måndag 18 januari 2010

Japanminne


Andreas bloggar om bambun i Tokyo, vilket får mig att minnas en på samma gång föredömligt tydlig som fullkomligt obegriplig skylt från Roppongi.

lördag 9 januari 2010

Boeuf bourgignon




Grytan får fortsatt användning. Boeufen har kokat i över tre timmar, och får en dryg timme till innan sista gästen kommer. Snart ska champinjonerna smörstekas...


- Från iPhone

fredag 8 januari 2010

Torsdagsmat





Blev ju gott det där. Ärtsoppa, punsch och öl. Fläsk i. God senap till. Alldeles för många år sedan jag lagade ärtsoppa.

Fast det är väl egentligen ingen som behöver recept på ärtsoppa?

E upplyste mig för övrigt om att i Finland gör de ärtsoppa på gröna ärtor, så nästa gång blir det hennes tur.


- Från iPhone

Invigning





Invigningen fick bli ärtsoppa med fläsk. Trots att det är fredag.
Vi blötlade iallafall ärtorna en torsdag...


- Från iPhone

Julklapp





Arbetsgivaren gav vänligt nog ett bra presentkort i julklapp, så med ett mindre eget tillskott blev det en emaljerad gryta på rean. Ser fram emot att inviga!


- Från iPhone

torsdag 7 januari 2010

Cava i Barcelona


Praktiskt taget alla guideböcker och webbguider till Barcelona nämner cavabaren Can Paixano.

Och det med rätta måste jag säga. Löjligt billigt - cavan kostar under tio kronor glaset och en stor varm macka med skinka, ost, grillad paprika mm kostar ungefär trettio kronor.

Dessutom är det riktigt gott. Publiken är väldigt blandad men domineras av unga barcelonabor, framförallt studenter.


Däremot är det trångt. Så trångt att det känns som att hångla att stå inne i baren. Om du sen tycker det är något positivt eller något negativt är upp till dig själv...

Adressen är Carrer de la Reina Cristina 7 - precis utanför det nordöstra hörnet av gamla staden. Karta här.

Monokrom mat


Det ser inte mycket ut för världen, men riktigt gott var det. Lammfärsragu med massor av kantareller. Lök, vitlök och kopiösa mängder kantareller frästes med lammfärsen. Lite creme fraîche, fond, vitvin mm fick puttra med. Serverades med smörstekt gnocchi och ett kraftigt vitt vin. [Maten är för övrigt oerhört vinvänlig, så praktiskt taget allt rött vin funkar så klart också]

Gnocchi är för övrigt rätt enkelt, om än lite tidskrävande.


Gnocchi
  • Kokt, ljummen potatis krossas med ett ägg och ganska mycket salt.
  • Knåda successivt in vetemjöl tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter. Det går åt mer vetemjöl än man väntar sig.
  • Rulla lite i taget till fingertjocka längder och dela i lagom stora bitar.
  • Koka gnocchin i omgångar i en stor kastrull eller gryta. Mycket vatten (lätt saltat), så att det inte slutar koka när du lägger i gnocchin.
  • När gnocchin flyter upp och ligger kvar på ytan är den klar. Om du jobbar snabbt har du hunnit förbereda nästa omgång gnocchi att slänga i det kokande vattnet under tiden.
  • Fiska upp den kokta gnocchin, låt ånga av i durkslag eller på galler, gärna separerade från varandra så de inte klibbar ihop.
  • Om du vänder den ljumma gnocchin i lite olja i en bunke släpper de från varandra.
  • Hit går utmärkt att förbereda. Kyl eller frys den gnocchi du vill spara till senare.
  • Stek i smör precis innan servering.

Sömn





Personligen tycker jag inte det verkar så bekvämt att sova bland kurslitteraturen i en bokhylla.

Men så är jag ju inte katt heller.

onsdag 6 januari 2010

Funkade ju bra det där. Varför har jag inte upptäckt det tidigare?


- Från iPhone

Test 2

Testar att bildblogga mobilt



- Från iPhone

Test

Testar att blogga från mobil.


- Från iPhone

onsdag 18 november 2009

Portionsförpackat


mässan häromsistens provade vi en hel del goda och intressanta viner. Den absolut roligaste produkten får ändå Favaíto Moscatel sägas vara. Ett sött, portugisiskt vin på Moscateldruvan, buteljerat i flaskor på 6 cl. Enligt tillverkaren en aperitivo, men jag skulle säga att den passar ännu bättre som dessertvin. Riktigt god är den också. Klockrent att kunna ha några sådana små flaskor i kylen och inte behöva öppna en större flaska om man vill ha ett eller två glas dessertvin!

fredag 13 november 2009

Amarone provat

Vinprojektet är nu uppdaterat med anteckningar från vår amaroneprovning.

Vin till falukorv


Som några av er vet har E en särskild faibless för potatismos, vilket gör att vi då och då trillar köttbullar eller som igårkväll ugnsgratinerar falukorv. Rätt mycket smör, en skvätt grädde och resten mjölk gör att purén inte behöver annan smaksättning än svartpeppar och muskot. En bra tomatröra med lite extra vinäger och chili lyfter hela anrättningen ordentligt.

Vad för vin passar då till en ugnsgratinerad falukorv med potatismos och tomatröra?

Att matcha vin till är inte helt enkelt. Både korven och moset är milda i smaken, och tomatröran har både en distinkt syra och tydlig sötma. Alltför kraftiga viner går därför bort direkt, och viner med strävhet skulle inte alls bli någon höjdare.

