fredag 27 februari 2009

En afton på F12

Vi hade den stora turen att få tag på ett bord på F12 en av de sista kvällarna under den matrea som rått där i februari. Någon var dum nog att avboka sitt bord i vinkällaren, så vi slog raskt till. Och det, mina vänner, det är vi glada att vi gjorde...

Först passade vi på att ta ett glas god champagne hemma innan vi begav oss...


BASKISK ANKLEVER, 10ST KRYDDOR
med glasrabarber och sockerstekt brioche


POCHERAT GUDINGEÄGG
med bockhornsklöver, oscietrecaviar och blomkålsmajonnäs


BLÄCKFISK X 2
terrin och ragu med ingefära och korianderfrön


OXSVANSRAVIOLI & CONSOMMÉ
med svart tryffel och kanderade timjansfrön


MARINERADE NORSKA PILGRIMSMUSSLOR
med havsemulsion, algbröd och sojapärlor


RÖDING FRÅN JÄMTLAND
med saltkokt isbergsallad och strävsarepta


HELSTEKT RINGDUVA & VERBENA
med silverlöksvinäger, jordmandel och glaserade fikon


VEIGADARTE & HONUNGSVATTEN
getmjölksfärskost med päron och pollen


CHOKLAD & ROSTAT KAFFE
med blodapelsin


FÅRMJÖLKSYOGHURT
med dinkelmüsli och nypon


Kontentan? En av de bästa måltider jag ätit. Helt klart Topp-5. Kanske Topp-3.

Vinpaketet var riktigt bra. Roséchampagne, vit spansk verdejo, torr ungersk tokajer, spanskt rött från Toro, tyskt halvtorrt vitt, italienskt sött.

Servicen var helgjuten, tempot bra. Inga anmärkningar alls med andra ord. Enda synpunkten som framfördes var att det hade varit trevligt med en kötträtt till. Samt att det fantastiska brödet eventuellt kunde ha fått serveras lite tidigare - nu kom det efter consommén.

Efter en kaffe och en grappa promenerade jag och vännerna hem lyckliga...

tisdag 24 februari 2009

Två-lagat fläsk


Det två-lagade fläsket med snabb kimchi som serverades förra lördagen var nog i mitt tycke kvällens bästa rätt. Rätten är inspirerad av Lisa men gjordes på frihand.

Drygt ett halvkilo fläskkarré i en gryta med en bottenskyla vitt vin, fond, hackad ingefära, spräckt vitlök, kummin, korianderfrö och lagerblad. In i ugnen 2-3 timmar på 130 grader. I kylen över natten.

Skär i kuber, stora ungefär som sockerbitar. Stek med sambal, ingefära, fisksås, soja tills allt är knaprigt. Typ.

Passar bra med en kraftig pinot gris från Alsace.

fredag 20 februari 2009

Snygg men obalanserad


Rubriken säger tyvärr allt den här gången. Någonting gick fel i smakerna och spriten slog igenom på ett tråkigt sätt. Synd, för idén kändes bra - färsk ananas, rosmarin och gin.

Eftersom drinken inte blev bra får ni inget recept...

torsdag 19 februari 2009

Foton från i lördags

Gin Tonic-kuben har ni ju redan sett, men här kommer lite mer bilder från middagen på alla hjärtans dag...


Amuse: rotfruktspuré med chilimarinerade räkor,
samt endive med lammsteks- och kaprisröra



Tvålagat fläsk med kimchi



Lammracks med gnocchi i tomatsmör



Avokadoglass med rårörda hallon



Ej på bild: svampsoppa (serverades innan fläsket) och ostar (innan desserten)

måndag 16 februari 2009

Chateau Latour till salu?

Hörni, vad säger ni? Ska vi inte gå samman och lägga ett bud?

Studie i katt



Så kan man se ut. Om man är katt.

söndag 15 februari 2009

Gin Tonic "Kub"

Ett annorlunda sätt att hälsa gäster välkomna. Kan beskrivas med orden: molekylärt inspirerad drink med kemisk reaktion i munnen.

Glöm inte att titta på ansiktsuttrycken när gästerna smakar. Överraskningseffekten är obetalbar. Det som gör 'drinken' intressant är nämligen den kemiska reaktionen i munnen mellan bikarbonatet och citronsyran som gör att det börjar bubbla a la kolsyrad dryck.

