måndag 27 augusti 2007

Whiskey Sour

En av de klassiska drinkarna som helt klart förtjänar att drickas mer än vad den gör. Enkel och snabb, det enda som kan vara lite struligt är äggvitan. Drinken blir bäst på bourbon eller rye, men även skotsk blended funkar helt ok.

Whiskey Sour
per person

5 cl whiskey (helst bourbon)
1/2 pressad citron (~5 cl)
1/2 tsk florsocker
äggvita (1 äggvita räcker till 4-5 drinkar ungefär)

  • Pressa citronen
  • Häll samtliga ingredienser i en shaker med mycket is
  • Skaka kraftigt i 5-10 sekunder. Äggvitan ger ett kraftigt vitt skum när den skakas.
  • Sila ner i ett lågt glas. Utan is om du vill vara riktigt formell.

Som synes på bilden äger jag inget bra lowball- eller oldfashioned-glas. Alltså använder jag cognacskupa. Det går bra det med.

1 kommentar:

Tjo sa...

Jag brukar göra min whiskey sour på

5cl bourbon (brukar använda makers mark, känns lite waste att ha något finare)
4cl färskpressad citron
2cl sockerlag
och ytterst lite äggvita (typ 2 barskedar max)
sen torrskakar jag hårt i kanske 15 sekunder för att sedan skaka med is.

blir fantastiskt gott och lite sötare än din variant kanske.