söndag 4 februari 2007

Adopterad älskling

De trogna läsarna av Lisa & Johans blogg minns kanske att de vänligt nog adopterade bort sin avlagda glassmaskin efter att den ersatts av en yngre och vackrare modell (även om det inte blev den supermodell vi alla åtrår). Efter en strid på målsnöret knep jag maskinen framför ögonen på Gitto till hennes initiala förtret, även om det verkade gå över rätt fort.

När maskinen väl hämtats och ny kylpuck inhandlats var det dags att prova underverket. Som första försök, och helt utan recept bestämde jag mig för en enkel jordgubbssorbet eftersom varken ägg, grädde, glykos eller andra roliga glassingredienser fanns hemma. Sagt och gjort, frusna jordgubbar tinades halvt och mixades med vit sirap och en aning pressad citron (lite citrus ger fräschör och lyfter fram jordgubbarnas smak på ett trevligt sätt).

Tyvärr inleddes experimenten med en stor flopp! Mitt eget fel på grund av bristande tålamod, men efter att kylpucken tillbringat drygt sex timmar frysen brann nyfikenheten, så jag var ju tvungen att prova där framåt 22 på kvällen. Kylpucken var dock inte tillräckligt kall så smeten stelnade inte. Inte så mycket att göra åt saken, det fick helt enkelt bli jordgubbssorbet till frukost istället.

Och resultatet? Inget att hänga i julgranen. Ordinär konsistens, alldaglig smak. Denna extremt enkla variant kan alltså fungera som nödlösning om man blir väldigt sorbetsugen när alla affärer har stängt, men överträffar egentligen inte köpt glass eller sorbet.

Men som tur var skulle experimenten inte ta slut där! Nästa del: En kaffeglass av guds nåde

3 kommentarer:

Jessika sa...

En gång i tiden kan den maskinen ha varit min ;).

Johan sa...

Känner du till nåt ställe i Malmö som har "supermodellen" (så man kan provsmaka) som man fick en mycket stark känsla av att vilja ha. Tills man såg priset....

Björn sa...

Johan: Jag vet inte med säkerhet, men jag skulle gissa på att de ställen som är sannolikast är Atmosfär, Bloom och Vendel/Sturehof. Kanske även 1rok. Eventuellt Hipp.(Annars vet jag att Niklas i Helsingborg har en). Slå en signal till de olika i Malmö och fråga. Om du ber snällt i förväg får du säkert komma ut i köket och titta på den också...