GT "Kub"

5 cl gin
10 cl tonic
3 gelatinblad
1 kryddmått bikarbonat
1 kryddmått citronsyra
1 tsk strösocker


  • Blötlägg gelatinblad, koka upp tonic
  • Blanda ner gin och gelatinblad, häll upp i form täckt med plastfolie. 1-1,5 cm är idealisk höjd på vätskan. Ställ in i kyl ett par timmar så att det stelnar
  • Skär i kuber, ca 2 cm breda
  • Vid servering: blanda bikarbonat, citronsyra och socker i en liten skål, strö över precis innan du serverar
  • Servera kuberna på torkade limeskivor (skär tunt, pudra med strösocker, in i ungnen på låg värme)

fredag 13 februari 2009

Avokadoglass (recept)

Det finns tillfällen då jag önskar att jag hade resurser att provlaga tio olika varianter av ett recept för att se vilket som blir bäst. Det här är ett sånt. Men smaken är god, intensivt söt och med en mycket kraftig avokadosmak. Helt klart intressant. Kräver dock väl uttänkta tillbehör och drycker för att fungera. Fortsättning följer...


Avokadoglass på försök

2 riktigt mogna avokado
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 äggula

  • skär avokado i bitar, mixa slätt med kondenserad mjölk och äggula
  • kör i glassmaskin

Avokadoglass (preview)


Är det dumdristigt att blogga en glass man inte smakat på än? Jaja, hursomhelst, avokadoglassen har en häftig, näst intill giftig färg. Återstår att se om den blir god...


lördag 31 januari 2009

Dålig smak

Noterar via Expressen att Systembolagets statistik för 2008 har släppts. Spritlistan toppas av Explorer som vi enhälligt dömde ut som riktigt nasty i det stora vodkatestet.

Drick Smirnoff istället. Om du nu vill dricka vodka alltså. I ärlighetens namn passar faktiskt gin eller ljus rom nästan alltid bättre som spritbas...

torsdag 29 januari 2009

Däckad

Ligger utslagen i halsfluss. Trots att jag har på mig underställ, byxor, skjorta, tröja och ovanpå allt en tjock frottémorgonrock så skakar jag i frossbrytningar. Även när jag ligger under täcket.

Kul.

Fick iallafall antibiotika idag, så jag hoppas på att vara på benen någon gång i helgen...

fredag 23 januari 2009

Vintips

Club Privado (2003). Tokigt bra för det priset. Blir alltid lycklig när Systembolaget för en gångs skull säljer ett moget vin.

lördag 17 januari 2009

Dekadens


Trevlig och dekadent lyxfrukost med E idag. Alldeles för sällan det blir champagne till frukost!

tisdag 6 januari 2009

Mer nyår


Det visade sig vara djävulusiskt svårt att sabrera med en skida. Men till slut gick det.

Nyårsdagen


Nyårsafton




torsdag 25 december 2008

Julafton


Syrrans kille leker med elden.

...they think you´re talking about Dylan Thomas, Whoever he was...

En synnerligen trovärdig källa berättade häromdan att Dylans rider avslutas med texten:
Mr Dylan does not like people who smile.
Hepp!

måndag 8 december 2008

Matminne


Då det känns som att jag praktiskt taget aldrig är hemma har det nästan inte blivit någon matlagning eller några mer avancerade drinkar än GT på alldeles för länge. Istället får det bli en bild på ett matminne från sommaren. Fantastisk sallad som vi svängde ihop tillsammans, några pilgrimer som bodde på samma ställe. Sidfläsk (eller något liknande...), blåmögelost, ägg, grillad paprika... och ett pärlande rosé till i solnedgången . Då var livet inte så illa...

fredag 5 december 2008

Sommarminne


Det finns som bekant mörker och mörker. Jag saknar av hela min kropp sommarens ljus, då inte ens natten är mörk... så här vacker var sommarnatten i Litauen!

onsdag 26 november 2008

Avrådes


Under avdelningen 'vi har provat så att ni slipper' alt. 'saker att inte göra med din sodastreamer': kolsyrad whisky är vidrigt.

Vi var bara tvungna att prova...

söndag 23 november 2008

Höjdpunkt


En bild från vandringen i somras. Högsta punkten, drygt 1500 meter över havet. Vid bergskedjan ni ser i fjärran börjar Galicien.

Förvånande matvanor


Även katterna gillar choucroute. Och kattungen slickar glatt i sig senap. Märkligt.

lördag 22 november 2008

Resultat


Gott blev det. Choucroute garnie, dijonsenap, cornichoner. Sidfläsket syns tyvärr inte.

