torsdag 10 maj 2007

Utflyttningsfest i Malmö

Imorgon blir det utflyttningsfest hos mig och M. Som vanligt när vi har fest lär det bli soppa, nybakat bröd och lite allmänt småplock till folket.

Följaktligen står M just nu (kvart i elva) och gör potatis- och purjolökssoppa. Jag har just avslutat 40 portions-pannacottor som ska toppas med en jordgubbs- och myntaröra imorgon.


Enkel pannacotta till många
ca 40 små glas eller 10-20 stora

1 liter grädde
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 gelatinblad
hel kardemumma (jag tog 5 hela fröhus)
ev. hel kryddnejlika och/eller kanelstång (~5 nejlikor eller 1 kanelstång)




  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten

  • Koka upp resten av ingredienserna. Svag värme och tät omrörning så slipper du kokt grädde över hela spisen

  • Fiska upp kryddorna - de flyter på toppen - och blanda ner de blötlagda gelatinbladen. Rör noga

  • Ställ ut glasen på en plåt - jag använde engångs-snapsglas i plast så man slipper disken efter festen

  • Fyll på lagom mängd i varje glas. Tratt och en liten slev gör att du slipper spilla

  • Glöm inte att lämna lite utrymme överst i glasen om du vill kunna toppa med frukt eller något annat gott

  • Täck med plastfolie och skicka in hela plåten i kylen ett par timmar. Gärna över natten - en bra mise en place gör att du slipper stressa timmarna innan gästerna kommer

Plastfolien på slutet är viktig. Annars är det lätt väldigt lätt att man får en sån där riktigt otäck seg hinna på toppen av pannacottan på grund av avdunstningen.


Det är som ni förstår inte så stor mängd i varje glas om man gör 40 stycken. Det är en del av tanken. Är man inte blyg kan man alltid ta två. Jag gillar när det finns en massa munsbitar av olika godsaker på en bra fest. Då kan man småäta av de man tyckte bäst om vartefter andan faller på.

8 kommentarer:

Jessica sa...

smart att ha tema för alla fester = Soppa, bröd och dessert. Jag flänger alltid runt och försöker hitta på något som vi kan äta. Som ALLA kan äta.

Björn sa...

Mm, jag tycker det funkar riktigt bra. Oftast blir det två soppor, två sorters bröd och så lite munsbitar.

Då finns det nästan alltid något som funkar för alla. Utom för veganer förstås. Vegetariskt blir det ofta, men veganskt i praktiken aldrig...

Fast den här gången var det stressigt innan eftersom jag var i sthlm, så det blev bara en soppa.

Jessica sa...

jag tror aldrig att jag ens har försökt göra någon festmat vegansk. Men jag har ingen i kompiskretsen som är vegan heller. Använde ni små engångsplastglas till pannacottan?

Andreas sa...

Men det är ju i sig inte svårt att göra en vegansk soppa - ett enkelt knep är ju att använda tyå havremjölk eller sojamjölk istället för djurmjölk i nästan vilken soppa utan delar av döda djur som helst. Annars är det ju inte svårt att göra en tomatsoppa, eller morotssoppa, eller rotsakssoppa eller linssoppa eller vad som.

Att tänka på för den som inte är van att äta veganskt är att se till att få med protein, antingen genom baljväxter eller på annat sätt, helt enkelt för att det mättar mycket bättre än bara kolhydrat.

Andreas sa...

Hmm. Pannacotta blir ju däremot mycket svårare.

Andreas sa...

Nej, förresten, det var inget. http://www.vegan.nu/recipes/index.php?recipe=1445

Björn sa...

jessika: precis, jag använde snapsglas i plast. Ska lägga upp en bild så fort datorn och kameran har varit på samma plats...

Anonym sa...

lite gammalt.. jag vet! men jag googlade på pannacotta och så hittade jag din sida.. så enkelt att göra själv o såå gott! men jag skulle vilja veta hur du gjorde jordgubbs och myntaröran?? det lät så gott! stackars min familj.. nu blir det pannacotta så fort det ska va efterrätt... ;)