onsdag 31 januari 2007

Pilgrimsmusslor med tryfferad rotfruktspuré

Tredje rätten på nyårsmiddagen.

Det här är fantastiskt gott och går att förbereda långt i förväg, så att det bara är några få minuters jobb precis innan servering. Purén funkar med de flesta rotfrukter. Själv tycker jag den blir godast på persiljerot, men även jordärtskocka, palsternacka eller rotselleri blir bra. Potatis behövs eftersom den innehåller mer stärkelse och därmed blir konsitensen lenare.


1 potatis
rotfrukt, dubbla mängden mot potatis
en skvätt grädde (kan ersättas med mjölk)
fisk/skaldjursfond
tryffelolja

pilgrimsmusslor

  1. Skala och tärna potatisen och rotfrukten (så går de snabbare att koka)
  2. Koka ordentligt mjuka (~15 minuter) i saltat vatten. Bara precis så mycket vatten att det täcker.
  3. Häll av vattnet och mixa med mixerstav. Justera konsistensen med lite grädde eller mjölk.
  4. Smaka av med lite fond samt salt och peppar. Hit kan förberedas ett par timmar innan. Kyl isåfall väl, och slå på en liten skvätt grädde eller mjölk till när du värmer upp.
  5. Smaksätt med några droppar god tryffelolja. Ta det försiktigt så att inte tryffeln tar över, den ska bara anas svagt.
  6. Precis innan servering stek pilgrimsmusslorna snabbt i smör i en ordentligt het panna. De ska ha en rå kärna, och ett nästan karamelliserat yttre.Tiden beror till stor del på hur stora dina pilgrimsmusslor är, men en minut på varje sida är en bra riktlinje.
  7. Lägg upp och njut, gärna med champagne eller annat gott bubbel.

4 kommentarer:

Sampe sa...

Provlagat och avsmakat igår.
Gott.
Tackar.

Xtian sa...

Men Du!!!

Ser både otroligt lätt ut och enormt gott - vilket är de 2 viktigaste kriterierna. Man tackar för detta, skall testas så snart det bara går.

Björn sa...

xtian: du får rapportera om resultatet!

Brodpinnen sa...

Gjort detta recept en gång tidigare, ska göra det igen imorgon. Dock tar jag ingen jäkla köpefond!! Utan tillgång till hemgjord fond slänger jag helt sonika i lite cognac och annat gott som brukar va i skaldjursfond. Så grillar jag även en liten brödbit till detta.