fredag 19 januari 2007

Granité på blodgrapefrukt och campari


En trevlig rätt att friska upp munnen med under en lång middag. Balansen mellan syra, sötma och den ganska höga beskan gör att man blir sugen på resten av rätterna. Eftersom granitén innehåller alkohol är det absolut nödvändigt att göra den dagen innan, annars hinner den inte frysa tillräckligt.

Granité
för 2-4 personer

1 blodgrapefrukt

4 cl campari

  1. Pressa blodgrapefrukten och blanda med campari. Häll upp i skål, glassbunke eller liknande och ställ i frysen över natten

  2. Ställ även in de glas eller skålar du tänker använda till serveringen i frysen, annars smälter granitén alldeles för fort

  3. Låt frysa ordentligt, minst 12 ibland 24 timmar beroende på frysen

  4. Precis innan servering tar du fram den frusna blandningen och 'hyvlar' den med en sked så att du får stora iskristaller som påminner om en blandning av snö och issjok. Den är rätt mjuk, så det brukar vara ganska lätt

  5. Lägg upp i de kalla glasen och låt dig uppfriskas

Det funkar att göra det här receptet på vanlig grapefrukt eller apelsin om man så föredrar. Att använda köpt juice av bra kvalitet går det med, men det är alltid godast med färskpressat.

1 kommentar:

Lisa sa...

Åh, det där lagade jag ofta på 80-talet. Det är såååå himla gott, hur kunde jag glömma bort det? Jag ska be Johan göra en glass med samma smaker. Du får komma och smaka glass någon gång när du är i sthlm.