tisdag 15 maj 2007
Kundvänliga SJ
Fast det förstås, man måste boka minst 24 timmar i förväg. För att införa ett system där personalen faktiskt har tillgång till relevant och uppdaterad information om t.ex. hur försenade man är eller vilka platser som är bokade det vore ju så klart överdrivet.
Det härliga med monopol är ju att man faktiskt inte behöver bry sig om kundernas önskemål om man inte är på humör.
torsdag 10 maj 2007
Utflyttningsfest i Malmö
Följaktligen står M just nu (kvart i elva) och gör potatis- och purjolökssoppa. Jag har just avslutat 40 portions-pannacottor som ska toppas med en jordgubbs- och myntaröra imorgon.

Enkel pannacotta till många
ca 40 små glas eller 10-20 stora
1 liter grädde
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 gelatinblad
hel kardemumma (jag tog 5 hela fröhus)
ev. hel kryddnejlika och/eller kanelstång (~5 nejlikor eller 1 kanelstång)
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten
- Koka upp resten av ingredienserna. Svag värme och tät omrörning så slipper du kokt grädde över hela spisen
- Fiska upp kryddorna - de flyter på toppen - och blanda ner de blötlagda gelatinbladen. Rör noga
- Ställ ut glasen på en plåt - jag använde engångs-snapsglas i plast så man slipper disken efter festen
- Fyll på lagom mängd i varje glas. Tratt och en liten slev gör att du slipper spilla
- Glöm inte att lämna lite utrymme överst i glasen om du vill kunna toppa med frukt eller något annat gott
- Täck med plastfolie och skicka in hela plåten i kylen ett par timmar. Gärna över natten - en bra mise en place gör att du slipper stressa timmarna innan gästerna kommer
Plastfolien på slutet är viktig. Annars är det lätt väldigt lätt att man får en sån där riktigt otäck seg hinna på toppen av pannacottan på grund av avdunstningen.
Det är som ni förstår inte så stor mängd i varje glas om man gör 40 stycken. Det är en del av tanken. Är man inte blyg kan man alltid ta två. Jag gillar när det finns en massa munsbitar av olika godsaker på en bra fest. Då kan man småäta av de man tyckte bäst om vartefter andan faller på.
Stillsam undran
Goda nyheter
Någon annan som ska dit?
onsdag 2 maj 2007
Underbara monopol
Telefonkön till Vattenfalls kundtjänst när man vill teckna abonnemang i ett av de områden där de äger nätet var just 25 minuter lång.
torsdag 26 april 2007
Undanflykt
Svart bälte i bostadssökande
Nåväl, om du också är kö-tidshandikappad är det bara en sak som gäller: Wallenstam.
Wallenstam förmedlar nämligen sina lägenheter via sin hemsida och tillämpar inte något kösystem. Istället är det först till kvarn som gäller. Du behöver alltså vara snabb som attan med att intresseanmäla dig så fort en lägenhet läggs ut.
Det här innebär att du måste uppdatera sidan ofta. Väldigt ofta. Under resten av det här året kan ni räkna med att Wallenstam lägger ut närmare ett hundratal nyrenoverade lägenheter i Råcksta om de fortsätter att hålla samma takt i renoveringarna som de gjort hitintills. Ofta släpps en hel trappuppgång i klump, så om du ser att en ny lägenhet lagts ut, så uppdatera sidan så ofta du bara kan resten av dagen - sannolikheten är rätt god att det kommer ännu fler strax.
Även lägenheter i andra delar av stan läggs så klart ut. Men Råcksta dominerar utbudet, tillsammans med en massa rätt ocharmiga lägenheter i Husby. Men hey, är det kris så varför inte?
Eftersom du inte kan regga någon sökprofil hos dem så måste du skriva in dina uppgifter i varje intresseanmälan. Se till att installera Google AutoFill eller liknande för att att det ska gå snabbt att fylla i. Kom ihåg, det gäller att vara snabbast.
Ett antal av de snabbaste (ca 10 men varierar beroende på den individuella förvaltaren) kallas till visning. Den som tackar ja som varit snabbast och som uppfyller grundkraven får lägenheten.
Så det är bara att försöka om och om igen. Av omkring 30 lägenheter jag sökt blev jag bjuden på visning på ca 10. Ibland var jag nummer 2, ibland nummer 5, men till slut var jag först. På en lägenhet jag verkligen ville ha.
Lycka till du också.
Så var det klart!
Visserligen vill vi egentligen bo innaför tullarna (ovanligt?), men det känns riktigt bra. Osäkerheten på hela boendesituationen har inte varit någon höjdare. Att bli ombedd att planera sommarens semester när man inte vet vilken stad man kommer att bo i i juli... ja, ni förstår.
Nu behövs det bara att M får ett kul jobb så är vi verkligen med i matchen.
onsdag 25 april 2007
Visualisering av bostadspriser
Du har nämligen lagt upp 40 650 kr/kvm om du varit extremt duktig på att passa in sedlarna.
Och kvadratmeterpriset är nu 50 000 kr.
lördag 21 april 2007
Stockholm
Ska vi månne tro att det kan bli Judit&Bertil med Magnus sen? Fast den här gången ska jag ge fan i att be Pelle blanda Death in the Afternoon... lite onödigt var det allt att bli så full en torsdag...
torsdag 19 april 2007
Bättre än väntat
Jag kan faktiskt varmt rekommendera chablis till sushi.
Märk väl, det är inte lika gott som ett bra bubbel, men faktiskt god tvåa. Bättre än öl, sherry och alla andra vitviner jag provat.
måndag 16 april 2007
torsdag 12 april 2007
Oförstörbar mat
Inbitna läsare av matbloggosfären minns vilken kontrovers som omgivit vår mest uppburne sockerbagare. På sätt och vis var det tur att jag saknade bredbandsuppkoppling strax innan påsk, annars hade jag nog skrivit inlägg som inte bara tangerade, utan gått långt över gränsen för förtal.
Låt mig bara säga som så här: efter att mycket nogsamt ha följt Jan Hedhs recept på praliné fick jag ett stort karamelliserat block man kunde slå ihäl folk med. Nästa gång jag vill ha en krämig nötsmet att fylla mina chokladpraliner med gör jag den på frihand. Det blir nog bättre så.
Lunchtips
Förresten
onsdag 11 april 2007
Ännu en klassisk drink
Klassisk Champagnecocktail
Per person
2 cl cognac eller annan brandy

