torsdag 20 maj 2010

Segura Viudas - trevlig halvflaska


Jag gillar halvflaskor. Perfekta om man vill ha ett annat vin till förrätten än till varmrätten. Fast helst skulle jag se att man började sälja (bra) vin i halv- och hel liter. Vanliga flaskor har egentligen en fånig storlek. För mycket för två personer om man bara vill ha lite vin, för lite för två om man vill ha vin till en hel middag. Alldeles för mycket för en person.

Hursomhelst, att systembolaget börjat ta in fler och fler hyfsade viner i halvflaska är alltså en utveckling jag applåderar å det varmaste. Nu finns även en hyfsad rosé-cava i halvflaska: Segura Viudas Brut Rosado. 45 pengar för en halvflaska och 69 för en hel. Alls inte illa för pengarna.

lördag 8 maj 2010

Caturday


Lexie håller hov i vardagsrummet.

söndag 2 maj 2010

Återfås mot beskrivning





Någon har glömt ett stort örlogsfartyg vid Slussen. Eller har vi måhända gått och blivit invaderade? De glömde uppenbarligen att berätta det för oss isåfall.


- Från iPhone

fredag 30 april 2010

Märkligt


Utanför jobbets fönster på sjunde våningen hänger det plötsligt en zeppelinare med digitalkamera under.

fredag 16 april 2010

Lästips

En mycket bra artikel i Denver Post om japansk drink- och dryckeskultur. Obligatorisk läsning om du är det minsta nyfiken på vad (och hur) japaner dricker.

Myter om drogning på krogen

Allt om Stockholm publicerar ännu en av dessa dåligt underbyggda artiklar som påstår att det är vanligt att att folk blir drogade på krogen.

I själva verket är det precis tvärt om. Det är oerhört ovanligt att folk får droger i sina glas. Ett flertal studier har gjorts både i Sverige och utomlands (bla i Storbritannien - hela studien här) som visar att problemet är försvinnande litet.

Däremot är det väldigt vanligt att personer som utsatts för olika sexuella övergrepp har varit påverkade av alkohol och/eller cannabis, men det är väldigt svårt att få i någon dessa ämnen i krogmiljö utan att personen märker det. Självförvållad berusning helt enkelt. (vilket naturligtvis på intet sätt ursäktar övergreppen, men det är en helt annan diskussion)

En ungefärlig uppskattning är att av de som söker sjukhusvård för att de tror att de blivit drogade så är det ca 1 % som faktiskt blivit det. Läs den meningen igen, 1 % av de som söker sjukhusvård, dvs de som är helt övertygade om att de blivit drogade. Övriga har helt enkelt bara varit väldigt packade, eller reagerat starkare än de brukar. Många har också frivilligt tagit droger, men sen sannolikt reagerat annorlunda än de väntat sig.

Artikeln skriver ett antal andra dumheter, som att det skulle vara vanligt förekommande med drogning med amfetamin eller kokain. I själva verket är det så att amfetamin och kokain är centralstimulerande medel medan alkohol är centraldepressivt - de motverkar alltså varandra. Intag av amfetamin eller kokain under berusning gör att personen som får i sig dessa droger på ett väldigt tydligt sätt nyktrar till och blir pigg, och det är en av de saker som polisen utbildar krogpersonal om, att när en packad person som går på toaletten kommer tillbaka mycket nyktrare och piggare är det en varningssignal för droger.

Ingen får heller minnesluckor eller somnar av amfetamin eller kokain utan är uppe hela natten, vilket gör att en gärningsman som planerar sexuella övergrepp knappast skulle ha någon nytta av dessa droger. Dessa är helt enkelt droger som folk tar frivilligt. Men de är notoriskt svåra att dosera, bl.a. beroende på att renheten varierar stort.

Den vanligaste situationen är helt enkelt den gamla klassikern:
-Allt blev svart, jag måste fått nåt i mitt glas!
-Ja, alkohol.

fredag 26 mars 2010

Fernet




Jag får en känsla av att sällskapet (och jag) gillar Fernet.


- Från iPhone

torsdag 25 mars 2010

Kontraster





På TUR-mässan är de flesta montrarna oerhört påkostade. Det är mat, vin, give-aways och tävlingar.

Men sen finns det de som kör stilrent, avskalat och stenhårt.





- Från iPhone

fredag 19 mars 2010

Aj aj aj!

Mina vänner, jag har mycket dåliga nyheter. Ölkonsumtion innebär en kraftigt ökad risk att attrahera malariamyggor.

M1, jag vet inte hur vi ska kunna hantera denna kunskap vid ett framtida besök hos dig i Ghana! Avstå öl eller ökad risk för malaria...

Notera för övrigt att gravida kvinnor är ännu mer intressanta för malariamyggorna. Huruvida öldrickande i gravid kvinnas sällskap därmed totalt sett minskar risken att bli stucken eller tvärtom ökar den (genom att än fler myggor attraheras) framgår dock inte. Ni kanske kan fälttesta när P&T kommer ner?

torsdag 18 mars 2010

Chablis Grand Cru

Ni minns väl chablisprovningen från i höstas? Häromdagen fick jag chansen att på en mässa prova ett fantastiskt utbud av chablis grand cru. Några personliga slutsatser kan jag dra.

