tisdag 3 april 2007

Chokladglass av osedvanlig kvalitet


En vuxen glass med bra chilisting och fantastisk konsistens. Jag använde Marabous 86% choklad, men vilken mörk choklad som helst av bra kvalitet funkar. Smeten måste förberedas ett par timmar i förväg om man har en glassmaskin med kylpuck, men det är det värt.


Chokladglass med chili

100 gram mörk choklad av bra kvalitet
1 burk kondenserad mjölk
2 dl mjölk
1 ägg
2 äggulor
1 kryddmått kanel
1 kryddmått chilipasta (finns på asiatiska butiker)


  • Hacka chokladen grovt och ställ åt sidan

  • Blanda resten, helst i en metallskål

  • Värm över vattenbad tills smeten tjocknar. Tänk på att röra/vispa ordentligt så att smeten inte blir för varm. Fyll gärna diskhon med kallt vatten så att du kan sänka ner bunken för att kyla den om du är ovan vid att använda vattenbad

  • Häll i den hackade chokladen och rör tills smeten är jämn och slät. Smaka av chili och kanel. Justera mängden vid behov

  • Låt svalna och ställ in i kylen. Hit kan förberedas ett par timmar i förväg, eller dagen innan

  • Kör i glassmaskin. Njut

Som vanligt är glassen godast direkt, men får bättre konsistens efter en timme i frysen. Om du mot förmodan får glass över till nästa dag så glöm inte att låte den stå ca 20 minuter i kylen innan du serverar så att den hinner mjukna lite.

2 kommentarer:

Gitto sa...

Åh, det låter helt ljuvligt. Om inte någon hade snuvat mig på den där glassmaskinen hade det varit jag som svängde ihop sådana där ljuvliga kreationer. :)

Nä, jag ska ju få en av Lisa, men då måste jag ju också komma ihåg att hämta den, hehe.

Lisa sa...

Mums!
Har just kommit ihåg att lägga till dig i länklistan. Sorry att det tog tid. Visst är kondenserad mjölk en höjdare i glass?

Påskpuss till dig och din söta sambo!