1 liten sockerbit (1/2 stor)
stänk angostura bitter
10 cl bubbel
cocktailbär
- Lägg sockerbiten i en champagneflute
- stänk över angostura
- Häll på cognac
- Fyll upp med bubbel
- Dekorera med ett körsbär eller två
Konsumentupplysning
En god död
Om absint finns det hur många myter och historier som helst, och de kan vi förlora oss i en annan gång, men just nu tänkte jag uppehålla mig en liten stund vid absint som drinkingrediens.
Först av allt en liten varning: absint håller i allmänhet någonstans i häradet av 60 procents alkoholhalt. Ta det med andra ord lugnt med mängderna. En 4:a absint motsvarar en 6:a vanlig sprit, och en 6:a absint är alltså detsamma som en stadig 9:a vodka eller gin. Du vill bli på gott humör, inte gå in i väggen det första du gör.
Absint smakar kraftigt av anis, med toner av örter och citrus, samt i allmänhet en tydlig malörtsbeska. Det är trots allt malörten som gett absinten dess rykte. Ja, tujonet då, som är det aktiva ingrediensen i malört (C10H16O för den nyfikna kemisten). Du behöver trots det inte vara rädd för hallucinationer eller galenskap. Modern absint får innehålla max 10 mg tujon per liter, medan Bäsk och andra bitters får innehålla upp till 35 mg per liter.
Jaha, glömde de som pratade lyriskt om absints hallucinogena egenskaper att nämna att vår klassiska malörtskryddade snaps innehåller mångdubbelt mer av tujon än vad absint någonsin gjort? Och det utan att någon påstått att man får hallucinationer av snaps (andra än elefanter av underliga färger då). Tänkte nästan det. De flesta brukar glömma att nämna den lilla detaljen.
Hursomhelst, det var ju om den gröna drycken som drinkingrediens jag skulle skriva! De smaktoner jag beskrev gör att absint passar utmärkt som drinkbas. Man kan t.ex. muddla med lime, mynta, råsocker och slå i rejält med krossad is och därmed få ett väldigt läskande mellanting mellan pastis och caipirinha.
Eller så kan man ta en enkel biljett till en helkväll med denna godsak:

Death in the Afternoon
Per person
2 cl absint
10-15 cl champagne/torrt mousserande vin

Njut av hur absinten opaliserar:
ps bonuspoäng till den som kan identifiera absinten på bilderna ds
tisdag 3 april 2007
Chokladglass av osedvanlig kvalitet

100 gram mörk choklad av bra kvalitet
1 burk kondenserad mjölk
2 dl mjölk
1 ägg
2 äggulor
1 kryddmått kanel
1 kryddmått chilipasta (finns på asiatiska butiker)
- Hacka chokladen grovt och ställ åt sidan
- Blanda resten, helst i en metallskål
- Värm över vattenbad tills smeten tjocknar. Tänk på att röra/vispa ordentligt så att smeten inte blir för varm. Fyll gärna diskhon med kallt vatten så att du kan sänka ner bunken för att kyla den om du är ovan vid att använda vattenbad
- Häll i den hackade chokladen och rör tills smeten är jämn och slät. Smaka av chili och kanel. Justera mängden vid behov
- Låt svalna och ställ in i kylen. Hit kan förberedas ett par timmar i förväg, eller dagen innan
- Kör i glassmaskin. Njut
Som vanligt är glassen godast direkt, men får bättre konsistens efter en timme i frysen. Om du mot förmodan får glass över till nästa dag så glöm inte att låte den stå ca 20 minuter i kylen innan du serverar så att den hinner mjukna lite.