Live


Det här står just nu och puttrar i en femlitersgryta på min spis. 1,5 kg surkål, 800 g sidfläsk, 800 g goda korvar, ett par deciliter vitvin + annat smått och gott. Här publicerade jag ett recept förra året. Gaddäm vilken köttfest det här kommer bli!

tisdag 18 november 2008

Imbibers one hundred

Instructions:
1. Copy this list into your blog, with instructions.
2. Bold all the drinks you’ve imbibed.
3. Cross out any items that you won’t touch.
4. Post a comment here and link to your results.

OR

If you don’t have a blog, just count the ones you’ve tried and post the number in the comments section.

List of Drinks You Must Try Before You Expire

1. Manhattan Cocktail
2. Kopi Luwak (Weasle Coffee)
3. French / Swiss Absinthe
4. Rootbeer
5. Gin Martini
6. Sauternes
7. Whole Milk
8. Tequila (100% Agave)
9. XO Cognac

10. Espresso
11. Spring Water (directly from the spring)
12. Gin & Tonic
13. Mead
14. Westvleteren 12 (Yellow Cap) Trappist Ale
15. Chateau d’Yquem
16. Budweiser
17. Maraschino Liqueur
18. Mojito
19. Orgeat
20. Grand Marnier
21. Mai Tai (original)
22. Ice Wine (Canadian) (+Austrian, German & Swedish)
23. Red Bull
24. Fresh Squeezed Orange Juice
25. Bubble Tea
26. Tokaj
27. Chicory
28. Islay Scotch
29. Pusser’s Navy Rum
30. Fernet Branca
31. Fresh Pressed Apple Cider
32. Bourbon
33. Australian Shiraz
34. Buckley’s Cough Syrup
35. Orange Bitters
36. Margarita (classic recipe)
37. Molasses & Milk
38. Chimay Blue
39. Wine of Pines
40. Green Tea
41. Daiginjo Sake
42. Chai Tea
43. Vodka (chilled, straight)
44. Coca-Cola
45. Zombie (Beachcomber recipe)
46. Barley Wine
47. Brewed Choclate (Xocolatl)
48. Pisco Sour
49. Lemonade
50. Speyside Single Malt
51. Jamaican Blue Mountain Coffee
52. Champagne (Vintage)
53. Rosé (French)
54. Bellini
55. Caipirinha
56. White Zinfandel (Blush)
57. Coconut Water
58. Cerveza
59. Cafe au Lait
60. Ice Tea
61. Pedro Ximenez Sherry
62. Vintage Port
63. Hot Chocolate
64. German Riesling
65. Pina Colada
66. El Dorado 15 Year Rum
67. Chartreuse
68. Greek Wine
69. Negroni
70. Jägermeister
71. Chicha
72. Guinness
73. Rhum Agricole
74. Palm Wine
75. Soju (Shōchū in my case)
76. Ceylon Tea (High Grown)
77. Belgian Lambic
78. Mongolian Airag
79. Doogh, Lassi or Ayran
80. Sugarcane Juice
81. Ramos Gin Fizz
82. Singapore Sling
83. Mint Julep
84. Old Fashioned
85. Perique
86. Jenever (Holland Gin)
87. Chocolate Milkshake
88. Traditional Italian Barolo

89. Pulque
90. Natural Sparkling Water
91. Cuban Rum
92. Asti Spumante
93. Irish Whiskey
94. Château Margaux
95. Two Buck Chuck
96. Screech
97. Akvavit
98. Rye Whisky
99. German Weissbier
100. Daiquiri (classic)


Hmm... 78. Not bad I guess. Kind of hard to find Screech or Two Buck Chuck on this side of the pond though... same goes for Pulque, Chicha, and Wine of Pines I suppose...

lördag 15 november 2008

Katterna


Det är inte ofta, men ibland hänger de tillsammans.

Paket


Det kom ett paket häromdan med saker jag köpt på e-bay. Helt plötsligt har jag massor av vaniljstänger.

torsdag 13 november 2008

Mörker

Känner mig oerhört trött på mörkret och hösten. Särskilt nu när det inte ens finns några vackra höstfärger kvar. Så här såg det ut för bara en månad sedan:


Vy från mitt vardsrumsfönster


Träd på mina morföräldrars tomt i norra värmland

lördag 1 november 2008

Skjuts?

Befinner mig i Malmö ett par dar. Nån som vill ha skjuts till Stockholm på tisdag? Brutalt långtråkigt att åka ensam...

tisdag 28 oktober 2008

Framsteg

Nyss kunde jag gå fram och sätta mig bredvid Lexie på soffan utan att hon sprang iväg. Hon blir mindre skygg för varje timme som går...

