lördag 3 november 2007
Självförhärligande
Fast lustigt nog i segmentet good value. Där såväl Pitú som Cachaca 51 redan finns.
Jag tror det även kommer att börja säljas premiumcachaca framöver, fast då är det uppenbarligen som vanligt inte Systembolaget som går i täten. Hur kan vi då förvänta oss att lanseringen går till?
En kvalificerad gissning på tidslinjen är att under våren så kommer ett par olika importörer att skriva om cachaca i sina kundtidningar och ta fram olika recept där den passar. Sedan under senvåren/försommaren kommer det att börja dyka upp otaliga varianter av caipirinha på de trendiga barernas drinklistor. Sannolikt caipirinhavarianter där limen kombineras med andra frukter. Två stora trender i år har varit ingefära och passionsfrukt, men vilka frukter som kommer nästa år vågar jag inte gissa på. Sånt lever sitt eget liv.
Hursomhelst, sedan under sensommaren/hösten tror jag att artiklar om cachaca kommer börja dyka upp i mattidningar och kanske i enstaka dagspress. Under hösten/vintern tror jag att det sker en hårdlansering på branschmässorna, vilket leder till att trenden toppar sommaren '09 då jag tror att cachacan finns praktiskt taget överallt.
Det här är vad jag tror. Vad tror ni?
Feghet
Tallinnbilder

Tallinn var mycket trevligt att besöka på mini-semester. Vacker stad som gjord för att promenera runt i. En hel del lustiga inslag i stadsbilden som det här lilla tornet t.ex:


Hotellet var fräscht och trevligt med en stor bad- och spa-avdelning. Trevliga ångbastur och torrbastur av olika slag och temperatur. Kul att kunna beställa en välgjord Frozen Strawberry Daiquiri direkt från bubbelpoolen...

Det här var ett trevligt (och billigt) pannkaksställe vi hittade med blandad publik - studenter, barnfamiljer och bara enstaka turister. Goda pannkakor med mat- eller söt fyllning för 20-30 svenska kronor.


På kvällen åt vi på en trevlig krog ett stenkast från rådhustorget där personalen var bland det mer service-minded jag stött på. Vi flyttade över till baren för att ta kaffe och avec. Jag nämnde för servitrisen att det var synd att de inte hade grappa, eftersom jag verkligen var sugen på en, varpå hon raskt sprang ner i källaren och hämtade upp en flaska som egentligen inte var till försäljning. Och eftersom den inte var till försäljning så bjöd hon på glaset. Mycket sympatiskt.
Kattbilder
Soliga dagar är en av hennes absoluta favoritplatser sovrumsfönstret där hon njuter av värmen och utsikten. För en gångs skull satt hon faktiskt still när jag fotade henne. Oftast måste man försöka fånga henne i flykten om hon inte ligger ner.
Hon trivs lustigt nog ofta med att ligga på märkliga sätt i knät på en - ibland med huvudet neråt, ibland på rygg...
Loot
lördag 27 oktober 2007
Snabblunch
fredag 26 oktober 2007
Fukta sin strupe
Imorgon bär det av till Talinn på kortsemester - födelsedagspresent från M. Ska bli väldigt trevligt.
torsdag 25 oktober 2007
Trendspaning
onsdag 24 oktober 2007
tisdag 23 oktober 2007
In i Dimman
Husman
fredag 19 oktober 2007
Köksporr - förlåt, burlesk
-Jag trodde aldrig jag skulle använda ordet sensuell om en jävla spis. Men tänk dig en sån här i Pillar Box Red*. Det vore nästan som att ha Dita i köket...
*Klicka längst ner till höger i rutan för färgalternativ
torsdag 18 oktober 2007
Vafalls?
Ny favorit
Hemligheten är att bara använda några droppar av rosenvattnet. Det jag gör för att få till rätt mängd är att jag häller ungefär en centiliter i mitt mätglas och snurrar runt så att insidan av mätglaset täcks. Därefter häller jag av överflödigt rosenvatten innan jag mäter upp övriga ingredienser. Men om du hellre droppar i rosenvatten direkt från flaskan så fungerar självklart det också.
Sedan till namnet. Jag är usel på att namnge saker. Det har jag accepterat för länge sen. Så om du har ett bättre förslag efter att ha provat drinken så hojta till. Tanken nu är att dels knyta an till drinkens eleganta smak och doft, men även till dess likhet med en cosmopolitan. För de påminner om varandra i balansen mellan smakerna, men där cosmon kanske är mer rättfram är den här drinken nyanserad. Följaktligen - arbetsnamnet blir Jet Set.

Jet Set
per person
5 cl gin
2-3 cl lime (1/2-1 lime beroende på juiceinnehåll)
2 cl grenadin
stänk rosenvatten (se ovan)
- Skaka med mycket is
- Sila upp i cocktailglas
Om du inte har provat att göra din egen grenadin än så rekommenderar jag verkligen att du gör det. Det är enkelt, billigt och blir väldigt, väldigt bra.
Granatäppelprojekt del 2
fredag 12 oktober 2007
Granatäppelprojekt


fredag 5 oktober 2007
Traditionsenligt
onsdag 3 oktober 2007
Uppsamling
Det första inlägget handlade om vad en cocktail är
Del två behandlade den största klassikern av dem alla - Dry Martini
Tredje delen handlade om den generiska cocktailen
Triple Sec var ämnet för det fjärde inlägget
I femte delen togs mejeriprodukternas roll upp
Äggens användning å sin sida behandlades i det sjätte inlägget
Dessutom har is tagits upp både som grundkurs och överkurs
Tidigare inlägg som även kan vara värda att nämna i det här sammanhanget är t.ex det om att göra egen grenadin eller inlägget om min fäbless för fernet.
Nu undrar jag mest om det är några särskilda ämnen ni vill att jag ska fördjupa mig i? Hitintills har jag skrivit utifrån infall jag fått medan jag blandat olika drinkar, men jag tar mycket gärna emot synpunkter på vad ni vill jag ska ägna mig åt härnäst. Lämna era tankar i kommentarsfältet!
Skärgård
Foton
Nåväl, här är iallafall lite testbilder jag tog första kvällen med kameran:
Svartvit färgskala utan blixt. Katten i förgrunden, M i bakgrunden. Bättre kvalitet på bilden än jag väntat mig med de dåliga ljusförhållandena
Närbild på katten med blixt. Automatisk ISO och exponering. Bortsett från blixtreflexen (som det medföljande programmets röda ögon-funktion inte biter på) blev det rätt bra exponering och vitbalans.
Närbild på M tagen med telemakro utan blixt. Ganska kraftigt färgstick eftersom den automatiska vitbalansen inte klarade ljuset från taklampan, men annars är jag rätt nöjd med kvaliten
Slutsatser? Kameran verkar lovande. Bildstabiliseringen gör ett väldigt bra jobb så att det går att ta vettiga bilder utan blixt även i dåligt ljus. Den optiska zoomen 28-504 mm är väldigt trevlig och en av huvudanledningarna att jag valde den här kameran.
Det verkar dock som att man måste vara aktiv med att ställa in vitbalansen när man fotar utan blixt. Visserligen inget ovanligt på kameror i den här prisklassen. Undrar om man ska börja fota i RAW-fomat så att det går att ändra vitbalansen smidigt på datorn i efterhand? Tål att tänkas på.
Det är alltså en Panasonic Lumix FZ-18 jag skaffat om någon undrar.