lördag 13 september 2008

Sviter


Det fylldes år igår. Trots att det både återanvändes glas och diskades flera gånger under kvällen står det just nu 30 glas på mitt vardagsrumsbord...

tisdag 26 augusti 2008

Sungold Zinger


God som tusan. Dessutom snygg. Vad mer kan man begära av en drink?

Sungold Zinger
per person

3-4 st gula körsbärstomater
ca 1/4 lime, pressad
liten nypa salt
1 tsk flytande honung (alt. sockerlag)
5 cl gin
  • Muddla tomater, salt och honung noga i en shaker
  • Häll över gin och limejuice
  • Skaka hårt ett par sekunder
  • Fyll på med mycket is. Skaka hårt igen
  • Sila ner i cocktailglas, dekorera gärna med en gul körsbärstomat

måndag 18 augusti 2008

Bekräftad köttsprit


Minns ni baconvodkan? Det kom saker emellan, och jag har inte kommit mig för att prova ut något bra cocktailrecept förrän nu. Det krävs fortfarande en hel del jobb med att prova ut proportioner, men det går definitivt att göra en god cocktail med baconvodka och tomatvatten som huvudingredienser...


Misslyckad daiquiri


Ibland köper man på sig saker fast man egentligen vet att man inte borde. Som en liter ljus Bacardi. Jag visste ju innerst inne att jag tycker den är sådär... men det var ju så billigt...

Hursomhelst, provade att göra en daiquiri på klassiskt recept (5 cl rom, juice från 1/2 lime, 1 tsk socker) av Bacardin, men nej. Inte gott.

1 tsk Maraschino rördes ner. Gjorde susen.

En sådan cocktail kallas ibland för El Floridita (efter Hemingways stamhak på Kuba). Värd att prova även på god rom.

lördag 9 augusti 2008

Gulasch 1:1


En av de enklaste (och dessutom godaste!) gulascher jag stött på. Arbetsinsatsen är minimal, mängden kan förändras hur du vill bara du behåller proportionerna.

Gulasch ett till ett
ca 3-4 liter

1 kg högrev
1 kg lök
1 dl paprikapulver
1 hel vitlök
1 matsked brödkummin
lagerblad
fond/köttbuljong
vatten

potatis (kan uteslutas)
creme fraiche (kan uteslutas)
  • Skär högreven i bitar. Bryn i smör. Lägg över i stor gryta
  • Skär löken i bitar. Svetta i smör utan att den tar färg
  • Blanda ner paprikapulvret och låt gå med löken någon minut
  • Häll över i grytan, koka ur stekpannan med lite vatten, häll över i grytan
  • Fyll på med vatten så att det täcker. I med en skvätt fond eller buljong
  • Skala klyftorna från en hel vitlök. Spräck med sidan av en kniv eller motsv. I med dem bara
  • Mortla kumminet, ner i grytan
  • Ett par lagerblad är alltid gott
  • Låt grytan puttra ett par timmar. Minst två, gärna tre eller fyra. Löken gör att grytan tjocknar så det behövs ingen redning
  • Tärna gärna ett par potatisar och släng i sista halvtimmen
  • Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick creme fraiche

fredag 8 augusti 2008

Förberedelser


Om ungefär en timme ska det provas 12 olika sorters vodka. Det blir nog en lång kväll...

måndag 4 augusti 2008

Bestående men


Trots att jag vandrat 90 mil sen dess är det fortfarande lera kvar på skorna från de första två dagarna. Även efter att jag kommit hem. Säger något om hur leran var...

lördag 2 augusti 2008

Korkar och miljö

Nu är visserligen korkens andel en försvinnande liten del av den totala miljöpåverkan av vinkonsumtion, men för den nyfikna kan det kanske vara kul att veta att naturkork sannolikt är vida överlägsen plast- eller skruvkork. I miljöhänseende alltså. Synd bara att man fortfarande inte lyckats lösa problemen med TCA (trikloranisol, dvs korkskada).

