lördag 16 maj 2009

Live

I en ugn någonstans i södra delen av Stockholm står det just nu en stor chokladkuk. Kan man servera någon annan dessert när man lagar mat till möhippa?

måndag 11 maj 2009

Vintips


I år finns det äntligen en bra Bib med rosé. Casas Patronales är riktigt, riktigt trevlig faktiskt. Följ länken till systemets hemsida förresten så får ni se att de börjat publicera betydligt mer information om vinerna än vad de gjorde tidigare. Ett lovvärt initiativ! Tidigare var man tvungen att googla fram producentens eller importörens produktblad för att få den informationen, alternativt läsa Systembolagets nyhetskatalog.

Om vi nu bara kunde få dem att börja kylförvara boxarna så att hållbarheten blev bättre...


lördag 9 maj 2009

Lästips om ketchup, senap och professionell smakbedömning

För en tid sedan var jag involverad i en diskussion om att kombinera mat och vin. En av deltagarna ägnade lång tid och mycket hetta åt att fördöma ketchup.

Fördömandet skedde inte utifrån en analys om hur ketchup egentligen påverkar smaken på maten eller möjligheten att kombinera med lämplig dryck utan var av närmast essentialistisk natur.

För den som är intresserad av att veta mer dels om ketchup, dels om senap men framförallt om hur smak egentligen fungerar och bedöms rekommenderas den här klassiska artikeln av Malcolm Gladwell.

fredag 8 maj 2009

Om glasens storlek

Noterar att den brittiska regeringen diskuterar att genom lagstiftning påbjuda 12,5 cl som normal serveringsstorlek på vinglas.

Jag måste säga att jag är lite kluven till idén. Dels tycker jag att de paternalistiska konnotationerna är lite obehagliga. Staten ska helt enkelt inte ha synpunkter på hur stora glas som serveras. Dels ställer jag mig frågande till huruvida det är effektivt ur folkhälsosynpunkt. Frågan är om det inte tvärt om kan driva upp konsumtionen. Många som idag nöjer sig med ett glas på 17-18 cl kan nog mycket väl komma att beställa två av de nya mindre glasen osv. 12,5 cl är helt enkelt ganska lite vin.

Det som möjligtvis talar för idén är iofs den brittiska seden att köpa in hela omgångar, dvs en dryck var till hela sällskapet. På så sätt är det möjligt att konsumtionen minskar bland vindrickarna eftersom mindre serveras per runda. Fast samtidigt riskerar det att driva upp konsumtionen hos de som dricker öl eller drinkar eftersom vindrickarna får slut i glaset snabbare och därmed vill ha in nästa runda snabbare...

Ett till litet test



Skaffade ju som nämnt ett nytt objektiv, 35 mm f/1,8. Bestämde mig för att testa hur ljusstarkt det egentligen är parat med min kamera med bra iso-hantering.

Svaret är: väldigt, väldigt ljusstarkt. De här bilderna är tagna handhållna ut genom mitt fönster nattetid. Enda belysningen är några gatlyktor och ljuset som strilar ut ur folks fönster. Fotot på taxin kan man, i högupplöst format, zooma in tillräckligt för att kunna uttyda priserna på skylten vid baksätet...

tisdag 5 maj 2009

Dubbeltest


Sallad fotad med nytt 35 mm:s objektiv.

Båda blev väldigt bra...

onsdag 29 april 2009

Sympati



Det är inte lätt att vara liten och nyopererad katt när benen inte bär...

tisdag 21 april 2009

Wally


Wallenbergare är på pappret förrädiskt enkla att göra, men åh så svåra att få bra! Grunden är kalvfärs, äggula och grädde. 1:1. Alltså en äggula och en deciliter grädde per 100 gram kalvfärs. Salt och peppar, inget mer.

Mixas slätt, formas med blöta händer och paneras med ströbröd. Serveras med små gröna ärtor, rårörda lingon, potatismos och skirat eller brynt smör. Lätt va? Som sagt, förrädiskt enkelt på pappret...

