Om ni inte redan har hört det så beslutade bostadsrättsföreningens stämma igår kväll att dra tillbaka uppsägningen av Judit & Bertils hyreskontrakt. Föga förvånande exploderade hela krogen i extatisk glädje när beskedet kom.
Uppdatering: Även DN uppmärksammar.
onsdag 28 maj 2008
tisdag 27 maj 2008
Lästips till mig själv
"He lay sprawled, too wicked to move, spewed up like a broken spider-crab on the tarry shingle of the morning, [his] mouth had been used as a latrine by some small creature of the night, and then as its mausoleum. During the night, too, he'd somehow been on a cross-country run and then been expertly beaten up by secret police. He felt bad."
Jag måste helt enkelt se till att läsa Kingsley Amis. Bättre beskrivningar av bakfylla och dagen-efter-ågren är svåra att tänka sig.
“When that ineffable compound of depression, sadness (these two are not the same), anxiety, self-hatred, sense of failure and fear for the future begins to steal over you, start telling yourself that what you have is a hangover... You have not suffered a minor brain lesion, you are not all that bad at your job, your family and friends are not leagued in a conspiracy of barely maintained silence about what a shit you are, you have not come at last to see life as it really is.”
lördag 24 maj 2008
Provsmak

En vän firar sin 30-årsdag ikväll, så jag var över igår och hjälpte till att förbereda mat till sisådär en drygt 25 personer. 10 liter gazpacho mixades, skagenröra förbereddes och getost inhandlades. Sen var man ju tvungen att provsmaka maten, och ta mig tusan vad bra det blev! Gazpacho, chevretoast med akaciehonung, till detta rosevin. Svårt att bli somrigare.
tisdag 20 maj 2008
Vinprovare provad
Det ser faktiskt ut som att jag har gått och blivit med 7,5 högskolepoäng i dryckeskunskap. Så trevligt.
lördag 17 maj 2008
Läskande

På senare tid har det blivit mer longdrinks än cocktails. Den här har seglat upp som en riktig favorit - bett från ingefäran, friska och underbara smaker från granatäpplet och limen.
Granatäpple & Ingefära
per person
3 cl ingefärsvodka
3 cl granatäppellikör
2 cl grenadin
1/2 lime (i klyftor)
ca 5 cl sodavatten
- Häll spriten och grenadinen i ett longdrinkglas med mycket is
- Pressa över limen
- Fyll upp med sodavatten
- Garnera gärna med ett par granatäppelkärnor
söndag 11 maj 2008
Amuse bouche
Picknick
tisdag 6 maj 2008
Köttsprit!
Den här typen av inlägg gillar jag! Det är sånt som får mig att få tummen ur och börja experimentera. Så nu står det en testomgång baconvodka hemma som ska smakas av ikväll eller imorgon. Hur den kommer smaka? Ingen aning, men jag har redan långt gångna planer på perversa drinkar på temat BLT - bacon, sallad och tomat... (med bröd och majonnäs förstås!)
Någon som har några andra förslag? Vilka smaker kan passa med bacon i en cocktail? Dra er inte för galna och/eller till synes orealistiska idéer, det blir ju trots allt jag och inte ni som får försöka komma på sätt att realisera era märkligheter...
Någon som har några andra förslag? Vilka smaker kan passa med bacon i en cocktail? Dra er inte för galna och/eller till synes orealistiska idéer, det blir ju trots allt jag och inte ni som får försöka komma på sätt att realisera era märkligheter...
fredag 2 maj 2008
Förväntningar
För många år sedan berättade en vän till mig att han köpt ett par skivor med Frank Sinatra. Inte för att vännen nödvändigtvis tyckte att Frankie Boy var så himla bra utan för att han såg sig själv som en person som hade just de skivorna i sin skivsamling. Det slog mig idag att det händer att jag handlar spritsorter på samma sätt.
söndag 27 april 2008
Intryck
Då var Vinordic-mässan avslutad för den här gången. För att sammanfatta lite intryck:
2003 by Bollinger är en rolig one-shotchampagne. Prova gärna ett glas om du får chansen. Värd pengarna? Kanske inte, men ändå kul. Kommer som sagt aldrig mer att tillverkas...