Lite siffror: en plastkork genererar ungefär 10 gånger så mycket koldioxid (~15 g/kork) i en livscykelanalys som naturkork(~1,5 g). Skruvkorkar hela 26 gånger så mycket (~37 g).

Väger man in den koldioxid som korkekar binder så har naturkork faktiskt en positiv inverkan på klimatet då varje kork motsvarar ungefär 150 g bunden koldioxid. Med tanke på att vi i Sverige genererar utsläpp av ungefär 7 ton koldioxid per person och år står dock just vinkorkarna som sagt för en försvinnande liten andel...

Källa (stor pdf)

måndag 28 juli 2008

Mai Tai igen


För ett år sedan ungefär så skrev jag om Mai Tai och publicerade ett recept som jag tycker funkar för hemmabruk vilket utlöste viss debatt i kommentarsfältet.

Var mitt recept autentiskt?
Nix. Inte direkt.

Men gott, och inte alltför långt från orginalet smakmässigt. Men ibland känner man för att vara lite ambitiösare. Råkar man dessutom ha en halv flaska hemgjord orgeat hemma så är ju halva jobbet redan gjort...


Mai Tai på riktigt
per person

5 cl mörk rom (gärna två sorter. Matusalem 7, Appleton VX eller Havana Club 7 är alla bra.)
~1,5 cl Orgeat
~1,5 cl triple sec, ex Cointreau
~1 cl sockerlag på råsocker (eller grenadin om du har det hemma och vill ha en extra touch fruktighet)
1/2 lime (~3 cl)
  • Skaka med mycket is
  • Sila ner i ett glas fyllt med is
  • Njut och tänk på söderhavet

söndag 27 juli 2008

Uppdatering

Nu är inlägget från första dagens vandring uppdaterat med bilder.

Korskullen




Korskullen i Litauen är något av det märkligaste man kan tänka sig. 3 miljoner kors på en pytteliten kulle. Inte för att högtidlighålla sorg, utan för att högtidlighålla glädjetillfällen såsom ett nyfött barn eller ett bröllop.

Melon y jamon


Svårare än så är faktiskt inte en perfekt förrätt på sommaren...

onsdag 16 juli 2008

Tillfälligt åter


Hemma igen efter 90 mils vandring. Helt fantastiskt var det. Imorgon bär det av till Litauen för en väns bröllop.

fredag 27 juni 2008

Musik

Dagen borjar tungt. Det ar morkt och kallt - omkring 10 grader och jag gar i shorts och kortarmat. Fryser. Vagen ar spikrak hela vagen bort till horisonten. Befinner mig pa mesetan, hogplatan pa 800 meters hojd. Ser inte en levande sjal pa 10 kilometer. Solen gar upp och den varsta kylan forsvinner.

Tar emot att ga rakt fram i all oandlighet. Behover piggas upp. Lyssnar pa musik for forsta gangen under caminon. Bruce Springsteens Seeger Sessions bar mig de 7 kilometerna till forsta byn och dagens forsta kaffe. Precis vad jag behover.

Euforin fran Hakan Hellstrom, energin fran The Clash och Florence Valentin gor ryggsacken latt. Fotterna flyger fram nar Amanda sjunger "Chernobyl was a cover-up". Bluegrass passar perfekt till det branda landskapet. Flyter fram och inser att jag redan gatt over 30 kilometer. Nu ar bara fragan om jag skall fortsatta fram till Sahagun och darmed ga 40 kilometer idag eller om jag skall noja mig med de 33 jag gatt innan klockan hunnit bli 13?

Det far nog bli 40...

lördag 21 juni 2008

En dag på Caminon

Rutinen har borjat infinna sig, och ytligt sett ar dagarna ratt lika varandra. Vi gar alla upp runt klockan sex, packar ihop vara ryggsackar och borjar ga.

Efter en till tva timmar stannar vi och dricker cafe con leche, kanske ater en smorgas eller nagot sott, eller bara lite jordnotter, och sen fortsatter vi ga.