Lite att tänka på:
  • Alla ingredienser måste vara riktigt kalla. Annars går det åt helvete.
  • Mixa inte i kannmixer/blender. Jag har provat, det funkar inte. Matberedare med knivar är grejen.
  • Du måste smaka av den råa färsen. Annars är det nästan omöjligt att få sältan rätt. Stek en liten klutt om du är livrädd för rå köttfärs.
  • Spola kallt vatten över händerna före varje gång du ska forma en biff. Annars klibbar smeten fast något hemskt.
  • Smeten är så mjuk att den är svår att hantera. Enklaste sättet att panera är att strö ströbröd på en skärbräda eller plåt som du sedan lägger biffarna på. Strö ströbröd ovanpå biffarna när alla är formade.
  • Var försiktig vid hantering, särskilt när du ska vända i stekpannan. Annars är det lätt att de havererar.
  • Wallenbergarna ska vara tjocka, och det gör det svårt att steka dem färdiga. Bryn utsidan och skicka in i ugnen på 150 grader för att gå färdigt.
  • Gör gärna mos, ärtor mm i god tid och låt stå varmt på sidan av spisen, för du kommer behöva fullständig uppmärksamhet på biffarna när de är i stekpannan eller på väg i eller ur.
  • Lycka till! När allt blir rätt är det en gudaspis!

Vad dricker man då till? Ja du, det är inte lätt. Ärtorna ger sötma, lingonen är notoriskt svåra att få att fungera med vin på grund av syran och sötman.

Öl eller mjölk passar bäst. Vill du dricka rött så prova en zinfandel - ofta sägs den druvan vara den enda som klarar av lingonsylt.

söndag 19 april 2009

Won't quit my dayjob


Inte är det lätt inte... kommer nog ta ett bra tag innan den hemgjorda är bättre än köpesushin.

fredag 17 april 2009

Bra där!

Systembolaget har äntligen meddelat att de kommer att lansera den tjänst som många av oss efterlyst i flera år: möjligheten att via nätet beställa hem produkter ur beställningssortimentet till valfri butik.

Därmed blir det fantstiska utbud som finns där mycket mera tillgängligt. Det går inte alltid fort där i detaljhandelsmonopolet, men det går helt klart framåt. Väl värt att applådera.

tisdag 7 april 2009

Nämen!

Rosévin är ta mig tusan gott i år också. Där ser man.

Noterar för övrigt att EU är på väg att tillåta blandat rosévin där en skvätt rött tillsätts i vitt vin. Personligen är jag kluven. Brukar verkligen inte bli gott att göra så. Om det inte är roséchampagne man gör förstås. För det är ju så den görs alltså. Enda blandade rosén som varit tillåten i EU.

Fast Frankrike aviserar så klart att de kommer att förbjuda försäljningen av annan blandad rosé. Ingen är väl förvånad...

Chockerande inkompetens

Av olika anledningar (IPRED, ACTA mm) tänkte jag att man kanske skulle ta och rösta i EU-valet i år. Skippade visserligen det sist, men det känns som att det kan vara värt att engagera sig trots allt.

Så jag tog och surfade in på svenska delen av Europaparlamentets hemsida för valet för att ta reda på hur man röstar. Specifikt hur och när man kan poströsta. Ganska central information att förse intresserade medborgare med skulle man kunna tycka. Iallafall om man faktiskt vill att de ska rösta

Tror ni jag hittade det?

Låt mig ge er en ledtråd - det finns information om förhandsröstning.

På svenska, till och med. Om hur man förhandsröstar i Finland. Som finsk medborgare.

torsdag 26 mars 2009

Kaos

Hemmet ser ut som någon vänt upp och ner på det och skakat. Själv är jag påtagligt förvirrad och stressad. Går runt och försöker omväxlande ta tag i att vika kläder, sortera vilka tidningar som ska slängas och vilka som ska sparas. Diskar halvhjärtat. Undrar vart allt damm kom ifrån. Funderar på att börja äta på papptallrikar.