Familjemedlem



Möt Lexie. Hon hette så redan innan hon kom hit. Än så länge en mycket nervös ung dam. Orsakade rejält blodvite när jag fångade henne för att visa henne att gos är trevligt. När hon väl ligger i knät och blir klappad trivs hon och spinner, det är bara lite svårt att få henne dit...

måndag 27 oktober 2008

Tillökning

Ikväll ska det anlända en kattunge hem till mig. Hoppas hon ska trivas...

söndag 19 oktober 2008

Söndag


Igår kväll firade en god vän sin 30-årsdag vilket gjorde att jag var rätt sliten idag. Skulle egentligen åkt in till stan och brunchat med några vänner men orkade inte. Döm om min förvåning när dörrklockan ringer mitt på eftermiddagen och tre av vännerna stormar in och tar över mitt kök.

De förklarar att 'om inte Muhammed kommer till berget får berget komma till Muhammed' varpå de svänger ihop en fruktsallad och dukar upp glass, ost, kex och annat trevligt. Samt upplyser mig om att nu ska vi titta på film och softa resten av eftermiddagen.

Tja, vad göra?

Det var bara att skeden i vacker hand och göra som de sa. Death Proof visade sig vara en fantastisk film en bakis söndag. Efter ett parti Sybarit tackade de för sig och drog vidare.

På det hela taget en mycket trevlig eftermiddag och
ett gott initiativ av dem!


fredag 17 oktober 2008

Vodkaprovningen


Hur gick då den stora vodkaprovningen? 12 sorter hann vi med som ni ser. De serverades halvblint i flighter om tre, dvs tre sorter per omgång där deltagarna visste vilka tre som serverades men inte vilken som var i vilket glas.

Det som omedelbart stod väldigt klart är att det är väldigt, väldigt svårt att prova vodka. Den kännetecknas ju av att den skall vara neutral i både smak och doft... men hursomhelst, vissa slutsatser kunde dras. Superpremiumvodka är godare, men inte prisvärd. Level var i mitt tycke godast, men den är så hutlöst prissatt att den är sanslöst oprisvärd.

Är man vodkaälskare och prompt vill ha en superpremiumvodka är Heavy Water ett bra val. Men annars är inte den heller värd pengarna.

Det som däremot visade sig vara en förvånansvärt bra vodka var Smirnoff. Neutral, balanserad och saknar de kemiska bitoner som jag tycker att Absolut har. Fast flera av provarna tyckte bra om Absolut, det ska sägas i ärlighetens namn.

Kronvodka vann inte allmänhetens gillande även om jag var rätt positiv. Betydligt fylligare än de flesta andra vodkorna. Explorer vill jag minnas att alla tyckte var rätt äcklig. Renat gjorde inget större avtryck, vare sig positivt eller negativt. Stolichnaya föll i vart fall inte mig på läppen.

De två Liatuiska vodkorna Stumbra, en med veteax i flaskan och en med bisongräs var ganska annorlunda i smaktonerna. Fylliga. Jag gillade dem skarpt, men de delade provarna i två skaror - vissa var inte alls särskilt förtjusta.

Ciroc, i superpremiumklassen, kan inte jämföras med övriga då den är ett druvdestillat. God, citrustoner, inte helt olik en väldigt neutral grappa. Men väldigt dyr.

Annars var den stora överraskningen Brännvin Special som stod sig mycket väl. God, neutral smak, och den lägre styrkan störde faktiskt inte utan passade bra om man ska dricka spriten ren i form av snaps t.ex. Fast någon vodka är den formellt inte då 37 % är den lägsta tillåtna styrkan för att få kallas vodka.

Om jag ska utnämna en testvinnare får det sammantaget bli Smirnoff.

Foton

Råvaror till en herrmiddag för ett par veckor sedan. Rotfrukter och mustig mat är väl det som gör hösten dräglig trots allt.



Man behöver vare sig äta eller dricka dåligt bara för att man paddlar havskajak i ytterskärgården och bor på vandrarhem.

Uppdatering: ingen koppling mellan tillfällena annat än att jag tyckte bilderna blev bra

torsdag 16 oktober 2008

Lästips

Som ni märker har jag svårt att få tummen ur och skriva några inlägg... lyckas på något märkligt sätt komma en massa annat i vägen hela tiden. Som tur är finns det andra som är mer aktiva. Min gode vän och vapendragare Andreas har flyttat till Japan och bloggar riktigt intensivt om sina upplevelser där. Missa inte hans Betraktelser från Japan

lördag 13 september 2008

Sviter


Det fylldes år igår. Trots att det både återanvändes glas och diskades flera gånger under kvällen står det just nu 30 glas på mitt vardagsrumsbord...

tisdag 26 augusti 2008

Sungold Zinger


God som tusan. Dessutom snygg. Vad mer kan man begära av en drink?

