måndag 22 januari 2007

På min önskelista

Ibland är det kul när saker går fel. När det slår slint i huvudet på högt uppburna personer med näst intill obegränsade resurser kan det ibland uppstå ofrivillig komik på en nivå som får mig att skratta så att tårarna rinner.

Den senaste favoriten är brittiska arméns kycklinguppvärmda atombomb.
I korthet: under det kalla krigets kallaste dagar tog en grupp brittiska vapenutvecklare fram landminor bestyckade med kärnvapen som skulle grävas längs den öst/väst-tyska gränsen i händelse av sovjetisk invasion.

Det visade sig dock finnas ett problem. Minan kyldes ner så mycket av att ligga i marken att elsystemet inte fungerade, och därmed fungerade inte heller kärnladdningen.

Lösningen? Att slänga in ett hundratal kycklingar och ett par nävar kycklingfoder! Kycklingarna förväntades överleva ca en vecka, vilket skulle räcka mer än väl, och under tiden generera tillräckligt med värme för att elektroniken skulle fungera. Följaktligen: en kycklinguppvärmd atombomb (ger uttrycket termonukleär en helt ny betydelse!).

Tror ni inte på mig? Läs om Blue Peacock! Som extra rolig detalj kan man notera att hemligstämpeln på projektet lyftes den 1 april 2004, vilket fick många att tro att det var ett ovanligt bra aprilskämt. Men det är alltså på fullaste allvar.

Nästa del: Domedagsvapnet som skulle tjudras vid en påle
Bubblare: Den flygande stridsvagnen

7 kommentarer:

Jessica sa...

Under andra världskriget gav man brevduvor tapperhetsmedalj.

Björn sa...

Jo, den mänskliga synen på djur kan fascinera mig i all oändlighet. Som det faktum att den katolska kyrkan exkommunicerade djur fram till 1717

Detta öde brukade drabba t.ex. grisar som skadat människor eller insekter som gett sig på vingårdar: "ni skall lämna denna vingård inom sex dagar, annars är ni exkommunicerade och förbannade!"

Hupp, liksom...

Andreas sa...

Det kanske redan är dags att justera namnet på bloggen till Betraktelser från Cafesoffan?

Björn sa...

Andreas: trevligt att du hittat hit. Din länk går inte att följa, så jag vet inte vad du brukar skriva om eller om jag känner dig sedan innan. Oroa dig dock inte - jag tror att jag kommer följa vad jag skrev i min programförklaring rätt väl.

Du kan nog vara lugn i att det kommer att bli en hel del texter om drinkar, folks beteenden i krogmiljö och den bistra ekonomiska verkligheten i krogsvängen.

Hoppas du fortsätter att läsa och finner det intressant.

Andreas sa...

Oh, du kanske trodde att jag var spydig. Så icke fallet, naturligtvis. Istället är det så att jag vill minnas att du, när du senast diskuterade Blue Peacock, satt i en soffa på ett café, snarare än i en bar. Det är kanske petitesser dock.

Faktum är att jag är förvånad över att blogger magiskt sätter namn på mig, och ännu mer förvånad över att blogger magiskt sätter RÄTT namn på mig. Speciellt med tanke på att mitt reggade bloggerkonto har ett helt annat namn.

Björn sa...

Ah, det VAR du. Jo, jag trodde det var spydigt, eftersom jag inte visste vem det var - inte alltid lätt att avläsa korta kommentarer på rätt sätt.

Fast därmed borde nästa del i serien 'underbara feltänk' kanske heta Betraktelser från uterummet, eftersom det var där vi satt när vi skrattade tills vi hade kramper.

Har du någon blogg också?

Andreas sa...

Ja, jo, alltså, jag skriver på nätet och är mycket delaktig i en blogg, men den är lite svår att läsa, och vi vill gärna ha det så. Därmed inte sagt att du inte är välkommen, om du vill...