Vad som pågår? Jag flyttar på lördag.

tisdag 24 mars 2009

Snabb förrätt


Medan kalventrecôten gick i ugnen improvoserade vi en snabb och enkel förrätt - smöstekta skivor bröd, en klick creme fraiche blandad med dijonsenap, toppat med inlagd svamp.

Inte alls illa.

torsdag 19 mars 2009

Födelsedagspresenter


Min smak för vin pendlar en hel del över tiden. Eller alltså, vad jag är mest sugen på och uppskattar mest varierar över tiden, ska man kanske säga.

Som tur är sammanfaller ibland smaken med tillgången. Jag råkade nämligen ha en flaska La Rioja Alta jag fått i födelsedagspresent samtidigt som en vän råkade ha en kalventrecôte som lämpligt nog anlänt av samma skäl. Vi slog alltså våra påsar ihop och helstekte entrecôten, plockade ut den vid 54 grader, serverade med en mild och fin risotto, inlagd svamp och lite körsbärstomater. Och så vinet då.

Herregud vad gott det blev. Vinet är fantastiskt. Så moget. Så bra. Värt varenda spänn. Även om man hade betalat det själv. Vilket jag nu i och för sig inte gjorde...

onsdag 18 mars 2009

Sommaren

Vi har förresten bokat en lägenhet i norra toskana en vecka i juli. Ska bli fantastiskt kul. Någon som har några tips på saker vi inte får missa?

Lasagne


Det är väl ingen av er som behöver få ett recept på lasagne? Lasagneplattor, bechamelsås, köttfärssås, ost. In i ugnen bara. Inte svårare än så.

torsdag 12 mars 2009

Bra där!

Ökade transportkostnader och minskade vinstmarginaler tillsammans med ett ökat miljömedvetande gör att många vinmakare ser över möjligheten att minska vikten på glasflaskorna. Det var på tiden. Många flaskor är löjligt tunga idag. Det går faktiskt inte att motivera att sisådär 750 gram vin ska inneslutas i över ett kilo med glas.

fredag 27 februari 2009

En afton på F12

Vi hade den stora turen att få tag på ett bord på F12 en av de sista kvällarna under den matrea som rått där i februari. Någon var dum nog att avboka sitt bord i vinkällaren, så vi slog raskt till. Och det, mina vänner, det är vi glada att vi gjorde...

Först passade vi på att ta ett glas god champagne hemma innan vi begav oss...


BASKISK ANKLEVER, 10ST KRYDDOR
med glasrabarber och sockerstekt brioche


POCHERAT GUDINGEÄGG
med bockhornsklöver, oscietrecaviar och blomkålsmajonnäs


BLÄCKFISK X 2
terrin och ragu med ingefära och korianderfrön


OXSVANSRAVIOLI & CONSOMMÉ
med svart tryffel och kanderade timjansfrön


MARINERADE NORSKA PILGRIMSMUSSLOR
med havsemulsion, algbröd och sojapärlor


RÖDING FRÅN JÄMTLAND
med saltkokt isbergsallad och strävsarepta


HELSTEKT RINGDUVA & VERBENA
med silverlöksvinäger, jordmandel och glaserade fikon


VEIGADARTE & HONUNGSVATTEN
getmjölksfärskost med päron och pollen


CHOKLAD & ROSTAT KAFFE
med blodapelsin


FÅRMJÖLKSYOGHURT
med dinkelmüsli och nypon


Kontentan? En av de bästa måltider jag ätit. Helt klart Topp-5. Kanske Topp-3.

Vinpaketet var riktigt bra. Roséchampagne, vit spansk verdejo, torr ungersk tokajer, spanskt rött från Toro, tyskt halvtorrt vitt, italienskt sött.

