torsdag 18 oktober 2007

Granatäppelprojekt del 2


Blandningen av granatäpple och socker fick macerera över helgen. I måndags slängde jag ner lite citronskal och hällde på sprit. Nu ska den blivande likören få stå och dra ur smak i nån vecka innan den silas. Jag väntar med spänning...

4 kommentarer:

Jessika sa...

On food & Cooking innehåller inte så mycket om det här ämnet annat än förutsättningarna hos socker och separat från ämnet en del om alkohol men inte i kombination med alkohol. När man gör romtopf - och tro mig, jag har misslyckats ett antal gånger - så är det viktigt att andelen socker står i underkant till andelen sprit, annars jäser alltsammans. Frukt i romtopf, och bär, innehåller ju i sig en andel socker och det finns en given formula för hur mycket socker vs. alkohol man ska tillsätta men det som blir trixigt med det att man tillsätter bär o ch socker allteftersom. Jag brukar alltid hälla i en aning större andel alkohol. Inte en flaska extra untan lite extra för att slippa jäsningsprocessen.
Nu verkar ju inte granatäpplen innehålla så mycket socker i sig själva så jag avvaktar också resultaten med spänning :).

Jessika sa...

Jag har tänkt lite till. Har du någon tanke bakom att låta den stå i en vecka?
Romtopf och andra fruktinläggningar i sprit lämnar man (oftast) i minst tre veckor. En romtopf i minst tre månader.

Jessika sa...

Har du silat den än?

Björn sa...

Nej, den ska få stå ett rätt bra tag. Typ tills den "börjar se bra ut".

Har smuttat på den däremot för att se hur smaken verkar. Smaken utvecklas så sakteliga - i början var det sprit och citronskal som dominerade, men de smakerna har dämpats med tiden.

Än så länge är det dock rätt måttlig (läs: mindre än väntat) smak av granatäpple. Vi får se vad som händer över tiden...