Sungold Zinger
per person

3-4 st gula körsbärstomater
ca 1/4 lime, pressad
liten nypa salt
1 tsk flytande honung (alt. sockerlag)
5 cl gin
  • Muddla tomater, salt och honung noga i en shaker
  • Häll över gin och limejuice
  • Skaka hårt ett par sekunder
  • Fyll på med mycket is. Skaka hårt igen
  • Sila ner i cocktailglas, dekorera gärna med en gul körsbärstomat

måndag 18 augusti 2008

Bekräftad köttsprit


Minns ni baconvodkan? Det kom saker emellan, och jag har inte kommit mig för att prova ut något bra cocktailrecept förrän nu. Det krävs fortfarande en hel del jobb med att prova ut proportioner, men det går definitivt att göra en god cocktail med baconvodka och tomatvatten som huvudingredienser...


Misslyckad daiquiri


Ibland köper man på sig saker fast man egentligen vet att man inte borde. Som en liter ljus Bacardi. Jag visste ju innerst inne att jag tycker den är sådär... men det var ju så billigt...

Hursomhelst, provade att göra en daiquiri på klassiskt recept (5 cl rom, juice från 1/2 lime, 1 tsk socker) av Bacardin, men nej. Inte gott.

1 tsk Maraschino rördes ner. Gjorde susen.

En sådan cocktail kallas ibland för El Floridita (efter Hemingways stamhak på Kuba). Värd att prova även på god rom.

lördag 9 augusti 2008

Gulasch 1:1


En av de enklaste (och dessutom godaste!) gulascher jag stött på. Arbetsinsatsen är minimal, mängden kan förändras hur du vill bara du behåller proportionerna.

Gulasch ett till ett
ca 3-4 liter

1 kg högrev
1 kg lök
1 dl paprikapulver
1 hel vitlök
1 matsked brödkummin
lagerblad
fond/köttbuljong
vatten

potatis (kan uteslutas)
creme fraiche (kan uteslutas)
  • Skär högreven i bitar. Bryn i smör. Lägg över i stor gryta
  • Skär löken i bitar. Svetta i smör utan att den tar färg
  • Blanda ner paprikapulvret och låt gå med löken någon minut
  • Häll över i grytan, koka ur stekpannan med lite vatten, häll över i grytan
  • Fyll på med vatten så att det täcker. I med en skvätt fond eller buljong
  • Skala klyftorna från en hel vitlök. Spräck med sidan av en kniv eller motsv. I med dem bara
  • Mortla kumminet, ner i grytan
  • Ett par lagerblad är alltid gott
  • Låt grytan puttra ett par timmar. Minst två, gärna tre eller fyra. Löken gör att grytan tjocknar så det behövs ingen redning
  • Tärna gärna ett par potatisar och släng i sista halvtimmen
  • Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick creme fraiche

fredag 8 augusti 2008

Förberedelser


Om ungefär en timme ska det provas 12 olika sorters vodka. Det blir nog en lång kväll...

måndag 4 augusti 2008

Bestående men


Trots att jag vandrat 90 mil sen dess är det fortfarande lera kvar på skorna från de första två dagarna. Även efter att jag kommit hem. Säger något om hur leran var...

lördag 2 augusti 2008

Korkar och miljö

Nu är visserligen korkens andel en försvinnande liten del av den totala miljöpåverkan av vinkonsumtion, men för den nyfikna kan det kanske vara kul att veta att naturkork sannolikt är vida överlägsen plast- eller skruvkork. I miljöhänseende alltså. Synd bara att man fortfarande inte lyckats lösa problemen med TCA (trikloranisol, dvs korkskada).

Lite siffror: en plastkork genererar ungefär 10 gånger så mycket koldioxid (~15 g/kork) i en livscykelanalys som naturkork(~1,5 g). Skruvkorkar hela 26 gånger så mycket (~37 g).

Väger man in den koldioxid som korkekar binder så har naturkork faktiskt en positiv inverkan på klimatet då varje kork motsvarar ungefär 150 g bunden koldioxid. Med tanke på att vi i Sverige genererar utsläpp av ungefär 7 ton koldioxid per person och år står dock just vinkorkarna som sagt för en försvinnande liten andel...

Källa (stor pdf)