Servicen var helgjuten, tempot bra. Inga anmärkningar alls med andra ord. Enda synpunkten som framfördes var att det hade varit trevligt med en kötträtt till. Samt att det fantastiska brödet eventuellt kunde ha fått serveras lite tidigare - nu kom det efter consommén.

Efter en kaffe och en grappa promenerade jag och vännerna hem lyckliga...

tisdag 24 februari 2009

Två-lagat fläsk


Det två-lagade fläsket med snabb kimchi som serverades förra lördagen var nog i mitt tycke kvällens bästa rätt. Rätten är inspirerad av Lisa men gjordes på frihand.

Drygt ett halvkilo fläskkarré i en gryta med en bottenskyla vitt vin, fond, hackad ingefära, spräckt vitlök, kummin, korianderfrö och lagerblad. In i ugnen 2-3 timmar på 130 grader. I kylen över natten.

Skär i kuber, stora ungefär som sockerbitar. Stek med sambal, ingefära, fisksås, soja tills allt är knaprigt. Typ.

Passar bra med en kraftig pinot gris från Alsace.

fredag 20 februari 2009

Snygg men obalanserad


Rubriken säger tyvärr allt den här gången. Någonting gick fel i smakerna och spriten slog igenom på ett tråkigt sätt. Synd, för idén kändes bra - färsk ananas, rosmarin och gin.

Eftersom drinken inte blev bra får ni inget recept...

torsdag 19 februari 2009

Foton från i lördags

Gin Tonic-kuben har ni ju redan sett, men här kommer lite mer bilder från middagen på alla hjärtans dag...


Amuse: rotfruktspuré med chilimarinerade räkor,
samt endive med lammsteks- och kaprisröra



Tvålagat fläsk med kimchi



Lammracks med gnocchi i tomatsmör



Avokadoglass med rårörda hallon



Ej på bild: svampsoppa (serverades innan fläsket) och ostar (innan desserten)

måndag 16 februari 2009

Chateau Latour till salu?

Hörni, vad säger ni? Ska vi inte gå samman och lägga ett bud?

Studie i katt



Så kan man se ut. Om man är katt.

söndag 15 februari 2009

Gin Tonic "Kub"

Ett annorlunda sätt att hälsa gäster välkomna. Kan beskrivas med orden: molekylärt inspirerad drink med kemisk reaktion i munnen.

Glöm inte att titta på ansiktsuttrycken när gästerna smakar. Överraskningseffekten är obetalbar. Det som gör 'drinken' intressant är nämligen den kemiska reaktionen i munnen mellan bikarbonatet och citronsyran som gör att det börjar bubbla a la kolsyrad dryck.

GT "Kub"

5 cl gin
10 cl tonic
3 gelatinblad
1 kryddmått bikarbonat
1 kryddmått citronsyra
1 tsk strösocker


  • Blötlägg gelatinblad, koka upp tonic
  • Blanda ner gin och gelatinblad, häll upp i form täckt med plastfolie. 1-1,5 cm är idealisk höjd på vätskan. Ställ in i kyl ett par timmar så att det stelnar
  • Skär i kuber, ca 2 cm breda
  • Vid servering: blanda bikarbonat, citronsyra och socker i en liten skål, strö över precis innan du serverar
  • Servera kuberna på torkade limeskivor (skär tunt, pudra med strösocker, in i ungnen på låg värme)

fredag 13 februari 2009

Avokadoglass (recept)

Det finns tillfällen då jag önskar att jag hade resurser att provlaga tio olika varianter av ett recept för att se vilket som blir bäst. Det här är ett sånt. Men smaken är god, intensivt söt och med en mycket kraftig avokadosmak. Helt klart intressant. Kräver dock väl uttänkta tillbehör och drycker för att fungera. Fortsättning följer...


