 2008.

Fast lustigt nog i segmentet good value. Där såväl Pitú som Cachaca 51 redan finns.

Jag tror det även kommer att börja säljas premiumcachaca framöver, fast då är det uppenbarligen som vanligt inte Systembolaget som går i täten. Hur kan vi då förvänta oss att lanseringen går till?

En kvalificerad gissning på tidslinjen är att under våren så kommer ett par olika importörer att skriva om cachaca i sina kundtidningar och ta fram olika recept där den passar. Sedan under senvåren/försommaren kommer det att börja dyka upp otaliga varianter av caipirinha på de trendiga barernas drinklistor. Sannolikt caipirinhavarianter där limen kombineras med andra frukter. Två stora trender i år har varit ingefära och passionsfrukt, men vilka frukter som kommer nästa år vågar jag inte gissa på. Sånt lever sitt eget liv.

Hursomhelst, sedan under sensommaren/hösten tror jag att artiklar om cachaca kommer börja dyka upp i mattidningar och kanske i enstaka dagspress. Under hösten/vintern tror jag att det sker en hårdlansering på branschmässorna, vilket leder till att trenden toppar sommaren '09 då jag tror att cachacan finns praktiskt taget överallt.

Det här är vad jag tror. Vad tror ni?

Feghet


En sak som slog en i Tallinn var hur mycket mer de vågar ta ut svängarna med arkitekturen. Det är svårt att tänka sig ett sådant här hus i stadskärnan i en svensk stad. Tyvärr

Tallinnbilder


Tallinn var mycket trevligt att besöka på mini-semester. Vacker stad som gjord för att promenera runt i. En hel del lustiga inslag i stadsbilden som det här lilla tornet t.ex:





Hotellet var fräscht och trevligt med en stor bad- och spa-avdelning. Trevliga ångbastur och torrbastur av olika slag och temperatur. Kul att kunna beställa en välgjord Frozen Strawberry Daiquiri direkt från bubbelpoolen...



Det här var ett trevligt (och billigt) pannkaksställe vi hittade med blandad publik - studenter, barnfamiljer och bara enstaka turister. Goda pannkakor med mat- eller söt fyllning för 20-30 svenska kronor.





På kvällen åt vi på en trevlig krog ett stenkast från rådhustorget där personalen var bland det mer service-minded jag stött på. Vi flyttade över till baren för att ta kaffe och avec. Jag nämnde för servitrisen att det var synd att de inte hade grappa, eftersom jag verkligen var sugen på en, varpå hon raskt sprang ner i källaren och hämtade upp en flaska som egentligen inte var till försäljning. Och eftersom den inte var till försäljning så bjöd hon på glaset. Mycket sympatiskt.

Kattbilder

Katten växer så det knakar och börjar visa tydliga tecken på att ha kommit i puberteten. Hon är fortfarande kelig och social, fast inte fullt lika mycket som hon var. Den svåra frågan nu är om vi ska låta kastrera henne eller om hon ska få få en kull ungar först.



Soliga dagar är en av hennes absoluta favoritplatser sovrumsfönstret där hon njuter av värmen och utsikten.


För en gångs skull satt hon faktiskt still när jag fotade henne. Oftast måste man försöka fånga henne i flykten om hon inte ligger ner.



Hon trivs lustigt nog ofta med att ligga på märkliga sätt i knät på en - ibland med huvudet neråt, ibland på rygg...

Loot


Insikten drabbade mig att den mängd sprit jag hade med hem från Tallinn skulle nog många betrakta som ett ganska välfyllt barskåp bara i sig