Nagon gang mellan tolv och tva beroende pa distans, dagsform, smartor, humor mm sa har vi gatt fardigt for dagen och checkar in pa ett albergue som kan kosta allt emellan att vara gratis upp till ungefar 8 euro. Sen tar vi det lugnt, kanske sover en tupplur eller bara laser, pratar, haltar ut och handlar mat eller liknande.

Runt sju, atta nagon gang sa lagar vi antingen mat (oftast) eller gar ut och ater pa en restaurang/bar. Pilgrimsmenyerna kostar nio eller tio euro, och da ingar ett glas vin.

Efter ett par glas vin och trevliga konversationer sa gar vi och lagger oss - de flesta alberguen laser dorrarna vid tio, och da maste man vara knapp tyst. Sa kvallarna blir tidiga...

Och nasta morgon borjar det om. Fran drygt tva till drygt tre mil om dagen. Stralande sol och dallrande hetta...

Camino de Santiago, dag 9 & 10

Najéra - Grañon
Grañon - Belorado

Varmt. Det ar varmt.

Nar man gar svettas man floder, och det kanns som att man ska koka bort. Men fotterna laker, kroppen kanns bra och manniskorna ar trevliga. Det ar alltsa precis som jag trodde och hoppades.

Igar bodde vi i en flera hundra ar gammal katolsk kyrka, hogt uppe precis under kyrktaket. Volontardrivet albergue i Grañon dar middagen ingick och man betalade vad man ville - kallas donativo och ar ratt vanligt.

Ikvall lagade vi en fantastisk matig sallad for fyra personer med pancetta, avokado, agg, tomater, blamogelost mm... bubblande rosé till och lyckan var inte langt borta!

torsdag 19 juni 2008

Camino de Santiago, dag 7 & 8

Torres del Río - Logroño
Logroño - Najéra

Tva dagar med gassande sol. Landskapet blir torrare och torrare, men ar fortfarande ganska gront. Spanjorerna sager att det ar ovanligt, sa har ars brukar tydligen allt som inte bevattnas vara gult.

Logroño visade sig vara en trevlig ratt sa stor stad, knappt 150 000 invanare och huvudstad i La Rioja. Vi korsar Riojas norra horn, sa vi kommer ganska snart lamna provinsen och komma in i Castilla y Leon.

Igar var mina blasor riktigt hemska och jag var tveksam till om jag overhuvud taget skulle kunna fortsatta idag eller om jag skulle bli tvungen att ta en vilodag. Nar jag vaknade imorse var de mycket battre an jag vantat mig, och idag har det varit helt ok att ga fram till de sista kilometerna. Blasorna verkar inte heller ha forvarrats under dagen, sa jag haller tummarna pa att de ar pa vag att laka... vore obeskrivligt skont om det vore sa, for bortsett fran dem kanns det riktigt bra.

Manniskorna man moter langs vagen ar valdigt trevliga, och det har borjat utkristallisera sig en grupp om ett tiotal personer som haller ungefar samma takt (rattare sagt gar samma distans), sa vi gar ihop ibland eller ses pa kvallarna och ater tillsammans.

tisdag 17 juni 2008

Camino de Santiago, dag 6

Estella - Torres del Río

28 kilometer i rask takt. Framme pa fem och en halv timme, men fotterna borjar bli riktigt illa. Pa lilltarna har jag pa fullaste allvar blasor under blasorna. Blir nog tvungen att dela upp morgondagens etapp i tva, annars var tanken att ga 32 kilometer men det tror jag inte att mina fotter klarar av i nuvarande skick. Sista milen idag var en riktig plaga. Borde kanske stannat i Los Arcos for atta kilometer sedan...

En sak som ar valdigt trevligt med vandringen ar att det inte finns nagonting som bits - inga mygg, inga knott, ingenting... landskapet vi vandrat genom skulle innehalla miljoner mygg i Sverige, men har slipper vi dem helt an sa lange. Visserligen ar en stor del av alla vaxter taggiga, men det kanns som ett litet pris i jamforelse.