Avokadoglass på försök

2 riktigt mogna avokado
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 äggula

  • skär avokado i bitar, mixa slätt med kondenserad mjölk och äggula
  • kör i glassmaskin

Avokadoglass (preview)


Är det dumdristigt att blogga en glass man inte smakat på än? Jaja, hursomhelst, avokadoglassen har en häftig, näst intill giftig färg. Återstår att se om den blir god...


lördag 31 januari 2009

Dålig smak

Noterar via Expressen att Systembolagets statistik för 2008 har släppts. Spritlistan toppas av Explorer som vi enhälligt dömde ut som riktigt nasty i det stora vodkatestet.

Drick Smirnoff istället. Om du nu vill dricka vodka alltså. I ärlighetens namn passar faktiskt gin eller ljus rom nästan alltid bättre som spritbas...

torsdag 29 januari 2009

Däckad

Ligger utslagen i halsfluss. Trots att jag har på mig underställ, byxor, skjorta, tröja och ovanpå allt en tjock frottémorgonrock så skakar jag i frossbrytningar. Även när jag ligger under täcket.

Kul.

Fick iallafall antibiotika idag, så jag hoppas på att vara på benen någon gång i helgen...

fredag 23 januari 2009

Vintips

Club Privado (2003). Tokigt bra för det priset. Blir alltid lycklig när Systembolaget för en gångs skull säljer ett moget vin.

lördag 17 januari 2009

Dekadens


Trevlig och dekadent lyxfrukost med E idag. Alldeles för sällan det blir champagne till frukost!

tisdag 6 januari 2009

Mer nyår


Det visade sig vara djävulusiskt svårt att sabrera med en skida. Men till slut gick det.

Nyårsdagen


Nyårsafton




torsdag 25 december 2008

Julafton


Syrrans kille leker med elden.

...they think you´re talking about Dylan Thomas, Whoever he was...

En synnerligen trovärdig källa berättade häromdan att Dylans rider avslutas med texten:
Mr Dylan does not like people who smile.
Hepp!

måndag 8 december 2008

Matminne


Då det känns som att jag praktiskt taget aldrig är hemma har det nästan inte blivit någon matlagning eller några mer avancerade drinkar än GT på alldeles för länge. Istället får det bli en bild på ett matminne från sommaren. Fantastisk sallad som vi svängde ihop tillsammans, några pilgrimer som bodde på samma ställe. Sidfläsk (eller något liknande...), blåmögelost, ägg, grillad paprika... och ett pärlande rosé till i solnedgången . Då var livet inte så illa...

fredag 5 december 2008

Sommarminne


Det finns som bekant mörker och mörker. Jag saknar av hela min kropp sommarens ljus, då inte ens natten är mörk... så här vacker var sommarnatten i Litauen!

onsdag 26 november 2008

Avrådes


Under avdelningen 'vi har provat så att ni slipper' alt. 'saker att inte göra med din sodastreamer': kolsyrad whisky är vidrigt.

Vi var bara tvungna att prova...

söndag 23 november 2008

Höjdpunkt


En bild från vandringen i somras. Högsta punkten, drygt 1500 meter över havet. Vid bergskedjan ni ser i fjärran börjar Galicien.

Förvånande matvanor


Även katterna gillar choucroute. Och kattungen slickar glatt i sig senap. Märkligt.

lördag 22 november 2008

Resultat


Gott blev det. Choucroute garnie, dijonsenap, cornichoner. Sidfläsket syns tyvärr inte.

Live


Det här står just nu och puttrar i en femlitersgryta på min spis. 1,5 kg surkål, 800 g sidfläsk, 800 g goda korvar, ett par deciliter vitvin + annat smått och gott. Här publicerade jag ett recept förra året. Gaddäm vilken köttfest det här kommer bli!

tisdag 18 november 2008

Imbibers one hundred

Instructions:
1. Copy this list into your blog, with instructions.
2. Bold all the drinks you’ve imbibed.
3. Cross out any items that you won’t touch.
4. Post a comment here and link to your results.

OR

If you don’t have a blog, just count the ones you’ve tried and post the number in the comments section.