För det första är jag inte särskilt förtjust i de ekfatslagrade varianterna. De viner jag gillade bäst har bara fått lite lätt kontakt med ek, antingen genom att fatjäsas eller genom att en liten andel av vinet (ex 15 %) har fatlagrats. De mer ekade chabliserna föll mig inte alls på läppen, jag tycker fattonerna får dem ur balans.

Vidare kan jag konstatera att jag inte tycker att chablis, inte ens grand cru, bör lagras för länge. Särskilt kombinationen av fat och mognadstoner tycker jag är problematisk i chablis. När den friska, krispiga syran försvinner och ersätts med lite tanniner från faten och sekundära aromer från lagringen tycker jag vinerna tappar det som är hela poängen med chablis. Intressant nog, för annars brukar jag älska mogna viner.


Men bland de lite äldre vinerna stack ett vin ut på ett positivt sätt: Chablis Grand Cru Les Clos 2002 från Domaine des Malandes. Att sen ägarinnan själv, Lyne Marchive , visade sig vara oerhört trevlig och sympatisk gjorde ju inte saken sämre.

För det kan ju noteras, vissa av de franska representanterna var överraskande nonchalanta. Att bli ignorerad i flera minuter, och sedan få se representanten klippa naglarna framför en medan man provar vin gör en ju inte särskilt positivt inställd... men visst, är man den största producenten tycker man kanske inte att man behöver vara trevlig mot sina kunder?


Bland de yngre vinerna tyckte jag Chablis Grand Cru Blanchots 2008 från Chateau de Viviers (producerad av Lupé-Cholet) var riktigt bra. Härligt aptitretande vin jag gärna skulle skölja ner lite skaldjur med.

onsdag 17 mars 2010

Som sagt...




Jag tror bestämt det firas irländskt...

- Från iPhone

St Paddy




Idag firar vi att Irland är fritt från ormar!


- Från iPhone

tisdag 16 mars 2010

Äta i Bergamo


Lokala specialiteter är långtifrån alltid särskilt spännande. Men Casoncelli alla Bergamasca visade sig vara oerhört gott. Pastaknyten fyllda med kalv, salami och ost, serveras med stekt pancetta och salvia. Ibland med parmesan, ibland med smält smör.

Polentan som serveras med alla andra rätter däremot... den kan man lika gärna ha som mista.

lördag 6 mars 2010

Avdelning idioti


Folk som går på isen tio meter från öppet vatten. Nästan läge för ett Darwin Award?

Förlorat spel


Än så länge leder vintern, men nu är faktiskt våren snart på väg att vinna.

There's your problem!


Tips från coachen: båten funkar mycket bättre om du håller fören ovanför vattenytan...

Caturday


Det är helg, och Lexie hänger i mitt knä.

onsdag 3 mars 2010

Vinkällartrivia


Om du besöker en vinproducent så kommer du säkert få se en del ekfat. Kanske kommer du då att lägga märke till att vissa fat har en röd sektion i mitten medan andra inte har det.

Eventuellt kan du då börja undra vad den där röda sektionen beror på. Är det ett annat träslag, eller har den någon annan funktion?

Svaret är bedrägligt enkelt: estetik.

När man fyller faten så spiller man ofta lite vin runt öppningen. Rödviner färgar då träet. De fat man vill visa upp, dvs i allmänhet nya fat fyllda med exklusiva viner, målar man sen hela mittensektionen på med rödvin så att träet skall bli enhetligt färgat.

Helt utan funktion alltså. Men snyggt.

lördag 27 februari 2010

Gravöl


Tyvärr slutade 19 Glas med pizza idag.

Vi var naturligtvis där och höll gravöl.

tisdag 2 februari 2010

Halstrad Gravlax


Ni minns väl den halstrade hästkötts-sushin? Sen dess har jag tänkt prova att halstra gravlax, men det har inte blivit av. Förrän nu i helgen. Och tusan vad bra det blev.

Stekytan blev bara en halv millimeter tjock, men doften och smaken den tillför går verkligen inte av för hackor. Dessutom är det löjligt enkelt. Anbefalles!

Vi serverade alltså gravlaxen på tre vis; rullad i svarta sesamfrön och chili, därefter halstrad i panna. Naturell, med en klick hovmästarsås. Samt så klart avbränd med en crème brulée-brännare.

Till detta en enkel puré på rödbetor samt en crudité på fänkål med pressad citron. Vi drack en halvtorr tysk riesling från '94 vilket visade sig fungera alldeles ypperligt. Vinet var dessutom inte dyrt utan ingick i den serie lagrad riesling till överkomliga priser Systembolaget släppte härom året.



Skär bort skinnet och skär gravlaxen i kuber.



Vänd i sesamfrön och chili, halstra snabbt i varm stekpanna.


Eller bränn av med eldkastaren.