Bollinger La Grande Année 1999 står sig som min absoluta favoritchampagne.
Thierry Perrion visade sig vara riktigt imponerande och otroligt prisvärda. Särskilt Cuvée Prestige. Förbaskat synd att de inte finns på Systembolaget ens i beställningssortimentet. Visserligen förståeligt eftersom Thierry och Jessica bara tillverkar runt 8000 flaskor per år, men ändå...
Bland de röda står sig Rust en Vrede som ett ordentligt favoritvin. Kommer snart som tillfällig nyhet i ordinarie sortimentet! Fast 2004:an bör gärna ligga ett par år innan den korkas upp tycker jag nog.
Favoriten bland de relativt få vita jag provade blev nog Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg. Mer info här. Börjar säljas nästa vecka på bolaget. Lutar nog att lägga undan ett par flaskor, för vinet kommer med all säkerhet utvecklas på ett väldigt trevligt sätt. Grand Cru-Riesling från Alsace gör liksom praktiskt taget alltid det...
Om du får chansen att prova sake med Åke Nordgren från Akebono ska du definitivt ta den. En av de riktiga höjdpunkterna under mässan.
Annars då? Tja, det var väl kanske inte det slugaste jag gjort att prova 25 sorters champagne innan jag skulle på trerättersmiddag med tillhörande viner... not my finest moment kan man väl säga. Nästa gång tror jag att jag ser till att dela upp de aktiviteterna på minst två olika dagar. Men i övrigt är intrycken från mässan väldigt positiva. Och alla utställare jag pratade med verkade väldigt nöjda med besöksantal, utformning av mässan mm. Kul!
2003 by Bollinger är en rolig one-shotchampagne. Prova gärna ett glas om du får chansen. Värd pengarna? Kanske inte, men ändå kul. Kommer som sagt aldrig mer att tillverkas...
Bollinger La Grande Année 1999 står sig som min absoluta favoritchampagne.
Thierry Perrion visade sig vara riktigt imponerande och otroligt prisvärda. Särskilt Cuvée Prestige. Förbaskat synd att de inte finns på Systembolaget ens i beställningssortimentet. Visserligen förståeligt eftersom Thierry och Jessica bara tillverkar runt 8000 flaskor per år, men ändå...
Bland de röda står sig Rust en Vrede som ett ordentligt favoritvin. Kommer snart som tillfällig nyhet i ordinarie sortimentet! Fast 2004:an bör gärna ligga ett par år innan den korkas upp tycker jag nog.
Favoriten bland de relativt få vita jag provade blev nog Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg. Mer info här. Börjar säljas nästa vecka på bolaget. Lutar nog att lägga undan ett par flaskor, för vinet kommer med all säkerhet utvecklas på ett väldigt trevligt sätt. Grand Cru-Riesling från Alsace gör liksom praktiskt taget alltid det...
Om du får chansen att prova sake med Åke Nordgren från Akebono ska du definitivt ta den. En av de riktiga höjdpunkterna under mässan.
Annars då? Tja, det var väl kanske inte det slugaste jag gjort att prova 25 sorters champagne innan jag skulle på trerättersmiddag med tillhörande viner... not my finest moment kan man väl säga. Nästa gång tror jag att jag ser till att dela upp de aktiviteterna på minst två olika dagar. Men i övrigt är intrycken från mässan väldigt positiva. Och alla utställare jag pratade med verkade väldigt nöjda med besöksantal, utformning av mässan mm. Kul!
torsdag 10 april 2008
Mer tut i egen lur
Av olika skäl ligger jag rätt lågt med bloggandet som ni märker. Men i väntan på att det kommer igång igen kan jag bara glatt konstatera att mina förutsägelser från oktober om cachaca som den nya sprittrenden allt mer ser ut att besannas - läs bara den här artikeln från New York Times till exempel. Caipirinha, det absolut vanligaste användningsområdet för cachaca skrev jag om här.
onsdag 2 april 2008
torsdag 27 mars 2008
Apropå 2
Washinton Post har en trevlig artikel om Amaro, som är det italienska samlingsnamnet för flera olika bittra sprit- och likörsorter (definitionen på en likör inbegriper att den ska innehålla minst 100g socker/liter, varför viss men inte all Amaro är likör).