List of Drinks You Must Try Before You Expire

1. Manhattan Cocktail
2. Kopi Luwak (Weasle Coffee)
3. French / Swiss Absinthe
4. Rootbeer
5. Gin Martini
6. Sauternes
7. Whole Milk
8. Tequila (100% Agave)
9. XO Cognac

10. Espresso
11. Spring Water (directly from the spring)
12. Gin & Tonic
13. Mead
14. Westvleteren 12 (Yellow Cap) Trappist Ale
15. Chateau d’Yquem
16. Budweiser
17. Maraschino Liqueur
18. Mojito
19. Orgeat
20. Grand Marnier
21. Mai Tai (original)
22. Ice Wine (Canadian) (+Austrian, German & Swedish)
23. Red Bull
24. Fresh Squeezed Orange Juice
25. Bubble Tea
26. Tokaj
27. Chicory
28. Islay Scotch
29. Pusser’s Navy Rum
30. Fernet Branca
31. Fresh Pressed Apple Cider
32. Bourbon
33. Australian Shiraz
34. Buckley’s Cough Syrup
35. Orange Bitters
36. Margarita (classic recipe)
37. Molasses & Milk
38. Chimay Blue
39. Wine of Pines
40. Green Tea
41. Daiginjo Sake
42. Chai Tea
43. Vodka (chilled, straight)
44. Coca-Cola
45. Zombie (Beachcomber recipe)
46. Barley Wine
47. Brewed Choclate (Xocolatl)
48. Pisco Sour
49. Lemonade
50. Speyside Single Malt
51. Jamaican Blue Mountain Coffee
52. Champagne (Vintage)
53. Rosé (French)
54. Bellini
55. Caipirinha
56. White Zinfandel (Blush)
57. Coconut Water
58. Cerveza
59. Cafe au Lait
60. Ice Tea
61. Pedro Ximenez Sherry
62. Vintage Port
63. Hot Chocolate
64. German Riesling
65. Pina Colada
66. El Dorado 15 Year Rum
67. Chartreuse
68. Greek Wine
69. Negroni
70. Jägermeister
71. Chicha
72. Guinness
73. Rhum Agricole
74. Palm Wine
75. Soju (Shōchū in my case)
76. Ceylon Tea (High Grown)
77. Belgian Lambic
78. Mongolian Airag
79. Doogh, Lassi or Ayran
80. Sugarcane Juice
81. Ramos Gin Fizz
82. Singapore Sling
83. Mint Julep
84. Old Fashioned
85. Perique
86. Jenever (Holland Gin)
87. Chocolate Milkshake
88. Traditional Italian Barolo

89. Pulque
90. Natural Sparkling Water
91. Cuban Rum
92. Asti Spumante
93. Irish Whiskey
94. Château Margaux
95. Two Buck Chuck
96. Screech
97. Akvavit
98. Rye Whisky
99. German Weissbier
100. Daiquiri (classic)


Hmm... 78. Not bad I guess. Kind of hard to find Screech or Two Buck Chuck on this side of the pond though... same goes for Pulque, Chicha, and Wine of Pines I suppose...

lördag 15 november 2008

Katterna


Det är inte ofta, men ibland hänger de tillsammans.

Paket


Det kom ett paket häromdan med saker jag köpt på e-bay. Helt plötsligt har jag massor av vaniljstänger.

torsdag 13 november 2008

Mörker

Känner mig oerhört trött på mörkret och hösten. Särskilt nu när det inte ens finns några vackra höstfärger kvar. Så här såg det ut för bara en månad sedan:


Vy från mitt vardsrumsfönster


Träd på mina morföräldrars tomt i norra värmland

lördag 1 november 2008

Skjuts?

Befinner mig i Malmö ett par dar. Nån som vill ha skjuts till Stockholm på tisdag? Brutalt långtråkigt att åka ensam...

tisdag 28 oktober 2008

Framsteg

Nyss kunde jag gå fram och sätta mig bredvid Lexie på soffan utan att hon sprang iväg. Hon blir mindre skygg för varje timme som går...