Bland de positiva sakerna att notera är att följande saker ska utredas:
- Förändring av skrivelserna om kök för allsidig matlagning så att det blir möjligt att t.ex. servera alkohol på ambitiösa sushibarer
- Tillåtande av gårdsförsäljning så att småskaliga vin- och spritproducenter kan få sälja direkt till kund på den egna gården
- Förändring av reglerna om tillverkning så att det blir tillåtet för krogar att krydda sitt eget brännvin (läs: göra egen bäsk)
- Skärpning av reglerna för folköl så att de under 18 får svårare att komma över folköl
Jag har tidigare utgjutit mig om alkohollagens omodernitet i många sammanhang - här och här t.ex.
6 kommentarer:
Heter det inte mäsk? ;)
Om jag någongång i detta liv får dricka mer än ett schnapsglas alkohol så ska jag dricka en rejäl öl till sushin.
Inte i detta fallet nej ;>
Många krogar i södra sverige har brukat göra egen bäsk, dvs snaps kryddad med malört (traditionellt skördad 24 augusti - bartolomeinatten). Jfr Bäska Droppar.
Men häromåret gick Folkhälsoinstitutet ut med ett påpekande att de likställer detta med tillverkning av sprit, vilket kräver särskilt tillstånd. Och särskilda avgifter...
Ska vi sätta upp ett småskaligt mjödbryggeri?
Utredaren ska lämna sina förslag december 2008... om allt går som det ska kan gårdsförsäljning alltså tidigast införas 1 juli 2009. Men isåfall kan man leka med tanken...
Tja, då kan vi har en lagrad sats redo tills dess.
aha, I stand corrected...
Skicka en kommentar