Byn vi bor i dag ar som manga andra otroligt sot. Ett par hundra invanare boende i stenhus pa en hog kulle. Man kan inte annat an undra vad de lever av... jordbruket antagligen, det ar verkligen ett jordbrukslandskap vi vandrar igenom. Overallt vingardar och sadesfalt. Pa vagen ut ur Estella passerade vi en bodega som hade en kran med gratis vin for pilgrimmer. 'For styrka och halsa pa vagen till Santiago' som det stod...

måndag 16 juni 2008

Camino de Santiago, dag 5

Puente la Reina - Estella

Vadret fortsatter att vara fantastiskt for vandring, idag med vaxlande molnighet. Sol ett par timmar (varmt!) men mest moln. En kort regnskur. Inget allvarligt.

Underlaget har daremot inte varit det basta... flera kilometer av tung, klibbig och hal lera. Skorna vagde det dubbla mot vanligt...

Landskapet fortsatter vara valdigt vackert med rullande kullar, vingardar, sadesfalt, enstaka bergskammar och manga sma byar som man vandrar igenom.

Valdigt trevlig middag igar med totalt 12 pilgrimmer fran Canada, England, Irland, Tyskland, USA, Luxemburg och vi fran Sverige. De flesta fran middagen verkar halla ungefar samma takt, for de startade samma dag som oss och jag har redan traffat flera av dem har pa alberguet i Estella.

Distansen imorgon blir lite langre, 28 kilometer drygt, och jag maste forsoka komma ivag tidigt, for det ar ont om baddar i byn jag vill till. Ska forsoka ga snabbare an idag ocksa, verkar som att det ar tiden som sliter mest pa mina fotter snarare an distansen eller farten, sa vi delar nog pa oss imorgon, for M har ont och vill ga lite langsammare an mig.

söndag 15 juni 2008

Camino de Santiago, dag 3 & 4

Zubiri - Pamplona
Pamplona - Puente la Reina

Tredje dagen tog oss ner ur bergen. Vandringen gick genom en gronskande dalgang med huvudaskligen barrtrad, men aven massor av rosor, kaprifol mm. Sagolika overvuxna alléer, sma vattenfall osv. Valdigt likt svensk natur.

Pamplona ar en ordentlig stad med runt 200 000 invanare, sa man vandrar genom forstader och stad i omkring en mil. Kul stad med gammal stadskarna. Vi hittade en valdigt trevlig tapasbar dar M:s fodelsedag firades med cava och tapas medan vi tittade pa fotbollen.

Vandringen idag var helt annorlunda. Rullande falt med vete, havre mm. Vyer pa flera mil. Frihetskansla pa ett helt annat satt. En ganska brant bergskam pa tre hundra hojdmeter korsades i mitten av etappen, och nedstigningen var valdigt brant och stenig. Det tar verkligen pa benen och fotterna.

Det marks aven att vi lamnat bergen pa temperaturen som har stigit rejalt. I Pamplona sken solen hela eftermiddagen och kvallen vilket var mycket trevligt. Idag har det fortsatt vara ganska molnigt, och det har aven regnat latt i ungefar en timme. Forr eller senare kommer val solen och varmen ordentligt. A ena sidan saknar man det, men a andra sidan ar det mycket enklare att vandra nar det ar svalt...

Benen har kants bra idag, men i gengald har jag fatt riktigt ont i fotterna sa att varje steg i slutet av etappen var en riktig plaga. Mycket riktigt kunde jag konstatera tre stinna blasor nar jag tog av mig skorna pa vart refugio. Ska forsoka vila ut ordentligt idag och rora mig sa lite som mojligt, och jag hoppas verkligen fotterna aterhamtar sig till imorgon, annars blir det tufft.

Imorgon blir sista korta etappen, sa jag hoppas verkligen pa att vara i bra form...