Artikeln fick mig att minnas ett underbart citat av min vän Andreas som jag inte vill undanhålla er:
Jag tillhör väl kanske en av de få som tyckte Fernet var gott redan första gången jag provade det. Men så är jag som jag är...
Artikeln fick mig att minnas ett underbart citat av min vän Andreas som jag inte vill undanhålla er:
Att dricka Fernet för första gången är som att få en rak höger medan man borstar tänderna.
Jag tillhör väl kanske en av de få som tyckte Fernet var gott redan första gången jag provade det. Men så är jag som jag är...
Apropå
Ingen matintresserad kan väl ha missat den otroliga mediahajpen om 64-gradersäggen (aka 45-minutersägg) de senaste veckorna?
Eftersom Lisa redan har förklarat kemin bättre än vad jag kan och det är Johans utmärkta instruktioner jag följt (även om jag föredrar ugn framför kastrull) från första gången jag gjort äggen så tänker jag inte uppehålla mig mer vid tillagningen, utan bara tipsa om att ett enkelt och fantastiskt gott tillbehör att strö ovanpå äggen är hackad lufttorkad skinka (ca 1/2 skiva per person) blandad med en droppe tryffelolja eller två.
Eftersom Lisa redan har förklarat kemin bättre än vad jag kan och det är Johans utmärkta instruktioner jag följt (även om jag föredrar ugn framför kastrull) från första gången jag gjort äggen så tänker jag inte uppehålla mig mer vid tillagningen, utan bara tipsa om att ett enkelt och fantastiskt gott tillbehör att strö ovanpå äggen är hackad lufttorkad skinka (ca 1/2 skiva per person) blandad med en droppe tryffelolja eller två.
fredag 14 mars 2008
Dags att börja lagra?
Längtar efter riktigt mogen bourgogne. Man kanske skulle börja lägga upp ett embryo till en vinkällare? Lägga undan ett par, tre viner för en femhundring tillsammans eller så i månaden. Tyvärr är tröskeln in alltid så stor eftersom det tar minst ett par år innan de blir drickfärdiga, men det problemet minskar ju inte bara för att man väntar...
Någon som har några favoriter att lagra? Jag tänkte mig en prisklass från strax över 100 upp till kanske 200 kr.
Någon som har några favoriter att lagra? Jag tänkte mig en prisklass från strax över 100 upp till kanske 200 kr.
På förekommen anledning - eftersom jag fått frågan upprepade gånger i andra forum de senaste dagarna - ja, jag och M har separerat. Det känns otroligt tråkigt. Men jag andas in och jag andas ut och jag går vidare med livet.
fredag 29 februari 2008
Live-drink

En god och väldigt läskande dessertdrink... stor i volymen, inte så spritstark.
Ni vet väl redan att för att lyfta fram jordgubbssmak så ska man tillsätta lite apelsin? Här använder jag dessutom lite ingefärsvodka; om du inte har sådan tillgänglig rekommenderar jag ljus rom eller cachaca istället.
Jordgubbs- och ingefärsslushie
ca 1/2 liter (2 personer)
0,5 liter frusna jordgubbar
5 cl cointreau
5 cl ingefärsvodka (kan ersättas med ljus rom eller cachaca)
3 cl koncentrerad apelsinsaft
is (efter behov)
- Häll en halv liter frusna jordgubbar i en blender (eller tillbringare om du använder mixerstav)
- Häll över cointreau, ingefärsvodka och apelsinsaft
- Mixa. Smaka av.
