torsdag 8 februari 2007

Kendo, Jodo och Forza

Att träna kendo är något jag är väldigt förtjust i. Träningen innehåller precis lagom blandning av teknik, precision, styrka och kondition för att passa mig. Samt att det ritualiserade våldet med stort fokus på etikett och artighet tilltalar mitt sinne för estetik.

Tyvärr krockar mitt jobbschema med kendoträningen på så sätt att malmöklubben tränar när jag är i Stockholm, och stockholmsklubben tränar när jag är i Malmö. Därför har jag sedan nån vecka tillbaka även börjat träna jodo. Jodo, som betyder 'stavens väg' är om möjligt ännu mer ritualiserat än kendo i det att man tränar kata, dvs förutbestämda rörelsemönster.

Kata innebär per automatik att stort fokus läggs på teknik, precision och exakt utförande. Tyvärr är nackdelen med att träna kata att det inte är lika fysiskt ansträngande som jigeiko, kakari-geiko och uchikomi-geiko (olika träningsformer med fullkontaktshugg mot motståndare i rustning - som ibland hugger tillbaka).

Jodo verkar kul och intressant, men jag har känt ett behov av mer fysisk träning för att bygga upp styrka och kondition. Därför gick jag igår och provade en träningsform som kallas 'Forza' på ett gym nära mitt jobb. Forza beskrivs som en träningsform inspirerad av kendo och samuraiernas svärdskonst, och efter ett träningspass kan jag lugnt konstatera att nyckelorden här är inspirerad av. Det blev snabbt uppenbart att instruktören inte har tränat någon budo-art som innehåller svärdshantering, för såväl grepp, fotposition, timing och huggteknik var allt annat än korrekta.

Men träningspasset var ansträngande, det måste jag erkänna. Idag är mina armar fortfarande matta, och direkt efter träningspasset igår darrade armarna så mycket att det var svårt att dricka ett glas vatten utan att spilla.

Så kommer jag att fortsätta? Tja, jag ger det nog ett par chanser till innan jag bestämmer mig. Men sett som ren styrke- och konditionsträning var det faktiskt inte så illa. Det gäller bara att se till att det inte leder till att jag lägger mig till med ovanor i min teknik.

Sen måste jag erkänna att jag tycker att namnet är bland det fånigaste jag hört. Exakt vad har 'forza' med japansk svärdskonst att göra?

Edit Ett förtydligande: jodo handlar alltså om tekniker för att försvara sig mot (och vinna över) en svärdsman med hjälp av en trästav på ca 128 cm. Till skillnad från kendo så tränas jodo inte i fullkontakt eftersom man inte bär rustning när man tränar jodo

5 kommentarer:

Jessika sa...

Det är väl det som är grejen eftersom tränaren inte hade en aning om budo - forza har inget med kendo att göra.

Jessika sa...

Kata betyder f ö form.

Björn sa...

Jupp, jag vet. För den oinvigde säger 'form' inte så mycket bara...

Jessika sa...

När jag läste japanska så var det en kurskamrat som höll på med någon kampsport (har glömt vilken) som envisades med att utala kata kaataa (med stockholmsdialekt. Korrekt uttal är kata (korta a:n). Det skar i mig varje gång. Dessutom visste han inte att kata betydde form och tyckte att kulturhistoria bara var för kärringar.
Mycket i japansk kultur bygger på stiliserade rörelsemönster. Jag gick kurs i teceremoni. Efter ett halvår kunde jag vispa teet rätt.

Jag letar fortfarande efter hål och ork i kalendern för att ta mig till Stockholm så jag har inte glömt och förhoppningsvis har du inte tröttnat på att vänta :).

Anonym sa...

Någon som vet var man kan träna Forza i Malmö området?