Satsa alltså på ett fruktigt, inte alltför kraftigt vin med låg till medel strävhet. Pinot noir är därför ett bra val till den här typen av mat. Jag öppnade en röd bourgogne som fått ligga ett par år i en mörk garderob, Couvent des Jacobins från 2005. Den fungerade alldeles utmärkt. Vinet har dessutom utvecklats väldigt positivt med lite lagring och känns som att den kommer fortsätta uppåt ett år eller två till, trots att det är en enkel och ganska billig bourgogne. Trevliga toner av läder och röd frukt. Får lite associationer till höst, svamp och multnande löv. Fast på ett bra sätt.

Annars skadar det inte med ett uns mer restsötma än vad bourgogner ofta har, så att satsa på en pinot noir från nya världen blir nog också helt rätt till falukorven.

Chablis provat

Vinprojektet är nu uppdaterat med anteckningar från vår Chablisprovning.

torsdag 12 november 2009

Världens bästa champagne?

Noterar att tidningen Fine Champagne hållit en blindprovning av över 1000 champagner och där rangordnat de enligt tidningen 100 bästa.

Här får ni topp 10:

  1. Armand de Brignac Brut Gold (96p)
  2. 2000 Dom Perignon (95p)
  3. 1998 Mumm Cuvee R. Lalou (94p)
  4. 2002 Roederer Cristal (94p)
  5. 2000 Egerier de Pannier (94p)
  6. 1998 Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill (94p)
  7. 1998 Dom Perignon Rose (93p)
  8. 1999 Jacquart Blanc de Blancs (93p)
  9. 2002 Roederer Cristal Rose (93p)
  10. NV Chartogne-Taillet Fiacre (93p)

Vad säger ni? Hur känns trovärdigheten? Dessutom finns åtminstone fem st på bolaget. Ska vi gå ihop ett gäng och prova några?

söndag 8 november 2009

Mässa


Passade på att besöka mässan Det Goda Köket. En mycket trevlig mässa på det stora hela, särskilt om man besöker den på söndagen då det är mindre folk än på lördagen. Över lag får man ett väldigt bra bemötande om man är intresserad av vinerna som utställarna har med sig, och med ett vänligt leende kan man få prova viner i prisklasser som man kanske inte dricker till vardags.



Lite snabba reflektioner:



Trots att jag inte är särskilt förtjust i Freixenets standardcava måste jag säga att flera andra i deras sortiment är riktigt, riktigt bra. Både Elyssia Gran Cuvée, Vintage Brut och Reserva Real visade sig vara väldigt trevliga bekantskaper. De saknar den jordighet som jag tycker kan tala till cavas nackdel. Personligen tyckte jag bäst om Vintage Brut, men sällskapet föredrog Elyssia. Precis så det ska vara, när man är överens om att allt är bra men oense om vilken som är godast.


I övrigt då? Jodå, provade flera Rhôneviner från Chapoutier som jag varmt kan rekommendera. Valreas bör dock läggas undan minst ett år, men gör man bara det så känns den riktigt prisvärd. Cornas är dyr men tusan så god. Rhônevin känns lite som det nya svarta. Eller så är det bara jag?



Ett par riktigt trevliga Bordeauxer. Trots olika prisklass är de båda väldigt trevliga. Belgrave är fortfarande lite väl ung, men gillar man klassisk Bordeaux så är det inte något dåligt köp. Mycket svartvinbär, nyvässad blyertspänna, ja helt enkelt allt man väntar sig av en ung bordeaux av bättre kvalitet.

Vad mer då? Torres imponerar med sin bredd, allt ifrån dussinviner till billiga priser till riktigt bra karaktärsfulla viner. Ibéricos finns tyvärr än så länge bara i beställningssortimentet i hel låda men har helt klart potential att bli en storsäljare. Jag vet att jag kommer köpa om den kommer in i ordinarie sortiment.

Slutligen då ett vin jag verkligen tycker att ni alla borde köpa på er. Finca el Puig är en fantastisk Priorat som är riktigt bra som den är nu (även om den mår bra av att luftas ordentligt) men som sannolikt blir ännu bättre efter några år till i en mörk garderob. Intensiv, tät och mycket smakrik. Hel del strävhet. Visst är den lite krävande, men ibland är det det man vill ha av ett vin!

lördag 3 oktober 2009

Riesling provat

Nu har vi sparkat igång Vinprojektet. Först ut är Riesling från Alsace.

torsdag 13 augusti 2009

Soda Stream Tonic-koncentrat



Som lycklig ägare till en kolsyremaskin slipper jag att kånka hem mineralvatten från affären. Jag är måttligt förtjust i cola och konsumerar inte särskilt mycket annan läsk heller. Det enda kolsyrade (alkoholfria) jag regelbundet bär hem är därför tonic, för tusan vad GT är gott.

När jag såg en flaska tonic-koncentrat i affären var jag därför rask att slå till. De stora problemen med tonic är ju nämligen både vikten och att tonic i plastflaska blir avslagen efter en tid, och det finns inget bra sätt att veta hur länge flaskorna i affären har stått. Dessutom kan flaskorna ofta bli stående rätt länge hemma hos mig innan de öppnas vilket ytterligare förvärrar situationen. Ett bra koncentrat man kan göra tonic av när den ska drickas vore därför en perfekt lösning.

Hur funkar det då? Svaret blir 'nja...'

Det är lite för sött, lite för snällt och för låg syra. Inte äckligt, men det lyfter inte. Betyg: 2,5 av 5.

Kommer jag köpa det igen? Tveksamt. Sannolikt inte, men visst är det praktiskt att kunna ha en flaska hemma som knappt tar någon plats...

Eldfängt


Nyss fattade stekpannan eld när jag stekte pytt-i-panna. Jag älskar att ha gasspis!