- Tillsätt is och mixa. Smaka av. Upprepa tills du har den mängd och smakkoncentration som du gillar. Jag använde en full näve is.
- Servera i cocktailglas (eller vinglas) tillsammans med sked
Nu ska jag dricka upp resten av drinken (som står bredvid mig medan jag skriver detta...)
torsdag 28 februari 2008
Sommelier-SM

Häromveckan hölls SM i sommelerie, och jag passade på att se finalen.
Ett vitt vin, ett rött vin och fyra sorters vit sprit testades blint av de tävlande som fick beskriva vinets smak, ålder, lämplig temperatur att servera vid, vilken mat som passade till samt om möjligt identifiera druva, land och vingård. Spriten skulle identieras utifrån typ, råvara och land. Trots att de tre tävlande beskrev vinerna i nästan exakta ordalag gissade de helt olika druvor och länder.
Det vita gissades som alsaceriesling, sydafrikansk chardonnay och österrikisk grüner veltliner. Det visade sig vara en amerikansk viognier.
Det röda gissades som en rioja, en bourgogne och en barolo. Barolo var vad det var.
Spriten var ett sydafrikanskt druvdestillat, en spansk orujo, en svensk vodka och den riktiga slamkryparen Barracuda Silver-rom.
Riktigt kul och intressant att se tävlingen var det hur som helst.
På bilden ser ni Sören Polonius från F12 som vann
tisdag 12 februari 2008
Att gå

Nu är det klart. I sommar ska det gås. Långt.
Vi börjar i St Jean-Pied-de-Port på franska sidan av pyreneerna, korsar bergen in i Navarra i Spanien och fortsätter sedan genom bl.a Rioja på väg västerut. Om allt går som tänkt är vi efter några veckor framme i Galicien... frågan är bara om vi hinner till fots hela vägen ut till Finisterre (världens ände) på den västra atlantkusten eller om vi får nöja oss med Santiago de Compostela (som egentligen är vandringens mål).
I vilket fall så är Camino de Santiago en nätt promenad på mellan 80 och 90 mil. Tanken är att ta sig till Santiago på 27 eller 28 dagsetapper, och sen har vi totalt en 5-6 dagar till vilodagar, hänga i Santiago och eventuellt ta oss ut till Finisterre.
Planeringen är riktigt långt kommen - lagom stor ryggsäck (45 liter) är införskaffad, ett par nya vandringsskor håller på att gås in, flyg är bokat... 11 juni drar vi. Nån som ska med?
lördag 9 februari 2008
Kultur

Förresten så är Andy Warhol-utställningen på Moderna Museet riktigt bra. Väl värd att gå på även när det inte serveras gratis sprit alltså.
Ingefärsvodka
Ingefära passar väldigt bra i drinkar - den uppfriskande hettan kan göra en annars snäll och jolmig drink riktigt intressant. Självklart kan man muddla färsk ingefära à la minute, men ännu smidigare är att göra en smakrik ingefärsvodka i förväg.
Ingefärsvodka
ca 35 cl
5 cm färsk ingefära
3 dl vodka (alt. ljus rom)
1 msk socker
Ingefärsvodka
ca 35 cl
5 cm färsk ingefära
3 dl vodka (alt. ljus rom)
1 msk socker
- Skala ingefäran och skär den i bitar
- Muddla (krossa) ingefäran tillsammans med sockret i en liten skål
- Blanda med spriten och häll i glasburk eller -flaska
- Låt dra ett par dagar
- Sila genom trådsil. Buteljera. Klart.
När du silat av ingefäran kommer vätskan att vara grumlig, men efter att ha stått ett par timmar sjunker sedimentet till botten. När du ska blanda en klar drink kan du försiktigt hälla ur den klara spriten, men om du vill ha maximal smak så skaka flaskan innan användning då sedimentet ger extra smak.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)